kapat
20.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Telekom'la Uzakdoğulu şirketler ilgileniyor

Avrupalı telekom şirketlerinin zor günler geçirdiğini belirten Ulaştırma Bakanı, umudun Uzakdoğu'da olduğunu söyledi

Bu yıl özelleştirmeden 4 milyar dolar gelir bekleyen hükümet, ekim ayında Türk Telekom'un takvimini açıklayacak. Şimdi tüm gözler yaklaşık 75 bin kişinin çalıştığı Telekom'da. Ancak Avrupalı telekom şirketleri çok zor günler geçiriyor. Milyarlarca dolar borçla uğraşan şirketler, fazla büyümenin sıkıntılarını yaşıyor. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, şu anki ekonomik dengeler içinde Avrupa'de Telekom'la ilgilenecek şirketin bulunmasının zor olduğunun altını çiziyor ve ekliyor "Telekom devlerinin çoğu zararda. 2000 yılından önceki uygun koşullar pek yok. Büyük satın almalar yerine birleşmeler gündemde. Ancak yine de Uzakdoğu pazarından Türk Telekom'a yoğun bir ilgi var." Bakanı Yıldırım ile Türk Telekom'un özelleştirme sürecini konuştuk...

* Hükümet ekim sonu itibariyle Türk Telekom özelleştirmesiyle ilgili takvimi açıklayacak. Şirketin bugünkü konumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Şirketin yönetiminde daha önceki hükümetler döneminde oluşturulan bağımsız yapı siyasi otorite zaafiyetiyle yönetim sorunları oluşmuş. Şirketin iyi yönetilmesi konusundaki eksiklikleri geldiğimiz günden bu yana ciddi bir yaklaşımla ele aldık. Şirketin karlılığını yaklaşık yüzde 45 oranında artırdık.

* Özelleştirme takvimi konusunda somut bir adım olacak mı?

Telekom devlerinin çoğu zararda. 2000 yılından önceki uygun koşullar pek yok. Büyük satın almalar yerine birleşmeler gündemde. Ancak yine de Uzakdoğu pazarından Türk Telekom'a yoğun bir ilgi var. Batılı telekom şirketlerinin çoğu zarar açıklıyor. Türk Telekom için ciddi teklif verecek firma bulmak kolay değil. Bu konuda yaşanacak gecikme de Türk Telekom'a zarar verebilir.

* Özelleştirmede kullanacağınız yöntem konusunda tercihiniz fiyattan yana mı, yoksa sağlayacağı istihdam ve diğer katma değerleri de değerlendirecek misiniz?

Bu konuda fiyatın tek başına belirleyici unsur olacağını düşünmüyorum. Telekom sektörü çok genç ve dinamik bir sektör. Bu yüzden sadece özelleştirme geliri diye bakmak olayın diğer boyutlarını değerlendirmemek hata olur.

* Telekom tekeli 1 Ocak 2004 tarihinde kalkıyor. Bu konuda nasıl bir geçişten yanasınız?

Bu konuda etkili olan Telekomünikasyon Kurulu'nun kararları esastır. Ancak biz bir anda tam serbestlik yerine kademeli olarak geçişin daha doğru sonuçlar vereceğini düşünüyoruz.

İletişim sektöründeki vergiler çok yüksek
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, telekom sektörünü etkileyen en önemli sorunun yüksek vergiler olduğunu söylüyor. Özellikle internet erişiminin yaygınlaştırılması için vergi oranlarının düşürülmesinin zorunlu olduğunu belirtiyor. Yıldırım, "Hızlı internet erişimi için 60 bin portluk ilk DSL ihalesini gerçekleştirdik. Daha önce 10 bin adetlik ihalede port başına 135 dolar fiyat verilmiş. Bizim dönemimizde gerçekleşen ihalede fiyat 64 dolar oldu. Şimdi 200 bin adetlik yeni bir ihaleye de gidiyoruz. Ancak bu konuda birden fazla firmaya ihalenin verilmesi konusunda sıkıntılarımız var" diyor. Bakan Yıldırım daha fazla insanın internet erişiminden faydalanması için yeni projeleri çok yakında duyuracakları müjdesini de veriyor.

Timur SIRT


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır