kapat
09.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Polise TSE damgası

TSE, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün talebi üzerine "Polis" standardını belirledi. Yabancı dil, hukuka saygı, şüphecilik TSE'nin olmazsa olmazları

Tiyatro sanatçılarından taksi şoförlerine kadar pek çok meslek grubuna standart getiren Türk Standartları Enstitüsü, son olarak Çevik Kuvvet ve Asayiş ekipleri içinde yer alacak personel için de standartları belirledi.

Söz konusu standartların Emniyet Genel Müdürlüğü'nden gelen talep üzerine oluşturulduğunu ve tescil edildiğini belirten TSE yetkilileri, bu sayede polisin davranışlarına ilişkin yakınmaların da ortadan kalkacağına dikkat çektiler.

TSE yetkililerinin verdiği bilgiye göre şimdilik emniyet güçleri arasında birkaç birim TSE standardına kavuştu. Çevik Kuvvet, Asayiş, güvenlik ve önleyici hizmet polislerine standart getiren TSE, bu şubelerde görev alan polislerin araştırıcı, daktilo ve bilgisayar kullanabilen, nazik, titiz ve otoriter olmaları gerektiğini de kayıt altına aldı.

Türk polisinin işinin zor olduğunu ve bu nedenle sır saklamayı bilmesi gerektiğini ifade eden TSE, herkesin potansiyel suçlu olabileceğini düşünerek, "şüpheci olunması" gerektiğini de standart maddeleri arasına koydu.

Olay yerine intikalden, suçluyu yakalamaya kadar polisin her adımına standart getiren TSE polisin, suçlunun ifadesini alırken işkence yapmamasını, fotoğraf, film ve ses kaydı cihazı bulundurmasını gerekli özellikler arasında saydı ve suçlunun mahkemeye sevki sırasında da standartlara uyulmasını istedi.

İŞTE TSE'YE GÖRE TÜRK POLİSİ
* Hukuka ve insan haklarına saygılı,

* Aksan ve lehçeler konusunda bilgiye sahip,

* Bilgisayar kullanabilen,

* Çatışma ve stres yönetimi bilgisine sahip,

* Harita okuma bilgisine sahip,

* İfade alma tekniklerini bilen,

* İnsan ve suçlu psikolojisini bilen,

* Öğrenme ve öğretme yeteneği olan,

* Resim bilgisine haiz.

TEŞKİLAT 200 BİN KİŞİ
Türk Emniyet Teşkilatı yaklaşık 200 bin kişiden oluşuyor. Teşkilat içinde 165 bin resmi polis memuru görev yapıyor. Sürdürülen eğitim politikaları sonucu artık tüm polisler en az lise diplomasına sahip. 35 bin polis memuru üniversite mezunu, 45 bini ise Emniyet ile Açık Öğretim Fakültesi arasında yapılan protokol gereği bu yıl üniversiteli oldu. Gelecek yıl kırk beş bin polis daha AÖF'ye kayıt olacak. 165 bin memurun yaklaşık beş bini yabancı dil biliyor.

Standart sahibi olanlar memnun
TSE tarafından standartları belirlenen meslek grupları hallerinden memnun. "İyiyi, kötüyü ayırt edebiliyoruz artık" diyorlar. Ayrıca "TSE damgasını alan da kalitesini devlet eliyle ispatlayabiliyor" diye konuşuyorlar. TSE standartlarına sahip meslek grupları şöyle sıralanıyor Kapıcılar, bakkallar, taksi şoförleri, karayoluyla tehlikeli madde taşıyan taşıtların sürücüleri, bayan berberleri, oto elektrikçileri, çıraklar, kalfalar, ustalar, rehberler, aşçılar, kuyumcular, kırtasiyeciler, servis şoförleri, manavlar ve kameramanlar..


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır