kapat
20.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Saddam çemberi daralıyor Karo 10'lu da yakalandı

ABD askerlerinin didik didik aradığı Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in etrafındaki çember giderek daralıyor. Oğulları öldürülen Saddam'ın şimdi de, oğullarından sonra en güvendiği isim olan Başbakan Yardımcı Taha Yasin Ramazan yakalandı.

Devrim Komuta Konseyi'nin de Başkan Yardımcısı olan Ramazan, Saddam Hüseyin'in yerine Irak Devlet Başkanlığı koltuğunu doldurabilecek isimler arasında geçiyordu.

Savaşta ABD askerleri tarafında yer alan Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne bağlı peşmergelerin, Musul'da köylü kılığında dolaşırken Ramazan'ı yakaladığı açıklandı. Pentagon haberi doğruladı ve Ramazan'ın kendilerine teslim edildiğini bildirdi.

KÖYLÜ KILIĞINDAYDI
IKYB yetkilileri, Ramazan'ın Musul'da önceki gece "siyasi partiler ve yerel halkın işbirliği sonucu yakalandığını, sorgulanmak üzere Süleymaniye'ye götürüldüğünü" açıkladılar. El Cezire Televizyonu da, Ramazan'ın yakalandığı sırada tanınmamak için köylü kılığında dolaştığını, aşiretinin Musul'da olması nedeniyle burada saklanmayı tercih etmiş olabileceğini duyurdu. Saddam'ın oğulları Uday ve Kusay'ın 22 Temmuz'da kıstırıldıkları evde öldürülmelerinin ardından Ramazan'ın da Musul'da yakalanması, Saddam'ın da Musul'da saklandığı şüphesini güçlendirdi. Ramazan'ın yakalanmasıyla ABD'nin "en çok arananlar listesi"nden oluşturduğu iskambil destesinden bir kağıt daha eksildi. Ramazan "Karo 10"luydu ve desteden, Ramazan'la birlikte yakalanan, öldürülen ya da teslim olanların sayısı 38'e yükseldi.

BUSH'A DÜELLO TEKLİFİ
Ramazan, El Kaide ile bağlantısı olduğu iddiasıyla da ABD'nin kara listesindeydi. İddialara göre 1998'de Usame Bin Ladin'in sağ kolu Ayman El Zevahiri'yi Bağdat'ta Ramazan ağırladı. 1991'de ayaklanan Şiiler'i bastırmak için tanklı birlikleri de Ramazan'ın görevlendirdiği söyleniyor. Ramazan geçen sonbaharda ABD Başkanı George Bush'a getirdiği ilginç öneriyle de dünya gündeminde ilk sıralara oturmuştu. Ramazan, savaş yerine, Bush'u lideri Saddam Hüseyin'le düello yapmaya davet etmişti.

GİZLİCE ANKARA'YA GELMİŞTİ
Ramazan'ın Şubat ayının başında gizlice Türkiye'ye geldiği ortaya çıkmıştı. Ankara, Irak'ı ikna edebilmek için, Başbakanlığa ait ATA uçağını Bağdat'a göndermiş, Saddam'ın sağ kolu Ramazan'ı gizlice Ankara'ya getirmişti. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, büyük bir gizlilik içinde tutulan dört saatlik bu gezi sırasında Ramazan'a "Savaşı önlemek sizin elinizde'' mesajını vermişti.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır