kapat
09.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

KEMAL DİNÇER


Doludizgin

Millet olarak hep birlikte, doludizgin İngiltere maçına yaklaşıyoruz. İhtiyatlı olanlar, farklı galip geleceğimizi iddia edenler, işi futbol oyunundan kopartıp fanatizm boyutuna taşıyanlar, farklı mağlubiyetlerimizi hatırlatıp intikam çağrıları yapanlar, "Ben demiştim" böbürlenmesinin şimdiden hazırlığını yapan yazar ve yorumcular

Galibiyetimiz tabii ki çok önemli ama dünya üçüncülüğü mertebesine ulaşmış bir takımın seyircisi, yorumcusu olarak maçı bir oyun olduğunu aklımızdan çıkartmadan izlememiz ve sonrasında da yorumları bu eksende yapacak olgunluğa erişmiş olmamız belki daha da önemli.

İngiltere'yi yenmek için sahaya çıkmayı düşünemeyeceğimiz bir dönemden, İngilizler'in karşısına "favori" olarak çıktığımız bugünlere geldik. Bu süreçte, ülke futbolunun yaptığı bu müthiş atakta en büyük pay sahiplerinden Fatih Terim'in bugün kendi seyircisi tarafından bile protesto edilerek sıkıntılı günler geçirmesi de kaderin kötü bir cilvesi.

Sporda dünün olmadığını, günün yaşandığını kabul ediyorum ama bu boyutta vefa duygusu eksikliğini de algılayamıyorum. (Vefa duygusunun da ötesinde, aklıselimin Terim'in takımın başından ayrılması halinde G.Saray'ın uğrayacağı çöküntüyü sezmesi gerekliliği de başka bir yazı konusu!)

İlk milli maçını 1872'de oynayan, bugün dünya sıralamasında 6. sırada olan İngilizler futbolda bir marka. Biz de güçlüyüz ve onları yenebiliriz. Kendi seyircimiz önünde, çok yetenekli aynı zamanda takım olmayı da becerebilen karakterde oyuncularımızla buna çok yakınız.

Ancak aşağıdaki bazı verilerde ve bakış açısında ne zaman onlara ulaşırız, yorumsuz olarak sizin değerlendirmeniz sunuyorum

İngiltere'de 40 bin futbol kulübü ve 2 bin 200 adet değişik kategorilerde yerel lig var. Bu kulüplerin maç ve çalışmalarına tahsis edilen çim sahalar yanında federasyon amatör kulüplerin idari yapılanmasına da önem veriyor, sağlanan idari destek dışında bilgisayar, büro mobilyası gibi bazı ihtiyaçlarını da bedelsiz karşılıyor. Önümüzdeki üç yılda, 60 milyon dolar bütçeyle yeni sahalar ve tesisler yapılacak. Okullarda sporu geliştirme projesi hazırlanmış ve bunun için 10 milyon dolar bütçe ayrılmış. Mini-Soccer organizasyonuyla küçük çocuklara futbolu sevdirmek, özel turnuvalar, eğitim programları düzenlemek için de 7 milyon dolar bütçe ayrılmış. İngiltere'de 80 bin bayan ve genç kız futbol oynuyor. County Minor adında gençler ligi 1944 yılında beri düzenleniyor. Amatör kulüpler için "Sunday Cup" organizasyonu 1964 yılında beri düzenleniyor.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır