kapat
09.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Fonlarda büyüklük 16 katrilyonu aştı

Piyasalarda bayram havası yaşanırken, ralliden foncular da payını aldı. Fonlarda toplam büyüklük geçen seneye göre yüzde 77 artarak 16 katrilyon lirayı aştı

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK), seçimlerin iptaline ilişkin başvuruları reddetmesi, ardından Irak'a asker gönderme tezkeresine yönelik beklentiler piyasalarda günlerdir coşku yaşattı. Borsada geçen hafta Cuma günü başlayan ralli ve faizlerde yaşanan 4 puanlık düşüş yatırımcıların yüzünü güldürdü.

Piyasalarda hareketlilik had safhaya çıkarken, fonların toplam büyüklüğü ise 16 katrilyon lirayı (11.7 milyar dolar) aştı. Toplam 242 fonun olduğu piyasada B tipi fonların büyüklüğü 16.1 katrilyon lira düzeyindeyken, A tipi fonlarda büyüklük 606 trilyon lirada kaldı.

Kasım seçimleri öncesinde fon büyüklüğü 9 katrilyon lira düzeyindeydi. Seçimlerin ardından faizlerin düşüşe geçmesiyle B tipi fonlara olan ilgi arttı. B tipi fonlardaki getiri seçimlerin ardından fon piyasasında büyüklüğün 10 katrilyon liranın üzerine çıkmasını sağlamıştı. Böylece geçen bir yılın ardından fon büyüklüğündeki toplam artış TL bazında yüzde 77'yi buldu.

Sermaye ve para piyasalarında aktif olarak rol almayan fon yatırımcıları bu ralliden payını aldı. Borsanın 16 bin puanı kırmasıyla hisse senedi ağırlıklı A tipi fonlar ortalama 3 Ekim-7 Ekim arasında ortalama yüzde 13 oranında değer kazandı. B tipi fonlar ise bu dönemde yüzde 0.7 oranında artış kaydetti.

3 işlem gününde borsada 7.6 katrilyon liralık işlem gerçekleşirken, kâr satışları da dikkate alındığında endeks ortamala yüzde 9 oranında artış yaşadı. Bu dönemde A tipi fonlar arasında en yüksek getiriyi sağlayan fon 31.6 trilyon liralık büyüklüğü olan Koç Yatırım'ın A tipi değişken fonu oldu. Koç Yatırım'ın fonu 3 günde yüzde 17'ye varan oranda getiri sağladı. B tipi fonlarda ise lider yine Koç Yatırım'dan çıktı. 584 trilyonluk büyüklüğü olan bu fon 3 günde yüzde 3 getirdi.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır