kapat
20.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Hükümet geç kaldı

BDDK, İmar'daki olağandışı hareketlerin 12 Haziran'da görüldüğünü belirterek, "Ancak hükümetin kurul üyeliklerine geç atama yapması nedeniyle bu olaylar geç tespit edildi" açıklamasını yaptı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), İmar Bankası'na el konulmasından bugüne kadar geçen sürede ilk kez soruşmaların detaylarına ilişkin geniş çaplı bir açıklama yaptı. İmar Bankası'nda yaşananların tespitinde geç kalınmasının nedenini ilişkin saptamalarda bulunan BDDK, hükümetin Kurul üyeliklerine yapılan atamalarda geç kaldığına dikkat çekti. BDDK, İmar Bankası'nda olağan dışı mevduat hareketinin 12 Haziran'dan sonra görülmeye başlandığını açıkladı.

BDDK, kurul üyeliklerinde atama eksikliği olması nedeniyle 12 Haziran'dan 1 Temmuz'a kadar geçen sürede İmar Bankası'nda yaşananlara müdahale edilemediğini itiraf etti.

ATAMADA GEÇ KALINDI
BDDK açıklamasında şunlar yer aldı "Banka'da olağandışı mevduat hareketi 12 Haziran'dan sonra görülmeye başlandı. Kurul üyelerinden ikisinin 13 Haziran tarihi itibariyle yasada öngörülen görev süresi dolduğu için ayrılmaları gerekti. İbrahim Çanakçı'nın Hazine Müsteşarlığı'na atanması nedeniyle boşalan Kurul ikinci başkanlığına da atama yapılmadığından, 13 Haziran 2003 tarihinden boş bulunan üyeliğe atama yapılan tarih olan 1 Temmuz'a kadar BDDK'da sadece dört üye kaldı. Bu durumda, Kurul'un toplanması dahi yasal olarak mümkün olamadı."

BDDK'nın karar almak için asgari üye sayısının beş olduğunu anımsattığı açıklamasında 1 Temmuz'da Bakanlar Kurulu'nca Kurul'a bir üye atandığını, bu üyenin de görevine 2 Temmuz'da başladığına işaret edildi. Açıklamada BDDK'nın karar alabilmek için yeterli sayıya ulaştığı 2 Temmuz'da hemen harekete geçerek, İmar Bankası'nın 26 Temmuz'da topluca istifa eden banka yönetim kurulu üyelerinin yerine atama yaptığı bildirildi.

MEVDUATLAR GERÇEKDIŞI
BDDK, İmar Bankası'nda tespit ettiği önemli hususları ise şöyle sıraladı

* Banka resmi kayıtlarının büyük çoğunluğu BDDK, TMSF ve Banka yeni yönetimine teslim edilmedi.

* Banka'nın en son 25 Ağustos'ta düzenlediği ve BDDK ile diğer kurumlara gönderdiği günlük özet bilançosuna göre toplam mevduat tutarı 753 trilyon 544 milyar lira.

* Mevduta ilişkin bankanın bildirdiği rakamlar gerçek dışıdır. Gerçek rakamlar tespitlerin çok üstündedir.

* Ele geçirilebilen ve deşifre edilebilen bilgisayar kayıtları üzerinden yapılan incelemelerde; 3 Temmuz öncesinde yurtdışı havaleler yoluyla bir çok hesap yurtiçi mevduata dönüştürülmüş.

* Müşterilere Banka tarafından hazine bonosu satıldığı, ancak, satılan bonoların karşılığının Banka, Merkez Bankası ve Takasbank nezdinde bulunmadığı saptandı.

Ödeme yapılmayacak
BDDK, İmar Bankası'ndan bono alanlara sigorta kapsamında ödeme yapılmasının mümkün olmadığını açıkladı. Kurul, bu konuda ilgili olan diğer kamu kurumları ile ne gibi önlemler alınabileceği konusunun ayrıntılı bir biçimde değerlendirileceğini belirtti. BDDK, mevduat sahiplerine "Ödemelerin şekli ve zamanı Bakanlar Kurulu'nun belirleyeceği hükme bağlandı" açıklamasını yaptı.

BDDK: Olmayan Hazine bonosunu halka sattılar
BDDK, İmar Bankası'nın sahipleri ve eski yöneticileri ile Merkez Yatırım'ın yöneticilerinin cezalandırılmasına yönelik suç duyurusunda bulundu. Açıklamada Banka hakim ortaklarının ve eski yöneticilerinin mallarına ihtiyati haciz tedbirinin konulduğu anımsatıldı.

BDDK, bankada işlenen suçları şöyle sıraladı

* Toplu istifa ve kıymetli evrak, belge ve bilgileri yetkililere devretmemek.

* Banka sahip ve eski yöneticilerinin, gerçeğe aykırı beyanda bulunmak, işlemleri kayıt dışı bırakmak.

* İmar Bank Off-shore'a kaynak aktarmak ve off-shore mevduatını yurtiçi mevduata dönüştürmek.

* Gerçek mevudatı saklayarak düşük bildirimde bulunmak.

* Vergi kaçırmaya yönelik işlemler yapmak.

* Müşterileri adına portföyünde olmadığı halde Hazine Bonosu ve Devlet Tahvili satışı işlemleri aracılığı ile para toplamak.

* Yönetim kurulu karar defterlerini ve faaliyetlerle ilgili belgeleri muhafaza etmemek, bu suretle denetim görevinin yerine getirilmesine engel olmak ve Fon ile yeni atanan banka yönetimince talep edilen bilgi ve belgeleri vermemek.

* BDDK ayrıca İmar Bankası'nda suç teşkil eden ve diğer kamu kurumlarını ilgilendiren gelişmeler hakkında da başvuruların bulunulduğunu bildirdi.

Buna göre BDDK, Maliye Bakanlığı'na İmar off-shore'daki vergi kaybına ilişkin tespitlerini iletti. Kurul, MASAK'a kara para soruşturması yapması için bankadaki tespitlerini gönderdi.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır