kapat
09.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Ek vergiyi ödeyenler mahsup edecek

Başbakan Yardımcısı Şener, "Kim vergisini verdiyse elbette bunu daha sonraki borçlar için mahsup edebilecek" müjdesini verdi

Hükümet, Anayasa Mahkemesi'nin ek motorlu taşıtlar vergisini iptal etmesinin ardından ortaya çıkan belirsizliği gidermek amacıyla harekete geçti. İptal edilen Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni ödeyenleri mağdur etmemek için üç maddelik formül bulundu. İptal edilen vergiyi ödemeyenlere ise kötü bir sürpriz yapmama kararı alındı.

Hükümet, 2004 yılında ödenecek normal Ek Taşıtlar Vergisi'ni Bakanlar Kurulu kararı ile artırma yoluna gitmeyi planladı.

Hükümet'in, iptal edilen ek taşıtlar vergisini ödeyenler için ürettiği üç formül şöyle:

1- Mükellef aracını satmamışsa 2004 yılında alınacak Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi'nden muaf tutulacak. Bir önceki yıl ödediği ek vergi 2004 yılında ödeyeceği vergiye mahsup edilecek.

2- Araç 2004 yılında satılırsa, ek vergi tutarı alım satım vergisinden düşülecek.
3- Araç 2003 yılı sonuna kadar satılırsa ek motorlu taşıtlar vergisini ödeyen mükellefe 2004 yılında nakdi iade yapılacak.

Hükümet'in ek vergi karmaşasına bulduğu formül önceki gece geç saatlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, başkanlığında Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Devlet Bakanı Ali Babacan, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Maliye bürokratlarının katıldığı toplantıda şekillendiği öğrenildi.

YPK toplantısından çıkışta Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener mahsuplaşma müjdesini verdi. Şener, şunları söyledi

"Kim vergisini verdiyse elbette bunu daha sonraki borçlar için mahsup etme hakkına sahip olacaktır. Partimizin adı Adalet ve Kalkınma Partisi. Bizden toplumdaki adalet duygusunu tatmin edici kararlar çıkar. Yani veren verdi, vermeyen kurtuldu diye bir şey olmaz. Adalet ilkesi kamuoyunun beklediği ilkedir."

Bakan Şener, "Vergisini ödemeyenler için çıkarılacak yeni bir yasayla mı yoksa ödeyenlere vergi tutarını iade ederek mi adalet sağlanacağına" ilişkin soruya "Ek yeni yükümlülüklerle ilgili şu an herhangi bir karar yok" yanıtını verdi.

EMEKLİLİK YAŞI İPTAL
Anayasa Mahkemesi, memurların zorunlu emeklilik yaşını 65'ten 61 indiren ve halen çalışanlar için de kademeli emeklilik öngören yasayı da iptal etti ve yürürlüğünü durdurdu. Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç, CHP'nin, 4919 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle açtığı davayı sonuçlandırdıklarını bildirdi. Bu aşamadan sonra emeklilik işlemlerinin hangi yaş sınırı dikkate alınarak yapılacağı belirsizliğini koruyor.

Enflasyon hedefi % 12
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, 2004 yılı makro ekonomik hedefleri kesinleştirildiğini, gelecek yıl yüzde 5 büyüme ve yıl sonu itibariyle yüzde 12 enflasyon öngörüldüğünü bildirdi.

Şener, dün yapılan Yüksek Planlama Kurulu (YPK) toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, YPK'da hükümetin mali disiplini sağlama ve başlatılan reformların sürdürülmesi konusundaki kararlılığının altının çizildiğini söyledi. Bakan Şener, 2004 yılı program hedeflerinin de kesinleştiğini açıkladı

* 2004 yılında gayri safi milli hasılada (GSMH) yüzde 5 büyüme öngörülüyor. GSMH, 419.7 katrilyon liraya, dolar olarak da 261.7 milyar dolara ulaşacak.

* Yıl sonu nüfus 71.8 milyon kişi olarak öngörülürken, kişi başına gelir 3 bin 644 dolara yükselecek.

* Yıl sonu itibariyle TEFE ve TÜFE'de ise yüzde 12'lik enflasyon oranı hedefleniyor.

Bütçe açığında revizyon
Abdüllatif Şener, 2003 yılında programı kararlılıkla uyguladıklarını, 2004 yılında da programı aynı kararlılıkla ortaya koyup, sürdüreceklerini kaydetti. Şener, 2004'de faiz dışı fazla hedefinin de yüzde 6.5 olacağını ifade etti. Başbakan Yardımcısı, bütçe ve makro ekonomik hedeflerde bazı kalemlerde beklenenden daha iyi sonuçlar aldıklarını da söyledi.

* 2003 yılı bütçesindeki 145.9 katrilyon liralık gider hedefinin, yılsonu itibariyle 141.2 katrilyon lira olarak gerçekleşmesi öngörüldü.

* 2003 yılı faiz ödeneği hedefi de 65.5 katrilyon liradan, 59.1 katrilyon liraya düşürüldü.

* 2003 yılı bütçesinde gelir hedefi 108 katrilyon lira olurken, vergi gelirleri 86 katrilyon lira olarak hedeflendi. Ancak gerçekleşme 87 katrilyon lira olarak öngörüldü.

* 2003 yılı bütçe açığı 45.1 katrilyon lira olarak planlandı. Ancak bütçe açığının yıl sonu hedefinin 40.8 katrilyon lira olarak revize edildi.

Banu AKTAŞ


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır