kapat
09.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

SAİT GÜRSOY


Amerika'da ilk Türk dershanesi

Amerika Birleşik Devletleri ve dershane, birçok insan için yan yana gelmesi zor olan iki sözcük gibi görünüyor. Bunun nedeni de yurt dışında yüksek öğrenimin 'girilmesi çok kolay' şeklinde algılanması. Oysa kazın ayağı hiç de öyle değil.

Amerika'da üniversiteye kabul için bizde olduğu gibi sadece bir sınav yok. Üniversite eğitimi ile ilgili yaklaşık otuz sınav var. Bu sınavlar arasında hem bizdeki ÖSS gibi genel bir sınav (SAT), hem de farklı fakültelerin talep ettikleri sınavlar var. Mesela hukuk fakültesi, tıp fakültesi, hemşirelik fakültesine giriş için öğrenciler özel sınavlara tabi tutuluyorlar. Bu kadar çok sınav çeşidi olunca da, bu sınavlara hazırlık amacıyla okul dışında takviye almak da gayet normal karşılanıyor.

Amerika Birleşik Devletleri Washington Eyaleti'nde de şubeleri olan Kaplan Dershaneleri bu sektörün işleyişini görmek için güzel bir örnek.

Kaplan Test Prep Center (Bizdeki karşılığıyla Kaplan Dershanesi), bu amaçla farklı sınavlara öğrenci hazırlayan bir merkez. Sahibi ise Washington Post gazetesi. Amerika genelinde bin kadar şubesi olan Kaplan Test Prep Center'ın geçtiğimiz yılki cirosu, Washington Post gazetesinden daha fazla ve yılda ortalama 300 bin öğrencisi var. Kaplan'ın en büyük rakibi Princeton Review ise NewYork borsasında halka açılmış.

Şimdi bir Türk dershanesi ABD'deki bu pazarda söz sahibi olmak için bir adım atıyor.

Uğur Dershaneleri Amerikalı öğrenciler için SAT (Scholastic Aptitude Test) sınavlarına hazırlık dersleri başlatıyor. (UĞUR SAT TESTING CENTER) Amerika'da bir şubesini açıyor. Uğur Dershaneleri, 2003-2004 öğretim yılının ikinci yarısında Ohio eyaleti Aurora şehrinde şube çalışmalarına başlayacak.

Dershanelere alışkın olan Amerika'da bir ilginç nokta ise, dershanelerin okulların ve üniversitelerin içinde yer alması. Türkiye'de amacı ve işlevi tartışılan bu kurumların Amerika'da konumları çok farklı. Liselerde ve üniversitelerde şubeler açıyorlar. Okul yönetimleri de bu girişimleri destekliyor. Üstelik bu dershaneler Eğitim Bakanlığı'nca denetlenmiyorlar, hiçbir yere bağlı değiller; tamamiyle bağımsız özel kurumlar.

Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Başkanı Enver Yücel, Amerika'da sürdürdükleri 'eğitim seferberliğinin' ana hatları hakkında şu bilgileri verdi

Bahçeşehir Üniversitesi ile bazı Amerikan üniversiteleri arasında öğrenci ve öğretmen değişimleri, çift diplomalı değişim programları, yaz okulları ve stajlarla ilgili anlaşmalar yapılmış. Bu üniversiteler arasında Kent State University, Case Western Reserve University, Willliam Mitchell College of Law gibi önemli üniversiteler yer alıyor.

İşletme eğitiminde ise dünyada ilk 10 içinde yer alan Case Western Reserve Üniversitesi ile Bahçeşehir Üniversitesi İşletme Fakültesi arasında, mastır seviyesinde çift diplomalı program üzerine yapılacak anlaşma, önümüzdeki günlerde Amerika'da imzalanacak.

Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri ise, A.B.D. Washington Başsavcılık ofisinde yaz tatilinde 2 ay süreyle staj yapabilecekler. Washington mahkemelerinde Türk öğrenciler! Bu staj programı kapsamında öğrenciler FBI'da, Washington Polis Departmanı'nda ve Washington mahkemelerinde çalışacaklar. Hukuk programlarıyla ilgili yapılan bir diğer anlaşma ise, Amerika'da üç üniversite ve Bahçeşehir Üniversitesi, Londra'da bir hukuk mastır programı açacaklar. Bu programa katılan Türk öğrenciler, Amerika'da avukatlık yapabilecekler. Bahçeşehir Üniversitesi'nin yeni akademik yılda yoğun olarak mayıs ve haziranda yapacağı hukuk sertifika programları için de, Amerika'dan ve Avrupa'dan 20'yi aşkın yabancı konuşmacı gelecek.

Eğitim sistemine farklı bakış açıları getirerek, Türk eğitim dünyasına yenilikler kazandıran tüm girişimcileri çalışmalarından dolayı kutluyorum.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır