kapat
20.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Hitit surları 3 bin yıl sonra ayaklanıyor

Çorum'un Boğazkale ilçesinde bulunan Hititler'in başkenti Hattuşa'nın 14. yüzyılda yapılan surlarının bir bölümü o dönemin 'kerpiç mimari' tekniğiyle yeniden yapılıyor

Hititlerin başkenti Hattuşa'yı çevreleyen surların bir bölümü o dönemin teknikleri kullanılarak ve aslına uygun olarak yeniden yapılıyor. Dünyada deneysel arkeoloji alanında bir ilk olacak olan sur projesi kapsamında dönemin mimari teknikleri, iş gücü organizasyonu ve ekonomisi gibi konularda önemli bilgiler edinilecek. Başkanlığını Dr. Jürgen Seheer yürüttüğü ve 2004 yılında bitirilmesi düşünülen rekonstrüksyonun sponsorluğunu ise Alman Arkeoloji Enstitüsü ve Japan Tobacco International (JTI) Türkiye yapıyor.

MÖ 14. YÜZYIL'DAN
Çorum'un Boğazkale ilçesinde bulunan Hititlerin başkenti Hattuşa'nın M.Ö. 14. yüzyılda yapılan ve uzunluğu 6.5 km olan surlarının aşağı şehir girişinde yer alan 70 metre uzunluğundaki kısmı tekrar ayağa kaldırılıyor. Türkiye ve Yakın Doğu'da deneysel arkeoloji alanında bir ilkin gerçekleştirileceği sur inşaasında dönemin mimarisi 'Kerpiç Mimari' tekniği kullanılacak. Bu tekniğe göre surların temeli taştan olacak. Yüksekliği 2.5-3 metre olacak taş temellerin üzeri ise kerpiç tuğlalarla örülecek. Dönemin mimaride kullanılan ana malzemesi olan kerpiç tuğlaların yapımında ise özel bir killi toprak kullanılıyor. Bu toprağa yüzde 25 oranında saman katılıyor ve su ile bir havuzda karıştırılıyor. Havuzda karılarak çamur haline dönüştürülen malzeme daha sonra önceden hazırlanmış tuğla kalıplarına dökülerek şekillendiriliyor.

Her biri 30 kg ağırlığında olan tuğlalar daha sonra ise kuruması için güneşe bırakılıyor ve bu süreç bir hafta sürüyor. Günde ortalama 250, ayda ise 4000 tuğla üretiliyor. Surun tamamında ise tam 50 bin kerpiç tuğla kullanılacak. Ayağa kaldırılacak olan surun içerisinde iki de kule mevcut olacak. Kerpiç tuğlalarla örülecek olan duvarın yüksekliği 7 metre, kulelerin ise yaklaşık 9 metre olarak planlanmakta.

İKİ AMAÇ
Fransız Charles Texier tarafından 1834'te keşfedilen Hattuşa'nın 1931'den bu yana Alman Arkeoloji Enstitüsü tarafından sürdürülen kazılarının son on yıldır başındaki isim olan Dr. Jürgen Seeher, her arkeoloğun kazısını yaptığı eserleri yeniden inşa edip ayağa kaldırmak gibi bir hayali olduğunu ve kendisinin şimdi bu hayali gerçeğe dönüştürdüğünü belirterek, "Surların inşaasının iki amacı var. Birincisi ziyaretçilere Hitit dönemindeki görünümünü sunmak ve yapı tekniği hakkında bilgi vermek. İkincisi ve bilimsel açıdan önemli olanı da surların yapımını deneysel arkeoloji kapsamında yapmak. Mümkün olduğu oranda Hitit yapı teknikleri ve malzemeleri kullanacağız. Duvar ayağa kaldırıldıktan sonra da hangi sıklıkta ve ne tür bakım gerektiği gibi konuları belgeleyerek dönemin yapı teknikleri konusundaki sorularımıza cevaplar bulacağız" dedi.

Burak ÖZTÜRK


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır