kapat
22.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Futbolun prensesleri

Erkeklerin top koşturduğu yeşil sahalarda artık kadınlar da iddialı. Yaşları 16 ile 18 arasında değişen Genç Bayan Futbol Milli Takımı "sessiz sedasız" Avrupa Şampiyonası'na hazırlanıyor

Onlar futbolun genç prensesleri. Futbola sokak aralarında erkeklerle top oynayarak başladılar. Şimdi ise Türkiye'nin çeşitli illerinde bulunan bayan futbol takımlarında top koşturuyor, bu işi para kazanmadan gönüllü olarak yapıyorlar. Onlar için kramponla koşmak ve topa vurmak, topuklu ayakkabıyla gezmekten daha zevkli. Genç bayan futbol milli takımında da Türkiye'yi temsil ediyorlar. Ve yaşları 16 ile 18 arasında değişen milliler şimdilerde, Avrupa Şampiyonası elemeleri için canlarını dişlerine takarak idman yapıyorlar.

TAKIM DÖRT YILLIK
Türkiye'de toplam sayısı 10 olan bayan futbol takımlarından çağırılan 18 genç bayan futbolcu, bir haftadır Riva'da Orhan Saka Spor Tesisleri'nde kampta. Avrupa Futbol Şampiyonası elemelerine hazırlanan genç milliler, Polonya'ya giderek 23 Eylül'de Slovenya, 25 Eylül'de İsveç, 27 Eylül'de ise Polonya milli takımları ile karşılaşacak. Dört yıl önce kurulan genç milli takımı, iki yıl önce elemeleri geçemeyince şampiyonaya katılamamıştı. Ancak bu yıl iddialı olduklarını dile getiriyorlar. Takımın kaptanından kalecisine, forvetinden liberosuna kadar hepsi tek yürek olmuş, bir ilke imza atmakta kararlılar.

SULU GÖZLÜ LİBERO
Takımın kaptanı "Sulu göz Beckham" lakaplı Esra Erol. 18 yaşında. İskenderun Sanayi Spor'da dört yıldır profesyonel olarak futbol oynuyor. Takımın liberosu. Kaybedilen maçlardan sonra ağladığı için adı sulu göze çıkmış. Futbola mahallede erkeklerle top oynayarak başlamış. Ailesi önceleri karşı çıkmış, "Kızlar futbol oynar mı? Erkek çocuğu musun sen?" diye. Ancak Esra, ailesinin kendisinin bu işi sürdürmekte kararlı olduğunu görünce kabullendiğini söylüyor. Esra üç yıldır milli takımda. Beckham ile futbol oynayıp, Rüştü'ye gol atmanın hayalini kuruyormuş anlattığına göre.

"HADİ CANIM SENDE"
Takımın aslarından Burcu Kaya 16 yaşında. Burcu, Almanya'nın Hannover Kenti'ndeki TSV Havelse takımında dört yıldır top koşturuyor. Milli takımda ise ilk senesi. Mürvet Yavuztürk ise bayanlar futbol liginin şampiyonu Samsungücü'nde 3 yıldır futbol oynuyor. 18 yaşında. Defans oyuncusu. Babasının amatör olarak futbolla ilgilenmesi sonucu futbola merak saldığını söylüyor. Mürvet, erkek arkadaşlarının futbol oynadığını öğrenince önce "Hadi canım" dediklerini, kendisini izledikten sonra ise ne kadar iyi oynadığını söylediklerini anlatıyor.

"BİZ KİBARIZ"
Sekiz yıldır Adana İdman Yurdu'nda oynayan 18 yaşındaki Eda Özesen, dört yıldır milli. Meslek lisesi mezunu Eda'nın tek hayali var o da Avrupa'da bir bayan futbol takımında oynamak. Eda, "Biz sahada da kadınız ve kibarlığımızı unutmuyoruz. Küfür asla etmiyoruz. " diyor. Yeliz Demir İstanbul Delta Spor'da oynuyor. Sokakta ağabeyinin peşine takıla takıla futbola gönül vermiş. Dört yıldır profesyonel futbolcu. Yeliz, "Sahaya çıkınca, dizlerim titriyor. Ama birkaç dakikada her şeyi unutuyorum" diyor.

