kapat
22.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Otomobilde fırsat yarışı

Ekonomide esen olumlu rüzgârla otomobil satışları patladı. Pazarı hareketlendirmek isteyen şirketler tüketicilere 60 aylık taksitler, milyarlık indirimler sunmaya başladı. Son olarak Akbank taşıt kredisi faizini yüzde 2.65'e indirdi

Geçtiğimiz yıl ekonomik kriz nedeniyle siftah bile yapamayan otomotivcilerin yüzü nihayet gülmeye başladı. 2003 yılı başında toplam otomotiv pazarının 200 bin adetler seviyesinde gerçekleşeceğini öngören şirketler şimdi revizyona gidiyor. Sektörün yeni hedefi 200 bin adet otomobil ve 100 bin adet ticari araç satmak. Bu hedefler doğrultusunda harekete geçen şirketler kampanyalara sarıldı. Peşin alımlarda 5 milyar liraya yakın indirim bile sunuluyor.

Ekonomide esen olumlu hava, faizlerin düşmesi ve hurda araç teşviği satışların hareketlenmesine önemli katkıda bulundu. Ağustos'ta otomobil satışları yılın en yüksek seviyesi olan 16 bin 896 adede yükseldi. Böylece 2002 yılının aynı dönemine göre yüzde 131'lik artış sağlandı.

HURDA ARAÇ DOPİNGİ
Otomotivciler yılın son 4 ayında pazarı daha da hareketlendirmek için kampanyaları hızlandırdı. Tüketicilere peşin alımlarda milyarlarca liralık indirimler, 60 aylık vade seçenekleri ve yüzde 0'a varan faiz oranları sunuluyor. Hatta Peugeot gibi bazı şirketler otomobil alanlara 1 yıllık yakıt desteği bile sağlıyor.

Hiç kuşkusuz satışların artmasında 20 yaşın üzerindeki araçları hurdaya çıkararak, yenisiyle değiştirenlere verilen 3.5 milyar liralık teşvik de yatıyor. Bu sistem sayesinde özellikle Anadolu'daki show-room'larda büyük bir hareketlilik yaşanıyor. Hurda araçtaki canlılığı Toyotasa Genel Müdürü Volkan Eren "Doğu illerimizde ilk kez sıra yazmaya başladık" sözleriyle özetliyor. Doların yılbaşından bu yana yüzde 22 düşmesiyle ithal otomobillerin fiyatları düşük kaldı. Bu da ithal araç patlamasını beraberinde getirdi.

Tabii piyasanın yavaş yavaş eski günlere dönmesinde taşıt kredisi faizlerinin önemi çok büyük. Merkez Bankası'nın faizleri düşürmesine paralel olarak, bankalar da taşıt kredisinde indirime gitti. Son olarak Akbank faizi yüzde 2.65'e indirdi. Türkiye Bankalar Birliği'nin verileri de tüketici kredilerindeki yukarı doğru yükselişi gösteriyor. Bu yılın Ocak-Haziran döneminde 31 bin 438 kişi, 609.5 trilyonluk taşıt kredisi kullandı. Bu da bir önceki yıla göre yüzde 113'lük artış anlamına geliyor.

Bankalar Faiz oranı (%)
Akbank: 2.65

Anadolubank: 2.75

Denizbank: 3.00

Finansbank: 3.10

Garanti: 3.10

Halkbank: 2.90

İş Bankası: 2.95

Oyakbank: 2.80

Mete TANSU


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır