kapat
20.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

ŞELALE KADAK


'Konfederasyon TÜSİAD'ı öldürmesin' tartışması

Orası patronlar kulübü. Türkiye'nin sesini en güçlü duyuran ve kendi üyelerinin menfaatlerini savunmanın ötesinde, Türkiye'nin toplumsal konularında birbiri ardına raporlar, kitaplar yayınlayan bir dernek. 1971 yılında aralarında Vehbi Koç, Feyyaz Berker, Nejat Eczacıbaşı ve Sakıp Sabancı'nın da bulunduğu 17 girişimci işadamı tarafından kurulan TÜSİAD bugün geleceğini tartışıyor.

30 Eylül son gün
Çünkü federasyon ve hemen arkasından konfederasyon kurmak için yapılan çalışmalar son şeklini almak üzere. 30 Eylül tarihi geldiğinde, Türkiye genelindeki sanayici ve işadamları dernekleri 5 bölgeyi temsil eden federasyonların altında birleşecek. Yani zaman epey daraldı. Peki o zaman TÜSİAD ne olacak? Varlığını koruyacak mı, yoksa Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği (BUSİAD) koordinasyonunda oluşturulmak üzere olan Marmara ve Kuzey Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu'na mı dönüşecek? İşte bu konu TÜSİAD'ın Başkanlar Konseyi'nde son aylarda üzerinde en çok tartışılan konu oldu. TÜSİAD'ın varlığını nasıl koruyacağı konusu Bülent Eczacıbaşı, Rahmi Koç, Sakıp Sabancı, Feyyaz Berker, Erkut Yücaoğlu, Cem Boyner ve Halis Komili'ninde aralarında bulunduğu eski başkanlar tarafından masaya yatırıldı. Ortaya çıktı ki, aslında TÜSİAD'ı kuran ve bugünlere getiren isimler, derneğin form değiştirmesini istemiyor. Sonuçta, "Tamam, konfederasyon mutlaka kurulmalı ama dernek de bir şekliyle muhafaza edilmeli" görüşü ağır basıyor. Henüz son şeklini almadığı için TÜSİAD'ın konfederasyon içinde mi, yoksa dışında mı varlığını sürdüreceğini bilemiyorum. Ancak şu bir gerçek ki derneğin akıbeti, Tuncay Özilhan'ın olduğu kadar görevi devralacak olan Ömer Sabancı'nın da masasındaki en önemli konu olacak.

Beş bölge, altı federasyonda birleşiyor
TÜSİAD'ın bir an önce konfederasyon kurmaya çalışmasının en büyük sebeplerinden biri Avrupa Birliği'ndeki muadil kuruluşu olan UNICE. Avrupa Sanayi ve İşverenler Konfederasyon Birliği olan ve AB nezdinde çok güçlü olan UNICE'nin karşısına TÜSİAD da aynı güçte gitmek, özel sektörün sorunlarını konfederasyon aracılığıyla AB'ye taşımak istiyor. Tuncay Özilhan'ın gayretleri sonucu Anadolu'nun pek çok ilinde şimdiye kadar toplantılar yapıldı. 20 Haziran 2003 tarihinde de Erzurum'da yapılan Türkiye SİAD Platformu (TSP) Başkanlar Kurulu Toplantısı'nda federasyon konusu son şeklini aldı ve 6 federasyon ve bunların oluşturacağı bir konfederasyon belirlendi.

30 Eylül'e kadar tamamlanacak olan federasyonlar ise şöyle Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği (BUSİAD) koordinasyonunda Marmara ve Kuzey Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu, Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ESİAD) koordinasyonunda Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu, Ostim Sanayici ve İşadamları Derneği (OSİAD) koordinasyonunda İç Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu, Mersin Sanayici ve İşadamları Derneği (MESİAD) koordinasyonunda Doğu Akdeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu, Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği (GÜNSİAD) koordinasyonunda Doğu ve Güneydoğu Anadolu Sanayicileri ve İşadamları Federasyonu.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır