|
 |

ÅELALE KADAK
Düzceli Fatma Teyze İtalyan sosu öğreniyor
Düzceli köylü kadınlar, geçen gün Ä°talyanlar'dan öğrendikleri iki tür makarna sosu yaptılar. Åimdi taze makarna yapmayı öğrenecekler... Tarım turizmi yapmak için bir seminerden diÄŸerine koÅŸuÅŸturanlar da Düzce'de. Düzceliler, daha önce akılllarının ucundan dahi geçmeyen, bilmedikleri pek çok yeni iÅŸ yapma ÅŸekliyle tanışıyorlar.
DoÄŸrusu bizi bizden daha çok düşünen bir Avrupa BirliÄŸi var. Åayet Düzce'de 'AB'ye evet mi hayır mı' diye bir halk oylaması yapsalar, yüzde 100 evet çıkar. Ama gel gör ki AB'nin üzerimize yüklediÄŸi ev ödevleri onların istediÄŸi hızda yürümez bu ülkede...
Bugün size bahsetmek istediğim AB'ye adaylık sürecimiz ve ev ödevlerimiz değil, bizzat Türk köylüsüne kadar uzanan AB kaynaklı yardım projeleri. Deprem vergilerinin bile aslında depremde büyük kayıplar veren bölgelere değil, bütçe açıklarının kapatılmasına gittiğini ve 'kalıcı' olacağını bizzat bu ülkenin bir bakanından duyduğumuz şu günlerde, sizi mutlu edecek haberlerim var.
20 milyon Euro hibe
Avrupa BirliÄŸi, Düzce'nin yaÅŸadığı deprem felaketinden sonra yeniden yapılanması ve rehabilitasyonu için 20 milyon Euro'luk bir hibe vermiÅŸti. Ama tabii bu hibeyi getirip, ilgili kurumlara teslim etmemiÅŸti. Ä°ÅŸin güzelliÄŸi de orada zaten. Bu hibe, Düzceli'nin afetle baÅŸedebilmesine ve psikolojik travmayı atlatabilmesine yardım edecek projelere verilecekti, nitekim öyle de oldu. 20 milyon Euro'luk hibenin, 5 milyon Euro'su Çocuk Esirgeme Kurumu'na hemen verildi. 15 milyon Euro da, deprem yaÅŸayan belediyelere tahsis edildi. Bugüne kadar 17 proje bu hibe için baÅŸvurdu ve 5 projenin finanse edilmesine karar verildi. Gelelim bugün yaÅŸanan güzel geliÅŸmelere... Yunanistan merkezli Exandas danışmanlık ÅŸirketi, Düzce'nin Rehabilitasyonu İçin Entegre Bir Müdahale projesiyle hibenin bir kısmından pay almış. Genel Müdür Canan Uzuner'den hibe programının Brüksel'den deÄŸil, BaÅŸbakanlık Proje Uygulama Birimi'nden kontrol edildiÄŸini öğreniyorum. Aslında belki de bu yüzden, yani Ankara'da iÅŸler yavaÅŸ yürüdüğünden, proje istenilen hızda ilerlemiyor. Åimdiden 5 ay ileriye atmış. Nedeni de, çeÅŸitli alımlarla ilgili Ankara'dan onayın çıkmaması. Düşünsenize, hedeflerden biri itfaiyenin güçlendirilmesi, eksik bazı cihazların alımı. Para da var. Ama Ankara'da iÅŸler yavaÅŸ yürüdüğünden bekliyor!
Belediye afeti öğrendi
Projenin güzel taraflarına dönelim. Düzce Belediyesi'nin mühendislik departmanı hızla iyileştiriliyor. Mühendislerin tamamı Selanik Üniversitesi'nde eğitimden geçmiş. Projede Boğaziçi Üniversitesi'yle de işbirliği yapılıyor. Düzce Belediyesi, artık zemin etüdlerini kendisi yapacak. Afetlerde önce nerelere müdahale edileceğini bilecek. Afet senaryoları da hazır. Beton laboratuvarı bile var.
Ä°ÅŸin Düzceli köylüleri ilgilendiren kısmı da organik tarım çiftliÄŸinin kurulmasıyla baÅŸlıyor. Pilot bir bölgede, kiralanan 73 dönüm üzerinde, ÅŸu anda yurtdışında yapıldığı biçimiyle tarım yapılıyor. Çiftçiler eÄŸitiliyor. Åimdi bir de kooperatif kuruluyor. Ama tabii bazı iÅŸler ihaleye baÄŸlı ve Canan Uzuner'den ihale dosyasının 5 ay önce Ankara'ya gönderildiÄŸini normalde 4 haftada dönmesi gereken dosyanın hala dönmediÄŸini öğreniyorum. Bu tuhaf deÄŸil mi? Parayı veren AB. Tamamen kâr gütmeyen, Düzceli insanlar biraz olsun refaha ersinler diye üretilen projeler anlamsız bir ÅŸekilde bekliyor. Projenin öyle çok ayağı var ki, buraya hepsini sığdırmak mümkün deÄŸil. Tarım turizmini geliÅŸtirmek, ev pansiyonculuÄŸuna insanları teÅŸvik etmek, yöresel mutfağı ön plana çıkaracak restoranlar açmak ve kuÅŸlarıyla ünlü Eftani Gölü çevresini bir ekoparka dönüştürmek... Dedim ya, Düzceliler bugünlerde çok ÅŸey öğreniyor. Depremin acılarını unutmaya çalışıyor.
İşte bu yüzden, bu ülkede güzel şeyler yapanları kutlayalım, hem de yürekten...
Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya
tıklayın
|
|
|
|