kapat
20.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Hiç domatesi kesip biberle karşılaştınız mı

Türkiye'nin dört ilinde, 200 dönüm tarlada, ithal tohumlarla yeni ürünler deneniyor. İşin sahibi, tarlayı ziyarete gelenlere bulmaca gibi bir tur attırıyor. Koparıyor, siz ne olduğunu anlamadan tattırıyor ve sonra karşınıza geçip şaşkınlığınızla keyifleniyor

Malatyalı Halit Kolay, dört oğlunu köyde bırakıp İstanbul'a geldiğinde, yapılabilecek en kolay işi seçti Seyyar satıcılık. Elinde araba, mevsim meyveleri neyse, İstanbul'u adım adım dolaşıyordu. Sonra oğullardan İsmet geldi köyden, ardından Vahap, Mahmut, Mehmet. Memlekette adet böyleydi, ilkokulu bitiren, İstanbul'a ekmek parası kazanmaya giderdi.

Çocuklar babalarına yardım ederken seyyar arabanın yerini Beşiktaş'ta karpuz, kavun sergisi aldı. Sonra bir mekan olsun istendi, Arnavutköy'de küçücük bir manav dükkanı açıldı. İşte Malatya'nın köyünden gelen dört çocuk, İstanbul'un en eski ailelerinin yaşadığı bir semtte, onların nasıl yaşadığını, neler yediğini görüp öğrenerek, hiç bilmedikleri bir hayatı seyrederek büyümeye başladı.

KOLAY OLMADI AMA
İstanbul'da yemeğe, değişik lezzetlere, hayatın ayrıntılarına meraklı olanlar bilir. 1980'lerden beri, şehrin hiçbir yerinde bulunmayan sebze, meyve, salata malzemesi tek bir manavda bulunur. Ve o manavın tezgahları, her zaman sürprizlerle doludur. Önce 50 metrekarede başlayan Kolaylar Manavı, iki yıl önce 230 metrekarelik kendi binasına taşındı. Bir seyyar meyve arabasından 230 metrekarelik manava, sonra da 200 dönümlük alanda yapılan üretime dönüşen bu öyküyü Arnavutköy Kolaylar Manavı'nın ikinci kuşak sahibi İsmet Kolay anlattı. 37 yaşındaki İsmet Kolay'la, İstanbul Boğazköy'deki tarlada, Frenk maydanozu, Lolo Rosa, Endivien, Macaron, Meksika Domatesi, Frambuazlı Domates, Marjron, Lemon Grass, Rozmari, Redicino, Risa Salad gibi ithal tohumla üretilen sebzeleri tadıp şaşkınlığa düşerken, bir yandan da bu sevdaya nasıl düştüğünü konuştuk.

* Herkesin bildiği domates, biber, patlıcan dururken, sizi farklı ürünler satmaya ne itti?

Arnavutköy ilginç bir semttir. Ben 30 yıldır orada yaşıyorum, müşteriler yurtdışına çıkıyor, gelip "Ya İsmet, Almanya'da sarı dolmalık biber gördüm, sen de getirtsene, kırmızı marul gördüm, nerede buluruz" diye soruyorlardı. Sonra ben de Antalyalı üreticilerle biraraya gelip bu ürünlerin tohumlarını getirmelerini ve üretmelerini organize ettim. Önce birkaç ürünle başladı, sonra ben iş edinip tüm dünyada hangi tohumlar var araştırmaya giriştim. Eskiden üretim yaptırıp halden satışını yapıyordum. Sonra fiyatı kendim belirleyebilmek için aracıyı ortadan kaldırdım ve direkt tarlalar kiralamaya, üretimi kendim yapmaya başladım. Böyle olunca fiyat da düştü, iki yıl önce taze baharatın paketi 1.5 milyondan satılıyordu, şimdi 500 bine düştü.

* Bu organizasyonu nasıl gerçekleştirdiniz?

200 dönüm tarlayı kiraladım. Fransa, Hollanda, Meksika'dan gelen tohumlarla ekolojik tarım yapıyoruz. Bu tarlalar yıllardır boş duruyordu. Hem sahiplerine gelir sağlanmış oldu, hem de yörenin kadınları yevmiye ile çalışmaya başladı. 1 dönüm tarla için yıllık 100-150 milyon lira kira ödüyorum.

* İyi kazanıyor musunuz?

Bize ayda 300 bin adet fide gelir. Bunlar dikilir. Ama örneğin taze baharatların bir kökünden 4 defa ürün alınır. Ama marul örneğin bir defa dikilip sökülür. Çok para kazanıyorum diyemem, ama memnunum hayatımdan.

* Müşterileriniz kimler?

İstanbul'da 250 firmaya mal veriyoruz. Armani CafBuz Bar, Papermoon, Park Fora, Park Orman, Tike, Şamdan, Buz Safran, China Rest, Divan, Medusa, Hillside Cafe, Şamdan bunlardan birkaçı. Onun dışında Arnavutköy'e gelip alan tek tek müşteriler de var.

TATMADAN TANIYAMAZSINIZ!
Kolaylar Ticaret'in son yenilikleri oldukça ilginç Sadece 25 çeşit domates var. Siyah ve beyaz domates (Beşiktaş'ın 100. yılı şerefine), frambuaz domates (Frambuaz küçüklüğünde, domates tadında), Tomatillo (Meksika domatesi, dışında bir torba var, içinden önce yeşil domates çıkıyor, kesince bir bakıyorsunuz biber), Dolmalık domates, armut domates. Yeşil-Sarı domates (Fenerbahçeliler için sarı-lacivert niyetine üretilmiş ama lacivertin tonu tutmamış)

Peki ya otlar? Polorosso, Lolorossa, Endivien, Meskulen, Macaron, Biberiye, Frenk maydonozu, Palamut marulu. Hepsini yazmak mümkün değil, çeşit sayısı 100'ü bulmuş.

Esen EVRAN


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır