kapat
16.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

200 bin can Veli'nin huzuruna çıkacak

700 yıllık bir gelenek bugün Hacıbektaş'ta düzenlenecek törenlerle yeniden canlanacak Hacı Bektaş Veli'yi anma törenleri 3 gün boyunca hoşgörü ve dostluğu yaşatacak

Türkiye'nin en büyük anma törenlerinden biri olan ve yaklaşık 200 bin kişinin katıldığı geleneksel Hacı Bektaş Anma Törenleri bugün başlıyor. Törenleri belediye başkanı Mustafa Özcivan'ın yanı sıra ilçenin emekli öğretmenleri, muhasebe müdürleri ve şoförlerinden oluşan 10 kişilik komite organize ediyor. 8 bin nüfuslu bu ilçe üç gün boyunca Türkiye'nin dört bir tarafından kutsal toprakları ziyaret ederek hacı olmak isteyen Alevileri ağırlıyor. Hoşgörü ve kardeşliğin simgesi sayılan törenlere katılmak isteyen Aleviler konvoylar halinde Tokat, İstanbul, Tunceli, Adıyaman, Adana derken, grup grup tüm Türkiye'den ilçeye akın ediyor.

İLÇE DAR GELDİ
Yalnızca 200 yatak kapasitesi olan ilçe ise gelenleri ağırlamakta zorlanıyor. Bir kısım ziyaretçi çadırlara yerleşirken, aileler günlüğü 10 milyon liradan oda kiralıyor. Oda ücretine aile ile birlikte yenilen yemekler ve evlerin çoğunun mahseninden çıkarılan ev yapımı şaraplar dahil.

Hacı Bektaşi gelenekleri içinde büyük bir yeri olan paylaşma kültürü kendini en çok törenler sırasında gösteriyor. Hacı olmak için gelen Alevilerin kestikleri adak koyunlarını aş evlerinde pişirip paylaşıyorlar.

700 YILLIK TARİH
Hacıbektaş Müzesi'nin açılış tarihi olan 1963 yılından beri geleneksel olarak kutlanan anma törenleri 700 yıllık bir geleneği yaşatıyor. İlçenin doğusundaki tepede bulunan Çilehaneler Alevi ziyaretçilerin ilk uğrak noktalarından birini oluşturuyor. Burada bir yandan Aşık Mahzuni'nin mezarını gözyaşları ile ziyaret eden ozanlar birkaç adım ötesinde ellerinde sazları deyişler söylüyorlar. Bugün başlayacak törenlere gönüllü olarak 45 sanatçı katılıyor. Arif Sağ, Musa Eroğlu, Emre Saltuk, Zafer Gündoğru, Emrah Mahzuni, Ali Ekber Çiçek anma törenlerinin gece konserlerinde yer alacak sanatçılardan yalnızca birkaçı. Türkiye'nin dört bir yanından gelen sanatçılara Alevi ozanlar da ekleniyor.

Hacı Bektaş Veli'nin türbesi dolup taşıyor
Nevşehir iline bağlı olan Hacıbektaş 8 bin 200 nüfusu bulunan bir İç Anadolu kasabası. İlçe halkı, en önemli gelir kaynağı olan üç günlük turizm rantının yanı sıra tarımla geçimlerini sağlıyor.

Hacı Bektaşi Veli'yi anma törenlerinin burada düzenlenmesinin nedeni ünlü düşünürün mezarının bu topraklarda bulunması. Hacı Bektaşi Veli Anadolu'da çeşitli yerlerde dolaştıktan sonra buraya yerleşmiş ve hayata gözlerini burada yummuş. Onun mezarı çevresinde derhal bir türbe oluşturulmuş ve burası kısa sürede dergaha çevrilerek merkez nokta yapılmış.

Dini turizmin hızla geliştiği ve yılda yaklaşık 500 bin Alevi'nin ziyaret ettiği bu ilçe Aleviler için bir hac yeri olarak kabul ediliyor. Hacıbektaş Müzesi, Aş Evi, Cami, Meydan Evi, türbe, Kırklar Meydanı, Çilehane, Beştaşlar ve kasabanın çeşitli alanlarında kurulu Cem Evleri'nde yapılan semahlar buranın ilk ziyaret edilen noktaları.

Esra TÜZÜN


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır