kapat
24.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Tıp ödülüne ortak çıktı

İki kişi arasında paylaştırılan ödüle tepki gösteren Amerikalı Damadian buluşun kendisine ait olduğunu söylüyor. Damain gazeteleri tam sayfa ilan vererek komiteyi suçladı

Bu yılın Nobel ödülleri her alanda sahiplerini buldu. Ancak tartışmaları halen sürüyor. Barış Ödülü'nün İranlı insan hakları savunucusu Şirin Ebadi'ye verilmesi günlerce yabancı basının manşetlerinden düşmezken bu kez de Tıp (Fizyoloji) ödülü tartışma konusu oldu. Norveç'teki Nobel komitesi, manyetik rezonans (MRI) cihazı üzerindeki çalışmalarından dolayı bu yılın tıp ödülünü 6 Ekim'de yapılan açıklamayla Illinois Üniversitesi'nden (ABD) Paul Lauterbur ile Nottingham Üniversitesi'nden (İngiltere) Sir Peter Mansfield'e verdi. Ancak Amerikalı bir başka uzman, Raymond Damadian ortaya çıktı ve MRI cihazını ve sistemini asıl kendisinin bulduğunu, Lauterbur ve Mansfield'in sadece geliştirdiğini söyledi.

Amerika'nın önde gelen gazetelerinden Washington Post ve New York Times'a tam sayfa ilanlar veren Damadian, Nobel Tıp Ödülü'nün kendisine de verilmesi gerektiğini savunuyor. İlanlarına "Düzeltilmesi gereken utanç" başlığı atan Damadian, Nobel komitesini tarihi yeniden yazmaya çalışmakla suçluyor. Bilim çevrelerinde ve komite tarafından Damadian MRI yolunda ilk adımı atan kişi olarak bilinse de diğer iki uzman, çalışmaları sistemin oluşmasında temeli oluşturan kişiler olarak kabul ediliyor. Gazetelere verdiği ilanlara 122 bin dolar harcadığı belirtilen Damadian (67), New York kentindeki çalışma ofisinde yaptığı açıklamalarda MRI patentinin kendisinde olduğunu belirtiyor.

Meltem PUSAT


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır