kapat
20.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

ABD, Türkiye'nin iki isteğini kabul etti

Irak'ta istikrar sağlamakta zorlanan ABD, Türkiye'nin bu ülkeye asker gönderme konusunda masaya sürdüğü koşullara yeşil ışık yaktı. ABD dün Türkiye'nin "sualname"sine yanıt gönderdi. Yanıtta Türkiye'nin Irak'a asker göndermek için sıraladığı koşullar arasında masaya sürdüğü "Türk sektör" ve "Türk komutan" istekleri ABD tarafından olumlu karşılandı.

Genelkurmay Başkanlığı'nın bir süre önce ABD'nin Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı James Jones'a gönderdiği sualnamenin yanıtı dün Ankara'ya ulaştı. Türk tarafının gönderdiği 11 soruluk sualnameye 3 sayfalık yanıt verildi. Aynı bilgiler, gayriresmi kanallarla Dışişleri Bakanlığı'na da iletildi. Türkiye, sualnamede özellikle Irak'ta başka bir ülkenin sektöründe ve yabancı bir komutana bağlı görev yapmayacağı sinyalini verdi. Yanıtta Türkiye'nin bu iki isteğine yeşil ışık yaktı.

K.IRAK DEĞİL BAĞDAT
Genelkurmay ve Dışişleri Bakanlığı'nda verilen yanıtlar "olumlu" bulunurken, detayların görüşme masasında ele alınacağı belirtildi. Yanıtta Türkiye askerlerinin Irak'ın kuzey ve güneyinde konuşlandırılamayacağı dolaylı olarak anlatıldı. Buna göre; Irak'ın güneyinde İngilizlerin; Necef ve Kerbela'da Polonya ve İspanya askerlerinin bulunduğuna dikkat çekildi. Yer belirtilmeden, Bağdat ve çevresinde Türk askerlerinin konuşlandırılabileceği işareti verildi.

Sualnameye gelen gayriresmi yanıt Ankara'da "önbilgi" olarak nitelendirilirken, diplomatik kaynaklar bundan sonra ABD ile istişarelerin devam edeceğini ve heyetlerarası görüşmelerin yapılabileceğini belirttiler.

Üst düzey bir Dışişleri yetkilisi, ABD'nin Irak için talep ettiği Türk askerinin görev bölgesinin de müzakereler sonucunda netlik kazanacağını belirterek, "Tabii kafamızda bir bölge var. Şu anda Irak'ta görevli askeri güçlere bakılırsa, Türk askerine kalan bölge Bağdat'ın kuzeyi ve batısı oluyor. Buna göre Genelkurmay Başkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'nda değerlendirmeler yapılıyor" diye konuştu.

ABD'Lİ HEYETİN MESAJI
Bu arada Ankara dün ABD Kongre üyelerinden oluşan heyeti ağırladı. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök ile temaslarda bulunan ABD heyeti, "Irak'ın istikrarı için yardımınızı bekliyoruz. Türk askerini orada görmeyi umuyoruz" mesajı verdi.

ABD Temsilciler Meclisi Tahsisler Komitesi Savunma Alt Komitesi Kıdemli Azınlık üyesi John Murtha başkanlığındaki heyet görüşmelerinde Türkiye ve ABD'nin Irak'ta işbirliği içinde olması gerektiğini vurguladı.

Ankara bugün de ABD'li Senatör Richard Lugar'ı ağırlayacak.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de asker gönderme konusunda çalışmaların sürdüğünü belirtti. KYB lideri Celal Talabani'nin "Bölgede Türk askeri istemiyoruz" şeklindeki sözlerine ise sert çıkan Gül, "İleride görürsünüz. İsterler mi istemezler mi..." dedi.

KOMUTAN'IN TESLİM MESAJI

"Bugünkü politik ortamda görevimiz laikliği korumak"
30 Ağustos'ta görev süresi sona erecek olan 1. Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan, devir-teslim törenlerinde mesajlarını sürdürüyor.

Doğan, 3. Kolordu'daki devir-teslim töreninde, 3. Kolordu'nun 1. Ordu'nun önemli ana unsurlarından olduğunu vurgulayan şunları söyledi "Bugün elbette 3. Kolordu, ulusal güvenliğimizi korurken, bugünkü politik ortamda, öne çıkan görevinin laik, demokratik cumhuriyetin aşındırılmasına mani olmak olduğunun bilinci içerisindedir."

Doğan, asker gönderme için "uluslararası meşruiyet" aranması gerektiğini de şu sözleriyle ifade etti "Bu zor dönemde, 3. Kolordu'nun daima ulusal çıkarlarımızı koruyacak ve kollayacak, gerektiğinde uluslararası hukukun meşru saydığı ortamda gücümüzü yurtdışına taşıyabilecek ve dünya barışına hizmet edebilecek ve Türkiye'yi, Türk ulusunun yüzakı olarak aydınlık geleceğe taşıyacağına kuşkum yoktur." Ege Ordu Komutanı Org. Hurşit Tolon da "Bölücülüğün de irticanın da panzehiri Atatürk ilke ve inkılaplarıdır" dedi.

Evren MESCİ - Zeynep TUĞRUL


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır