kapat
12.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI
limasollu
TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL



GREENCARD

Baskent'te kongre turizmi patladi

AK Parti ve MHP kongreleri, Ankara'da sonbahar durgunlugu yasayan otel ve lokantacilarin yuzunu guldurdu. Baskent dun tam bir delege ve partili cennetine donustu.

AK Parti'nin bin 462, MHP'nin bin 200 delegesi oy kullanmak uzere, sayisi onbine ulasan tasra teskilatlarinin yoneticileri de 'konuk' olarak Ankara'ya gelerek, Genel Merkez'in kendileri icin ayirdigi otellere yerlesti.

EKSTRA HARCAMALAR ADAYLARDAN
Iki parti de, Sheraton, Hilton gibi bes yildizli oteller yerine, tasarruf amaciyla mutevazi otelleri sectiler. AK Parti Kizilay ve Kavaklidere civarindaki dort yildizli Tunali, Angora, Ayma, Gordion ve Merit Altinel otellerini tercih ederken, MHP delegelerini GAP, Ogulturk, Atalay, Akyuz, Kent, Eyupoglu Baskent, Surmeli ve Segah otellerine yerlestirdi. Daha onceki yillarda iki gun suren kongrelerde delegelerin oteldeki tum masraflari Genel Merkez tarafindan karsilanirken, bu kez bir gecelik "oda-kahvalti" ucreti ustlenildi. Ekstra harcamalar, partililere ait olacak. Ancak, burada da delegelerin imdadina, parti yonetimine girmek isteyen milletvekilleri yetisti. Milletvekillerinin, oy karsiligi, delegelerin "ekstra" harcamalarini ustlendigi ifade edildi.

Yurdun dort bir yanindan, otobuslerle Ankara'ya gelen yaklasik 10 bin partili, mactan sonra Ankara'nin eglence mekanlarina akin ettiler. Yonetime aday olanlar tarafindan agirlanan delegeler, gec saatlerde otellerine donebildiler. Iki parti, kongre salon suslemesi, delegelere hediyeler ve kumanyalar icin de onemli miktarda para harcadi. AK Parti'nin harcamasi 600 milyara yaklasirken, MHP harcamayi 90 milyar lirayla sinirladi.


AK Parti'de soz genclere ve kadinlara
Erdogan, 1. Kongre'de muhafazakar demokrat, ile kadin ve genclere yonetimde agirlik verecek. AK Parti'nin bugun yapilacak 1. Olagan Kongresi'nde yonetimi degisecek ve yeni donemde yonetimde kadinlar ve gencler soz sahibi olacak.

AK Parti Genel Baskani ve Basbakan Tayyip Erdogan, tek aday olarak girecegi kongrede, yaris 50 kisilik Merkez Karar ve Yonetim Kurulu'na girmek icin yasanacak. Ancak, Erdogan'in hazirladigi listenin, "deliksiz" cikmasi bekleniyor.

Erdogan'in, MKYK uyeligi icin gectigimiz gunlerde kurmaylari araciligiyla ANAP'in "eski agir" toplarina oneriler goturdugu one suruldu. Isimleri gecen Vehbi Dincerler ve Husnu Dogan bu iddialari kesin bir dille yalanladi. Ancak, son gune girerken, Korkut Ozal'in adi dillendirilmeye baslandi.

Genel Baskan Yardimcilari'ni da yenileyecegi belirtilen Erdogan, dun topladigi MYK'da "sagduyu icinde ve herkese ornek kongre olacagini" soylemekle yetindi.

AK Parti kurmaylari ise, yeni MKYK'nin "milli gorus" agirlikli olmayacagini, tersine kadinlar, gencler ve liberal isimlerle olusturulacagini ifade ediyor.

MKYK'da 10'un uzerinde kadina yer vermesi beklenen Erdogan'in, Meclis calismalarinda gosterilen performansi dikkate alarak kadin vekillerden Zeynep Karahan Uslu, Nimet Cubukcu, Inci Ozdemir ve Fatma Sahin'i de listede alacagi belirtiliyor.

Bu arada, Mustafa Resit Burkan adli bir vatandasin da genel baskanliga aday oldugunu duyurmasi, partiyi karistirdi. Burkan'in kimligini arastiran Genel Merkez, uye olmadigini, aday olamayacagini acikladi.

Tesetturluler ve savas karsitlari icin alarm
AK Parti Kongresi, Ankara'nin en buyuk kapali spor salonu olan ASKI Spor Salonu'nda yapilacak. Toplam bin 463 delege, "seffaf sandik"ta oy kullanacak. Parti yonetimi, kongrede kullanilacak sloganlari belirledi. "Her sey Turkiye icin", ana slogan olarak secildi. Bunun disinda slogan yasak. Salonda, Ataturk ve Erdogan'in da posterleri asilacak.

AK Parti, kongre icin 10 bin davetiye bastirdi. Erdogan'in "yakin dostum" dedigi Italya Basbakani Silvio Berlusconi olmak uzere cok sayida Avrupali politikaci davet edildi. Berlusconi'nin katilamayacagini bildirdigi kongreye, Yunanistan ana muhalefet partisi lideri Costas Karamanlis ile AP Liberal Grubu Baskani Graham Watson'un katilacaklari aciklandi.

YEMEK VE TUVALET
Partili ve konuklara, kongre salonu disinda 10 ayri noktada "kumanya" dagitilacak. Salonda yemek yenilmesine ve sigara icilmesine izin verilmeyecek. Kalabalik nedeniyle kuyruk olmamasi icin "mobil tuvaletler" de kuruldu. Kongre icin 600 milyar lira harcandi.

Kongre icin 400 gazeteci akreditasyon yaptirdi, 50-100 civarinda da yabanci basin mensubu gelecek. Erdogan salonda tur atarken ve gazeteciler calisirken sikinti olmamasi icin saha kenarina, celik paravanlarla iki koridor olusturuldu.

3500 GUVENLIK ELEMANI
Guvenligi 2500 polis saglayacak. Basbakan, bakanlar ve diplomatik konuklarin korumalariyla kongredeki guvenlik gorevlisi sayisinin 3 bini asmasi bekleniyor. Savas karsitlari ve Imar Bankasi mudilerinin olasi eylemlerini onlemek icin ozel onlem alindi. Ayrica, tesetturlu kadinlari salona girerken aramak icin kadin polisler gorev yapacak. Partili bin genc de polise yardimci olacak.

VE BIR TRANSFER
CHP'den bir sure once istifa eden Agri Milletvekili Cemal Kaya da, kongrede partiye katilacak. Boylece AK Parti, TBMM'de Anayasa'yi tek basina degistirecek cogunluga ulasacak.

Osman AYDOGAN - Hulya KARABAGLI - Bulent AYDEMIR - Senol ATES - Dogu DOLANER


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sari Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGI BASIM YAYINCILIK SANAYI VE TICARET A.S. - Tum haklari saklidir