Sedef Nişancı, Sanayi Spor'da oynuyor. İki yıldır Milli Takım'da. Orta saha oyuncusu. Sedef'in en büyük özelliği maç kaybettiklerinde kimseyle konuşmaması ve tamamen kendi dünyasına çekilmesiymiş.

Ankara Gazi Üniversitesi Bayan Futbol takımında oynayan 16 yaşındaki Lütfiye Ercimen ise çocukken amatör bir kulüpte futbol oynayan babasının maçlarına giderek futbola gönül vermiş. Milli takımdaki görevi sağ kanat.

Ona kısaca, Panter Sevdişan diyorlar
Takımın kalecisi Sevdişan Ünlü. 17 yaşında. 1.77 boyunda. İskenderun Sanayi Spor'da 3 yıldır futbol oynuyor. Çevresindekilerin, "Kadınlar futbol oynar mı hiç?" sözlerinehiç aldırmadan üç yıl öncegazetede gördüğü, "Bayan futbol takımı kuruluyor" ilanına başvurduğunu söylüyor.

Sevdişan aslında forvet oynamak istiyormuş. Fakat takıma kaleci bulunamayınca gönüllü olarak bu görevi üstlenmiş. Lakabı "panter". Örnek aldığı kişi ise Rüştü Reçber. Sevdişan, hatalı gol yiyince ağladığını söylerken, defans oyuncularının hatası yüzünden top filelere gittiğinde maç sonrası kavga bile ettiklerini söylüyor.

TAKIM DÖRT YILLIK
Kendisine destek olan en önemli kişinin babası olduğunu söyleyen Sevdişan, "Ama sadece babamın desteği yetmiyor. Herkesin bize destek olması lazım. Biz gönüllü olarak buralara kadar geldik. Bir kuruş para kazanmıyoruz. Bazı şeyleri başarabilmemiz ve bizden sonra gelenlerin önünü açabilmemiz için destek olunması şart." diye konuşuyor.

Sevdişan'ın yetkilerden, ailelerden, arkadaşlardan da bir isteği var. "En azından 'Kadın da futbol mu oynar?' diyerek bizi küçümsemesinler" diyor.

"Yeter ki kimse bize köstek olmasın"
Genç Bayan Milli Futbol Takımı İdari Sorumlusu Yeter Arıcan, takımın 4 yıl önce kurulduğunu söylüyor. Şimdiye kadar alınan bir başarı yok ama Arıcan, bunun nedeninin bayanların futbol oynamasına destek verilmemesinden kaynaklandığını söylüyor. Arıcan, şöyle konuşuyor

"Türkiye'de bayanların futbol oynadığı 10 tane kulüp var. Biz futbolcu bulamadığımız için 1994 yılında A Milli Bayan Futbol Takımı'nı dondurmak zorunda kaldık. Bu çocuklar, 18 yaşına kadar ancak genç milli takımda oynayabiliyorlar. 18 yaşını dolduran kendi kulübünde devam ediyor. Kulüplerinde ise para filan kazanmıyorlar. Bir de çevre baskısı var. Futbol oynayan bayanları görenler, 'Gidin evinizde oturun. Ne işiniz var erkek sporuyla' diyorlar. Bunun erkek sporuyla ne ilgisi var."

A Milli Futbol Takımı'nın 48 yıl süren mücadelesinden sonra Dünya üçüncüsü olduğunu hatırlatan Arıcan, "Biz 48 yıl değil, destek istiyoruz. Kadınlar da futbol oynayabilir, üstelik başarılı olabilirler. Yeter ki kimse köstek olmasın. Çünkü futbol oynamak isteyen binlerce genç kız var" diyor.

İnci DÖNDAŞ


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır