kapat
20.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Bağdat'ta BM binası havaya uçtu: 20 ölü

BM'nin Bağdat'taki karargahında bomba patladı. Binanın bir bölümünün yıkıldığı patlamada 20 kişi öldü, 100 kişi yaralandı. Ölenler arasında BM'nin Irak Temsilcisi De Mello da bulunuyor

Bağdat'ta Birleşmiş Milletler (BM) merkezi olarak kullanılan Canal Hotel'e bombalı saldırı düzenlendi. Saldırıda BM'nin Irak Özel Temsilcisi Sergio Viera De Mello ile Özel Kalem Müdürü'nün aralarında bulunduğu 20 BM çalışanı öldü, en az 100 kişi de yaralandı. Amerikan askeri yetkilileri, patlamaya bomba yüklü bir çimento kamyonunun yol açtığını açıkladı.

BAĞDAT'I SARSAN PATLAMA
Yerel saatle 16.30'da (TSİ 15.30), Taha Yasin Ramazan'ın yakalandığının duyurulmasından sonra meydana gelen patlama, 300 kadar BM çalışanının görev yaptığı binanın bir kısmının çökmesine neden oldu. Patlamanın şiddeti tüm Bağdat'ta hissedildi, çevreki binaların camları kırıldı. Görgü tanıkları, patlamayı "Savaşın başladığı ilk günde olduğu gibi, evlerimiz şiddetle sarsıldı" diye anlattı. Ön kısmı çöken binadan yoğun duman yükselirken, olay yerinde 6 helikopter devriye uçuşuna başladı, yaralılar helikopter ve kamyonlarla taşındı.

BM Karargahı olarak kullanılan Canal Hotel, BM çalışanları ve gazetecilerin buluşma noktasıydı. Otelde Irak savaşından önce de, BM silah denetçileri konaklıyordu. BM yetkilileri, üst düzey bir BM yetkilisinin en son 1940'larda öldürüldüğünü bildirdi. Bir görgü tanığı, enkaz altındaki De Mello'nun ölmeden önce bir görevliden su istediğini söyledi.

BUSH GOLF GEZİSİNİ KESTİ
Türkiye'nin Bağdat Büyükelçiliği Müsteşarı Şakir Torunlar, büyükelçiliğin olay yerine uzak olduğunu, patlama sırasında binada herhangi bir Türk personelin çalışmadığını bildirdi.

ABD Başkanı George W. Bush, olay üzerine golf gezisini yarıda keserek, yardımcılarıyla görüşmek üzere Teksas eyaletindeki Crawford Çiftliği'ne geçti. Başkan Bush saldırıyı kınarken "Bu katiller, Irak'ın geleceğini belirleyemeyecek" diye konuştu.

BM Genel Sekreteri Kofi Annan saldırı nedeniyle "şoke" olduğunu söyledi. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de BM Genel Sekreteri Annan'a bir mesaj göndererek üzüntülerini belirtti.

SEVİLEN BİR DİPLOMATTI
Bağdat'taki bombalı saldırıda yaşamını yitiren Sergio De Mello, Birleşmiş Milletler Irak özel Temsilciliği'ne altı aylık süre için atanmıştı. De Mello 15 gün önce Ankara'ya gelmiş ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile görüşmüştü. De Mello görüşmede "Eğer işler istediğimiz gibi giderse Türkiye Irak'ın yeniden yapılandırılmasında büyük bir rol oynayabilir" demişti. Bağdat Büyükelçisi Osman Paksüt de, De Mello için "Çok üzüldüm. Kendisi BM'nin yetiştirdiği son derece profesyonel, tarafsız, dürüst ve sevilen birisiydi" dedi.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır