kapat
24.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

"Türkiye AB'li oluyor" diye silah bırakılıyor

"Artık Türkiye'den savaş tehdidi kalmadı" diyen Yunanistan, ordusunu daraltma kararı aldı. 1'inci Ordu ve 3'üncü Kolordu lağvedilecek. Türk sınırına yakın birliklerdeki eski tanklar hurdaya çıkacak, yenilenmeyecek

Yunanistan, 1930 yılında Atatürk ve dönemin Yunanistan lideri Venizelos arasında imzalanan Türk-Yunan anlaşmasından bu yana Ege'de barış adına en büyük adımı atıyor. Son 3 yıl içinde gelişen Türk-Yunan ilişkileri sebebiyle Artık Türkiye'den savaş tehdidi kalmadı diyen Atina, ordusunu daraltma kararı aldı. Buna göre Selanik-Türkiye sınırı arasını koruyan 1'inci Ordu ve 3'üncü Kolordu lav edilecek. Yani toplam 48 bin asker azalacak.

İLK TEKLİF KOSTAS SİMİTİS'TEN
Yunanistan, bu ordu daraltma harekatına aslında geçtiğimiz yıl karar verdi. Başbakan Kostas Simitis, Türkiye ile ilişkiler düzelmeye başladığı andan itibaren "Orduya bu kadar bütçe ayırmaya gerek kalmaz" demeye başladı. Bu açıklama sonrası Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu'nun Ankara ile temasları arttı. Reform paketlerinin bir bir Meclis'ten geçmesi ve Ankara'nın Avrupa Birliği yolunda ilerliyor olması, Yunanistan'da "Artık Türkiye'den savaş tehdidi kalmadı" şeklindeki yorumları da artırdı.

BAŞKANLIK HEMEN ONAYLADI
Bir süre önce Yunan Savunma Bakanlığı, orduyu daraltması için Genelkurmay'dan öneri paketi hazırlamasını istedi. Geçtiğimiz hafta Yunan Genelkurmay Başkanlığı, hazırladığı paketi Savunma Bakanlığı'na sundu. SABAH'ın elde ettiği bilgiye göre, Savunma Bakanlığı da öneri paketini olumlu bulduğunu Çarşamba günü açıkladı. Hükümet de Genelkurmay'a paketin hayata geçirilmesini istediklerini iletti. Yetkililerin "En kısa zamanda yerine getirilecek" dediği bu öneri paketine göre;

GENERALLİK MEVKİİ SAYISI AZALTILIYOR
* İlk etapta Selanik merkezli I. Ordu ve Larissa merkezli 3. Kolordu lağvedilecek. Bu da 8 tümen, 9 tugay, paraşütçü ve komandoların da dahil olduğu 4 seçkin alay anlamına geliyor. En geç Mart 2004'e kadar da 3 korgeneral, 9 general ve 25 tugay komutanı emekli edilecek. Yerlerine yeni komutan atanmayacak.

* Rütbelilerin dışında Yunan ordusundaki asker sayısı da kademeli olarak azaltılacak. Şu an 178 bin 500 olan asker sayısı ilk etapta 142 bine indirilecek. 2 yıl içinde de bu sayı 130 binde sabit kalacak şekilde azaltılacak.
* Seferberlik anındaki asker sayısı da 337 binden 160 bine inecek.

* Tank modernizasyonuna da gidilmeyecek. Savunma Bakanlığı, şu an Selanik-Türkiye sınırındaki birliklerdeki eski tankların hurdaya atılması, yerine yenilerinin alınmamasını istedi.

SAVAŞ GEMİLERİ HURDAYA ÇIKACAK
Kara Kuvvetleri Komutanlığı kullanımında olan 325 araç 2005'e, 885 araç ve uzun ve orta menzilli toplam 258 adet top ise 2010'a kadar çürüğe çıkarılmış olacak. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda ise firkateyn, mayın arama, torpido, denizaltı ve eski tip savaş gemilerinin de aralarında bulunduğu toplam 30 araç kullanımdan kaldırılacak. Hava Kuvvetleri ise F16 ve Mirage-1'in bulunduğu 30 adet eski tip savaş uçağı, 20 eğitim uçağı, 16 nakliye uçağı 15 helikopteri artık kullanmayacak. Buna karşılık Kara Kuvvetleri'ne Alman yapımı Leopard tipi tanklar ve Hava Kuvvetleri'ne 60 adet F-16 Block 52 ve 90 adet Eurofighter tipi savaş uçağı alınacak. Çürüğe çıkacak askeri araçların yerine 1000 kadar yeni ve modern araç-silah alacak.

BİR İT DALAŞI 5 BİN DOLAR...
Savunma Bakanlığı kaynaklarından edindiğimiz bilgilere göre Yunanistan'ın bu "temizlik" operasyonundaki asıl amacı, Türkiye ile ilişkilerin bir düzene girmesinden sonra Yunan Silahlı Kuvvetleri'ni diğer AB ülkelerinde olduğu gibi orduyu profesyonel askerliğe dönüştürmek. Bu sağlanabilirse savunmaya ayrılan büyük meblağlar daha da kısıtlanacak ve halkın asıl gereksimimlerine akıtılacak.

Aynı kaynaklar Ege üzerinde F16 tipi savaş uçaklarının Türk ve Yunan uçaklarının "it dalaşına" girmesiyle 1 saatlik uçuşunun yaklaşık 4 bin dolara, 1 saatlik uçuşun Phantom tipi uçaklara da 5 bin dolara mal olduğuna dikkati çekiyor.

Bu arada Yunan ordusuyla ilgili bir diğer gelişme de dün yaşandı. NATO Genel Sekreteri Lord Robertson, Ankara'ya gitmeden önce Atina'daydı. Afganistan'daki barış gücü için asker ve teçhizat yardımı talep etti. Ancak Yunan Genelkurmay'ı "Maliyeti yüksek olur" gerekçesiyle Kabil'e helikopter göndermeyi kabul etmedi. Robertson, iki günlük resmi ziyaret için Yunanistan'da bulunan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'le de görüştü.

Stelyo BERBERAKİS


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır