kapat
22.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Kredinin çok üstünde borçlanma yapabiliriz

Devlet Bakanı Ali Babacan ABD ile görüşmeleri süren 8.5 milyar doları, hem iç hem de dış piyasadan rahatlıkla borçlanabileceklerini söyledi

IMF - Dünya Bankası Yıllık Toplantıları için Dubai'de bulunan Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, Türkiye'nin ABD Hazinesi'nin önerdiği 8,5 milyar dolarlık kredinin çok çok üzerinde bir miktarı iç ve dış piyasalardan borçlanabilecek güçte olduğunu söyledi. ABD Hazine Bakanı John Snow'la yarın görüşmesi beklenen Babacan, oldukça ilginç mesajlar verdi. "Türkiye, ne İMF ne Dünya Bankası parasının ne de başka ülkelerle ikili parasal ilişkilerin peşinde olması lazım" diyen Babacan, ABD kredisinin piyasa şartlarından daha ucuz olduğu için kullanılmasının düşünüldüğünü bildirdi ve "Güven veren politikalar uyguladıkça, kalkınmamız için gerekli kaynak Türkiye'ye akacaktır" dedi.

ÖZEL KAĞIT PLANI
Malezya'nın kamu varlıklarını teminat göstererek gelir senedi ihraç etmesi modelinin (Sukuk İcara) Türkiye tarafından denenip denenmeyeceğine ilişkin bir soru üzerine Babacan, şunları söyledi

"Malezya bu uygulamayı bir defa yapmış kalmış. Aradan 15 ay geçmiş gerisi gelmemiş. Burada bazı problemler var. Kağıdın iyi tanımlanması, gerek müstakbel yatırımcıların taleplerine gerekse Türkiye'nin şartlarına uygun olması gerekiyor. Meclis açıldığında yeni enstrümanlar gündeme gelecek. Farklı alternatifler üzerinde duruyoruz. Bu, kendi enstrümanımız olacak. Türkiye'ye özel bir enstrüman piyasaya çıkaracağız. Ancak, çok olgunlaşmadan konuşmayı uygun görmüyorum."

Babacan, Türkiye ile Arjantin'in durumlarının çok farklı olduğunu da vurguladı ve "Türkiye, gelişen piyasalarda ayrı bir ligde değerlendiriliyor" dedi. Hazine'nin dolar bazındaki son tahvil ihracının Türkiye'yi G. Kore ve Meksika ile aynı kategoriye yükselttiğini kaydeden Babacan, Türk kağıtları alan yatırımcıların uzun vadeli tercihleri olan "pırlanta taşı" kalitesinde yatırımcılar olduğunu savundu.

Babacan, ekonomik dengelerin yerli yerine oturması halinde güven ortamını gören yatırımcının parasını faizde tutmak yerine iş yapmaya yöneleceğini savundu ve şöyle devam etti "İşadamları adeta hazırda bekliyorlar. Bekledikleri şartlar oluşursa yatırımlar artacak. faiz düştükçe yatırımcı daha istekli görünüyor.."

Devlet Bakanı Ali Babacan'dan
* Türkiye'nin ne İMF ne Dünya Bankası ne de başka ülkelerle ikili parasal ilişkiler peşinde olması lazım.

* Türkiye, gelişmekte olan ülkeler içinde ayrı bir ligde değerlendiriliyor.

* Dünya Bankası'ndan üç yıl için 4,5 milyar dolar yeni kredi alacağız.

* Sıcak para hareketlerini vergilendirmek gündemimizde yok.

* Türkiye'de makro dengeler yerli yerine oturduğu sürece yatırımların artacağını göreceğiz.

* Uygulanmakta olan programın yapısı ekonomiyi olası iç ve dış şoklara karşı dayanıklı hale getirmektedir.

* Kongre sürecinde itiraz çıkmazsa ABD Hazinesi ile 8,5 milyar dolarlık kredinin takvimi belirlenebilir. Ancak, kesin konuşmak mümkün değil.

* Türkiye, ABD kredisinin çok üzerinde bir tutarı iç ve dış piyasalardan borçlanabilir. Ancak, bize önerilen kredi piyasa şartlarından daha ucuz.

* 2004'e özel gelir getirici kağıt yolda.

* Derviş uyardı, Babacan yanıt verdi.

Okan MÜDERRİSOĞLU


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır