kapat
20.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Esir Jessica efsanesi yalanmış

Irak'ın işgali sırasında Amerikan kaynaklarının pompaladığı esir Er Jessica'nın etrafında örülen kahramanlık olayının tamamen uydurma olduğu ortaya çıktı

Amerika'nın Irak'ı işgalinin ilk günlerinde gündeme getirilen esir Er Jessica'nın kurtarılma operasyonunun uydurma olduğu iddia edildi. Irak'ta esir düşen ve dünyaya bir operasyonla kurtarıldığı duyurulan 19 yaşındaki er Jessica Lynch için Hollywood filmlerini andıran bir hikaye yazılarak kahramanlaştırıldığı öne sürüldü.

Irak harekatının ilk günlerinde Amerikan kaynaklı haberlere göre, Lynch, cephede savaşan ABD askerlerine yardım götüren bir konvoyun pusuya düşürülmesi sonucu esir düşmüştü. Bir operasyonla kurtarılaran Lynch, uzun süre Washington'daki hastanede tedavi edilmiş, 22 Temmuz'da da Amerika'nın Virjinya eyaletinde yaşadığı Wirt kasabasına geri dönmüştü.

HOLLYWOOD HİKAYESİ
Fransa'nın en güvenilir dergilerinden le Nouvel Observateur ise Lynch'i kahramanlaştıran hikayenin tamamen uydurma olduğunu yazdı. Derginin yazarı Sara Daniel'e göre bütün bu kurtarma hikayesi tamamen Hollywood filmlerinden alınmış. Daniel, Lynch olayına ironik bir şekilde yaklaşarak şöyle yazdı Düşman askerler kıza saldırır. Kız ise canlı teslim olmak yerine ölmeyi tercih eder. Silahlarındaki bütün kurşunu düşmana boşaltır. Ama bütün çabaları sonuşsuz kalır ve esir düşer. Gördüğü işkenceler, hatta cinsel tacizler onun ülkesine ihanet etmesine sebep olamaz. Çünkü o bir kahramandır. Lynch'in hikayesi başıyla sonuyla aynı süslü savaş filmlerinden alınmış gibi. Bu iddiayı desteleyen ise pek çok ipucu var."

ÇELİŞKİLİ İFADELER
Fransız gazeteciye göre, esir tutulduğu hastaneden mucizevi bir operasyonla kurtarılan Lynch'in anlattığı pek çok şey de birbiriyle çelişiyor. Iraklı hastane çalışlarının büyük bölümü gece yarısı düzenlenen operasyonda, kapıların anahtarlarını verdikleri halde, Amerikan askerlerinin kapıları kırdığı ve etrafta asker olmamasına karşın silah çektiklerini söylemişti. Ayrıca operasyonu tamamlanınca ilk aranan kişi ise askeri basın sözcüsü olmuştu. Birçok askeri yetkiliye göre bu bile başlı başına şüphe uyandıran bir hareketti. Çünkü orduda, özellikle de anlatıldığı kadar büyük bir operasyonun ardından, bir üst komutan aranıp durum raporu verilmesi gerekirken, basın sözcüsünün aranması pek doğal sayılmazdı.

Bunun dışında kendisini rehin alanlarla uzun süre savaştığı ve vücudunda kurşun yaraları olduğu söylenen Lync'in aslında vurulmadığı hatta büyük kan kaybına sebep olacak bir yara dahi almadığı ortaya çıktı.

1 Nisan tarihinde Amerikan Başakanı George E. Bush'un Lynch'in serbest kaldığını açıklamasıyla bir anda Lynch Amerikan basının gözdesi olmuştu. Özellikle Washington Post olayı destanlaştıran haberler yayınlayarak kamuoyunun kadın ere hayranlık beslemesini sağladı. Haberlerde Lynch bir çeşit kadın Rambo olarak tanıtılıyordu. Bütün bu hayranlık dolu ifadeler, İngiliz The Guardian gazetesinin 15 Mayıs tarihli sayısında kurtarma operasyonuyla ilgili pekçok çelişkiyi ortaya çıkarmasıyla ortadan kalktı. Washington Post da halkı yanlış yönlendirdiğini fakat bunun sebebinin hükümetin ve askeri yetkililerin kendilerin yanlış bilgilendirmesi olduğunu açıklamıştı.

ACI ÇEKENSE JOHNSON
JessIca Lynch'in Pentagon tarafından yaratılmış 'balon' kahraman olması en çok onunla aynı birlikte yer alan Shoshana Johnson'ı çileden çıkardı. Johnson, yedi ABD askeriyle birlikte, 23 Mart tarihinde kaçırıldı. Evine döndüğünde ayak bileklerinden vurulmuştu. Televizyonlarda yayınlanan görüntüleri yaşadığı şoku kanıtlar nitelikteydi. Ağlıyordu ve cümlelerini toparlamakta güçlük çekiyordu. Zenci ve 30 yaşında olan Johnson yaşadığı acılarala tek başaına bırakıldı. Lynch'e götürülen film teklifleri yapılmadı. Kitap yazması istenmedi. Ülkesine döndüğünde kimse ondan kahramanlık hikayelerini anlatmasını istemedi. Lynch'in aksine gerçekten işkence gördü ve acı çekti. Lynch'in medyanın gözbebeği olması da en çok onu üzdü...


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır