kapat
20.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

"Türkiye'nin AB üyeliği İtalya'da sorun yaratacak"

İtalya'nın önde gelen gazetelerinden Corriere della Sera'da yayınlanan başmakale'de Türkiye'nin AB üyeliğinin "önümüzdeki yıllarda Avrupa'yı ve İtalya'yı bölebilecek" bir sorun olduğu belirtildi.

İtalyan gazete Amerika'nın Irak'a müdahalesinde İtalya'da merkez solun Fransızlar'ın yanında, merkez sağın ise Amerika'nın yanında yer aldığını hatırlatırken bu senaryonun önümüzdeki yıllarda Avrupa-ABD ilişkilerinde yeniden yaşanabileceğinin tekrarladı. Makalede İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin geçtiğimiz günlerde Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne en kısa zamanda girmesi lehine açıklamalar yaptığını ancak AB Komisyonu başkanı Romano Prodi'nin Fransız hükümetiyle uyum içinde, kuşkulu bir tavır sergilediği de hatırlatıldı.

CEPHELEŞME OLACAK
Gazeteye göre Irak Savaşı'ndaki cepheleşme "Türk sorunu"nda da yaşanacak İngiltere ve İtalya Türkiye'nin AB'ye girmesini isterken, Fransa ve Almanya karşı çıkacak. Haberde ayrıca Türkiye'nin Ortadoğu'da İsrail'in en iyi müttefiki olduğuna dikkat çekilerek, Türkiye'nin AB'ye olası girişinin AB'de Filistin sorununa duyarlı kesim tarafından tepkiyle karşılanabileceği belirtildi. Bunun yanı sıra 2004'te Türkiye'nin katılımı için görüşmelerin başlamasına resmen karar verecek olan AB'nin temel ülkelerinin arasında sert bölünmeler olacağı kuvvetli bir ihtimal olarak sunuldu. Bu durum da Avrupa'daki bölünmelerin İtalya'ya da sıçrayacağı ve "Fransız" ve "Amerikan" yanlıları arasında yeni bir çatışma yaratacağı şeklinde yorumlandı.

SÜRTÜŞMELER ARTACAK
Makalede, İtalya'da bu bölünmelerin olup olmamasının Avrupa ve ABD arasındaki ilişkilerin nasıl gelişeceğine bağlı olduğu tespiti yapıldı. Olumlu bir bakış açısından Alman-Fransız ve ABD görüş farklılıklarının kolayca aşılabileceği düşünüldüğünde yukarıda yazılan senaryonun gerçekleşmeyeceği öngörüldü. Olumsuz bir bakış açısına sahip olanların ise Avrupa ve Amerika arasında ticari rekabet, İslam dünyasına bakış gibi konulardan kaynaklanan sürtüşmelerin artacağını düşündüğü vurgulanarak bu durumda İtalya'da da kuvvetli bölünmelerin yaşanacağı belirtildi.

Yasemin TAŞKIN


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır