kapat
16.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

SAVAŞ AY


Atatürk ve Hacı Bektaş-ı Veli

Osmanlı Devleti'nin handiyse yoksaydığı Aleviler, kurtuluş savaşında Mustafa Kemal ve arkadaşlarının doğal müttefikiydi. Nedeni basit. Ülke işgal altındaydı ve kurtuluş padişahlık rejiminin değişmesiyle mümkün olabilirdi. Atatürk ve bağımsızlık savaşını yürüten arkadaşları Aleviler'in ne kadar önemli olduğu ve yüzyıllardır Osmanlı idaresine olan muhalefetlerinin bilincindeydiler.

Şifre gönderildi
Bu amaçla onlarla omuz omuza olabilmek için Mustafa Kemal 26 Haziran 1919 tarihinde Konya II. Ordu Müfettişliği'ne şu şifreyi yolladı "Tokat ve çevresinin İslam nüfusunun yüzde sekseni, Amasya çevresinin de önemli bir bölümü Alevi mezhepli ve Kırşehir'de Baba Efendi Hazretleri'ne çok bağlıdırlar. Baba Efendi, ülkenin ve ulusal bağımsızlığın bugünkü güçlüklerini görmekte ve yargılamakta gerçekten yeteneklidir. Bu nedenle, güvenli kimseleri görüştürerek kendilerinin uygun gördüğü 'Ulusal hakları koruma' ve 'Başka ülkeye bağlanmama' derneklerini destekleyecek birkaç mektup yazdırılarak, buralardaki etkili Aleviler'in Sivas Kongresi'ne gönderilmesini pek yararlı görüyorum. Bu konuda içten yardımlarınızı dilerim."

Ata'nın Hacıbektaş ziyareti
Sivas Kongresi sonrası bağımsızlık savaşına merkez olarak Ankara seçilmişti. Bu kongrenin yürütme organı durumunda olan Temsil Heyeti Ankara'ya gitmeden Hacıbektaş'a uğrayıp bu nüfuzlu merkezin kesin desteğini sağlamak istiyordu. Atatürk'ün yanında Hüseyin Rauf, Mazhar Müfit, Hakkı Behiç, Ahmet Rüstem Beyler vardı. 21-22 Aralık'ta Mucur'da kalan heyet Mucur Kaymakamı Cevat Bey'i de alarak 23 Aralık 1919 günü Hacıbektaş'a geldi.

Dergahta saatlerce kaldı
Hacı Bektaş Dergahı, Mustafa Kemal ve diğer heyet üyelerine çok sıcak davrandı. Daha önce İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin güçlü isimleri Enver ve Talat Paşalar da iktidara geldikten sonra da, Hacı Bektaş Dergahı'nı ziyaret etmişler ve Çelebi onları Dergah Selamlığı'nda karşılamıştı. Cemalettin Çelebi, Atatürk'ü Beştaşlar'da karşıladı. Buraya siyah kupa bir arabayla gelmiş, Atatürk'ü ve diğer heyet üyelerini konağa götürmüşlerdi.

Cemalettin Efendi'nin oğlu Hamdullah Efendi'nin odasında bir "Cem" düzenlendi. Atatürk Hacıbektaş'ta bir gece kaldı. 24 Aralık'ta heyet Dergahı gezdi. Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi ve diğer önemli yerler ziyaret edildi. Sonra o sırada Dedebaba postunda oturan Salih Niyazi Baba ziyaret edildi. Dergah'ta Atatürk, Cemalettin Efendi, Salih Niyazi Baba ve diğer ileri gelenlerle özel bir toplantı yapıldı. Bu toplantıda bağımsızlık savaşı konuşuldu.

Bugün Hacıbektaş'tayım
Bütün bunları naklettim, ama işin esasını. Kısmetse bugün Hacıbektaş'ta olacağım. Bu ziyaretin varsa hala bilinmeyen kısımlarını, Hacıbektaş sakinlerinden öğrenirim sanıyorum. O zaman bu yeni bilgileri de sizlerle paylaşmak keyifli olur. Tek üzüntüm hoşgörü ve kardeşliğin dünya merkezi sayılan Hacıbektaş'a gelmekten son anda vaz cayan başbakanın durumu. Galiba Cem Uzan geliyor diye gelmiyormuş kendisi. Keşke gelseydi. O muhteşem atmosferde belki de mucize gerçekleşir, dedelerin, ulu bilge kişilerin de yardımıyla buluşma, barışma gerçekleşirdi. Ne yani "bunca olup bitenden sonra Uzan ve Erdoğan barışamaz!" mı diyorsunuz? O zaman siz bu memleketi çok iyi bilmiyorsunuz. Geriye bir gidin ve bakın bakalım; kimlerle kimler nasıl kapışmış, sonra o kimlerle kimler nasıl barışmış?..


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır