kapat
22.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Başkan Bush'u en çok siz etkilersiniz

ABD eski Başkanı ile Başbakan Erdoğan Dubai'de bir araya geldi. Clinton, Erdoğan'a "Bush üzerinde en fazla etkili olan dünya lideri sizsiniz" dedi

Başbakan Tayyip Erdoğan, IMF- Dünya Bankası yıllık toplantılarının yapıldığı Dubai'de, ABD eski Başkanı Bill Clinton'la Irak sorununu masaya yatırdı. Clinton, Türkiye'ye, "Irak'a asker gönderin" mesajını verirken, Erdoğan asker göndermeye olumlu baktıklarını ancak son kararı Meclis'in vereceğini söyledi.

Başbakan Erdoğan, Dubai'de ABD eski Başkanı Clinton'la yaptığı görüşmede Irak sorunu gündeme geldi. Erdoğan, "ABD, Irak'a nükleer ve kimyasal silah aramak için gitti, şimdi terörist arıyor. Peki Irak halkının durumu ne olacak? Bu insanlar Saddam'ı bile arar hale geliyor" dedi.

Erdoğan'a haklı olduğunu söyleyen Clinton ise Irak konusunda uluslararası camianın daha açık olması gerektiğini vurguladı ve örtülü bir şekilde BM çerçevesinde adım atılması yönünde sinyal verdi. Başbakan Erdoğan, Clinton'a Türk askerinin Irak'a gitmesi halinde; bunun uluslararası askeri gücün bir parçası şeklinde olmaması gerektiğini söyledi. Erdoğan, tıpkı Kosova'da ve Bosna'daki gibi Türkiye'nin komutasında ayrı bir bölge tahsis edilmesinin daha doğru olacağını ifade etti. Erdoğan, "Biz gittiğimiz yeri her yönüyle imar ederiz. Afganistan'dan döndük orada silahlar patlamaya başladı" diye konuştu. Bu arada Erdoğan'ı öven Clinton "Bush üzerinde en fazla etkisi olan dünya lideri sizsiniz" dedi.

YETKİ BELGESİ İSTEYECEK
Başbakan Erdoğan görüşmeden sonra yaptığı açıklamada ise Irak'a asker gönderme konusunda "Çok uzun bir vakit yok" dedi. Erdoğan şöyle konuştu "Asker gönderme konusunda Türkiye'nin tavrı belli. Öncelikle Bakanlar Kurulu olarak Irak kararını vermeden grubumuzun görüşlerini alacağız. Son MGK'daki düşüncelerle bunu pekiştirip ardından da Bakanlar Kurulu kararını oluşturup, parlamento açıldığında yol haritasını oluşturacağız." Erdoğan hükümetin ve parti grubunun onayını alması durumunda, bu kez Meclis'ten "sınırları belirlenmiş bir izin" değil, "yetki tezkeresi" isteyeceklerini açıkladı.

Hükümet çevrelerinin aktardığına göre, MGK'da da kararlaştırıldığı şekliyle Bakanlar Kurulu Meclis'ten asker gönderme ile ilgili olarak yetki isteyecek. Bu çerçevede gönderilecek askerin sayısı, görev yeri, ilave birlik gönderip gönderilmeyeceği, hangi alanlarda sivil destek ünitelerinin sevk edileceği gibi konuları kapsayacak geniş kapsamlı bir yetkiyi Meclis'ten talip edecek. Meclis'ten bu yönde alacağı yetki sonucu gelişmelere göre hareket etme serbestisi olacak. Körfez Savaşı döneminde de Akbulut hükümeti Meclis'ten "yetki kararı" almış ve buna göre daha serbest bir şekilde hareket etme şansına sahip olmuştu.

'ARAFAT FIRSATI KAÇIRDI'
Öte yandan Erdoğan, Clinton'a İsrail'in Filistin Lideri Yaser Arafat'ı sürgüne gönderen kararının kabul edilemez olduğunu vurguladı. Arafat'ın 2000 yılında kendi başkanlığı dönemde tarihi bir fırsatı kaçırdığını söyleyen Clinton ise, "Yine de Arafat'ı dışlayarak bir çözüme varılması güç" dedi. Öte yandan Erdoğan'ın daha önce ertelenen IMF başkanı Hörs Köhler ile görüşmesinin bu sabah saat 8.00'de gerçekleşmesi bekleniyor.

Okan MÜDERRİSOĞLU


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır