kapat
20.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Sınav sahtekârlığına parmak damgalı önlem

Çukurova Üniversitesi, spor akademisi sınavında sahteciliğe karşı özel cihazla adayların parmak izini alıp, kamerayla izliyor

Spor akademilerinin özel yetenek sınavlarında yaşanan sahtekarlıklarla başa çıkmak için parmak izi uygulaması getirildi. Çukurova Üniversitesi, geçmiş yıllarda yaşanan sınav yolsuzluğuna karşı ilginç bir uygulama başlattı. Üniversite'ye bağlı Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu'nun Özel Yetenek Sınavı'na katılacak adaylara başvuru sırasında parmak izleri alınıp barkot verildi. Adaylar, sınavın yapılacağı alana barkot ve parmak izlerinden kontrol edilerek alınıyor. Belgelerindeki bilgileri ÖSS merkezi sisteminden kontrol edilen adaylar, sınav sırasında da torpile karşı dört ayrı kamera ile izleniyor.

Spor Akademisi'ne girmek isteyen bazı adayların, önceki yıllarda sınavı başarabilmek için çeşitli usülsüz yollara başvurdukları belirlenmişti. Fiziksel kondüsyonlarına güvenemeyen bazı adaylar, kendilerinin yerine başka kişileri sınava sokmuştu. Bu olayların ortaya çıkmasının ardından adayların sınavları geçersiz sayılırken; hem onlar hem de yerlerine sınava giren kişiler hakkında yasal işlem yapılmıştı.

BARKOT VERİLİYOR
Önceki sınavlarda yaşanan bu gibi olayların kendi bünyelerinde olmamasına özen gösteren Adana'daki Çukurova Üniversitesi (Ç.Ü.), bu yıl ilginç bir yöntemi uygulamaya koydu. Beden Eğitimi öğretmeni olmak için sınavlara girmek isteyen adayların ilk önce kayıtları yapılıp parmak izleri alındı. Sonra kendilerine fotoğraf ve parmak izlerinin bulunduğu barkot verildi.

Sınavın yapıldığı Ç.Ü. Spor Salonu'na gelen öğretmen adayları, giriş bölümünde kimlikleri ve kendilerine daha önce verilen barkotu gösterip imzalarını attıktan sonra salona alınıyor. Öğrencilerin kontrolü bununla da bitmiyor. Salonda bulunan parmak izi aletine önce barkotu daha sonra parmaklarını koyan öğretmen adayları cihazdan "Okey" aldıktan sonra sınava girebiliyor.

Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Kadir Aydın, bu sistemin Türkiye'de ilk olduğunu belirterek, şunları söyledi "Sınava girmek isteyenlerin getirdiği belgelere güvenemiyoruz" dedi.

Dört kamerayla takip ediliyorlar
Okul Müdürü Prof. Dr. Kadir Aydın, "Geçtiğimiz yıllarda bazı üniversitelerimizde hiç istemediğimiz sahtekarlık olayları oldu. Bunun önüne geçebilmek için bu kontrol sistemi uygulamasını başlattık. Önümüzdeki yıllarda bu sistem daha da genişletilmiş olacak. İnanıyorum ki bu sistem dünya bile ilk. Retina taraması cihazı da almak istiyorduk, ancak 6500 Euro idi, çok pahalı geldiği için alamadık. Ama parmak izi cihazı bizim işimizi görüyor" diye konuşuyor.

Adayların sınavda yaptıkları hareketlerin ayrıca dört ayrı yere koydukları kameralarla kontrol edildiğini belirten Prof. Dr. Aydın, "Adaylar bazı zaman itiraz ediyorlar. Biz de kendilerine kamera çekimleri ile hatalarını gösteriyoruz. Eğer bizim hatamız varsa düzeltiyoruz. Sınav sonunda 25 erkek, 15 bayan beden eğitimi öğretmeni olacak" diyor. Aydın, okulda kameralı sınav takibinin 1998 yılından beri uygulandığını söylüyor.

Temel EREN


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır