kapat
09.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Kaliforniya'ya Terminator vali

Hollywood'un Terminatorü Arnold Schwarzenegger, Cumhuriyetçi Parti'nin adayı olarak girdiği seçimi kazanarak, Demokratlar'ın kalesi Kaliforniya'ya vali oldu

Avusturya'da doğdu. Yıllar önce şöhreti yakalamak için Amerika'ya gitti. Kendini, vücut geliştirme sporuna verdi. Sinemaya atılarak şöhretin zirvesine tırmandı. Dün de Amerika'nın en büyük ve en zengin eyaleti Kaliforniya'ya vali seçildi... Evet, "Barbar Conan" ve "Terminator" filmlerinin ünlü oyuncusu 56 yaşındaki Arnold Schwarzenegger'den söz ediyoruz.

Seçim öncesinde hakkında çıkan sayısız taciz ve Hitler sempatizanı olduğu yönündeki iddialara aldırış etmeyen seçmenler, tercihlerini yine Arnold'dan yana yaptı. 35 milyon nüfusu bulunan eyaletin seçmenleri, iki oy kullandı. Biri, mevcut vali Demokrat Gray Davis'in görevde kalıp kalmaması, diğeri de kalmamasını istiyorlarsa yerine kimin gelmesi şeklindeydi. "Recall" adı verilen erken seçimde, seçmenlerin yüzde 54.6'sı Vali Davis'in gitmesinden yana oy kullandı.

16 PUAN FARK ATTI
Oyların yarısından fazlası "Davis gitsin" deyince, valilik için adaylığını koyan 135 kişiden en yüksek oy alana bakıldı. Burada Arnold, en yakın rakibi ve şimdiki vali yardımcısı Cruz Bustamente'ye 16 puan fark atarak oyların yüzde 48'ini aldı. 10 milyondan fazla kişinin oy kullandığı tahmin edilen seçimle Davis, eyalet tarihinde kendisini seçen halk tarafından yine seçimle görevden indirilen ilk vali oldu.

2004 Başkanlık seçimleri öncesi kritik Kaliforniya eyaletini Demokratlar'ın elinden Cumhuriyetçi Arnold'ın alması, Başkan George W. Bush için de önemli bir kazanım oldu. Hakkında 15 kadının cinsel taciz suçlaması açtığı, babasının Nazi partisi üyesi olduğu, kendisinin de Hitler sempatizanı olduğu söylenen Arnold'ın seçim kampanyasından Bush uzak durmayı tercih etmişti. Zira diğer getirileri bir yana, Başkanlık seçiminin sonucunu da etkileyen Temsilciler Meclisi'nin yüzde 20'si Kaliforniya eyaletinden seçiliyor.

Bu arada, Arnold'ın seçim zaferi kazandığı Kaliforniya seçimleriyle ilgili ilginç bir bilgiyi de hatırlatalım. Eski ABD Başkanı Ronald Reagan da oyunculuktan siyasete atılmış, iki dönem Kaliforniya valiliği yaptıktan sonra başkan seçilmişti. Ancak Schwarzenegger Avusturya doğumlu olduğu için ABD yasalarına göre başkan olamıyor.

DEMOKRATLAR'IN KALESİYDİ
Yıllardır Demokratlar'ın en güçlü kalelerinden biri olarak görülen Kaliforniya'da seçmenler, siyasi alanda deneyimi bulunmamasına rağmen Arnold'a oy verdi. Bunda eski Vali Davis'in eyalet ekonomisini kötüye götürdüğü, yaşanan dev enerji krizi gibi sorunların etkili olduğu yorumlanıyor.

Ülkenin en güçlü ailelerinden Demokrat Kennedyler'den Maria Shriver'la (öldürülen eski Başkan J.F.ned Kennedy'nin yeğeni) evli olan Arnold, zaferi sonrası yaptığı konuşmasında öncelikle eşi ve onun ailesine teşekkür etti "Bana verdiği aşk ve güç için ona teşekkür etmek istiyorum. Kaliforniyalılar'ın güvenine layık olabilmek için her şeyi yapacağım. Güveninizi boşa çıkarmayacağım. Halkın valisi olmak istiyorum. Herkesi temsil edeceğim. Sizi yarı yolda bırakmayacağım. "

BUSH'UN ELİNİ GÜÇLENDİRDİ
Ünlü aktör, kampanya sırasısında yanında topladığı ABD siyasetinin tanınmış ve güçlü isimleriyle eyaleti yönetecek. Bağımsız bir ülke olması halinde dünyanın en büyük beşinci ekonomisi olacağı belirtilen Kaliforniya eyaleti derin bir ekonomik kriz içinde bulunuyor.

Arnold, ekonomide muhafazakâr, ancak özellikle sosyal politikalarda liberal bir çizgi izliyor. Valilik görevini Davis'ten 15-25 Kasım tarihleri arasında devralması bekleniyor. Geride bıraktığı rakibi Bustamente ise Arnold'ın yardımcısı olarak görevine devam edecek.

Cumhuriyetçiler'in ezberini bozdu
Arnold Schwarzenegger, Başkan Bush'un partisinden, yani Cumhuriyetçiler cephesinden seçime girdi ve kazandı. Cumhuriyetçi Bush, düzenli olarak kiliseye giden, dinine bağlı, muhafazakâr, kürtaj karşıtı biri. Yani partisinin muhafazakâr kimliğiyle örtüşen bir isim. Arnold ise, alışıldık Cumhuriyetçi görüş ve söylemleri ters yüz eden politikalar savunuyor.

Çünkü ünlü oyuncu kürtajı destekliyor, eşcinsel haklarını savunuyor, bir dönem marihuana içtiğini bile kabul ediyor. Cumhuriyetçiler, görüşleriyle ezberlerini bozan Arnold'un kendi partilerinden seçilmesiyle ikiyi bölündü. "İyi oldu" diyenlerin ağırlıkta olduğu cepheden birçok kişiye göre, "Cumhuriyetçi Parti Arnold gibi biri için iyi ve güzelse, benim için de öyle olabilir" diyerek, kendilerine eğilim göstermeye başlayacak.

'İŞTE GERÇEK LİDER'
Arnold'ın imajının partiyi olumsuz yönde etkileyeceğini düşününler ise aynı görüşte değil. Ama bunların sayısı "iyi ki bizden" diyenlere göre daha az. Onların rahatsızlığı ise daha çok, eski yıldız hakkında ortaya atılan taciz suçlamalarında odaklanıyor. Ancak ünlü oyuncu, yanından bir an olsun ayrılmayan eşiyle birlikte "geçmişte bazı hatalar yapmış olabilirim, ancak değiştim" mesajı verdi. Tacizlerin bir kısmını ve katıldığı ucuz programları kabul etmesini birçok kişi "İşte gerçek liderlik ve dürüstlük" şeklinde yorumladı.

Aslı AYDINTAŞBAŞ


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır