kapat
16.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Erbakan'ın korkusu yeni oluşumu tetikledi

Refah Partisi'nin kapatılmasının ardından yenilikçi-gelenekçi mücadelesi iyice sertleşti. Başlangıçta farklı bir parti düşünmeyen, FP'ye yenileşmeyi getirmeye çalışan yenilikçi harekete Erbakan "parti elden gidecek" endişesiyle müdahele edince, ipler tamamen koptu

RefehYol iktidarı döneminde parti içinde öteden beri gençler ile yaşlılar arasında yaşanan rekabete isim kondu. "Gençler" ve "Ak saçlılar" gibi ayrımlar yeterince yankı bulmadı; "gelenekçiler" ve "yenilikçiler" tanımlamasını her iki kanat da yürekten benimsedi. Yenilikçi-gelenekçi mücadelesi RP'nin kapatılmasının ardından sertleşti. Erbakan'ın daha Refah Partisi kapatılmadan, avukatı İsmail Alptekin'e Fazilet Partisi'ni kurdurması ve milletvekillerinin buraya katılmasını istemesine yenilikçiler tepki gösterdi. Yenilikçiler, yaklaşık bir ay boyunca FP'ye katılmamak için direndi. Bunun üzerine partinin bölünmesini göze alamayan Erbakan, yönetim değişikliği konusunda anlaşmak zorunda kaldı ve yenilikçiler Erbakan'ın emanetçisi olarak FP'yi kuran İsmail Alptekin'i devirdi.

Recai Kutan'ın başkanlığında, ancak yenilikçilerin ağırlıkta olduğu yeni bir yönetim kuruldu. Bugünkü AKP'nin de çekirdeğini oluşturan Abdullah Gül, Abdüllatif Şener, Abdülkadir Aksu, Bülent Arınç, Cemil Çiçek, Ali Coşkun, Nevzat Yalçıntaş, İrfan Gündüz ve Eyüp Sanay, o gün yönetimde yer alan isimlerdendi.

ERBAKAN TETİKLEDİ
Fazilet Partisi de tıpkı AKP gibi büyük bir değişim iddiasıyla ortaya çıktı. Yenilikçiler partinin programını sil baştan yazdılar ve "Gün Işığında Türkiye" adıyla yayınlanan programda 30 yıllık milli görüş davasının tersine Avrupa Birliği başta olmak üzere merkez sağa yaklaşan bir vizyon ortaya kondu.

Başlangıçta farklı bir parti düşünmeyen ve Fazilet Partisi'ne değişimi ve yenileşmeyi getirmeye çabalayan yenilikçi hareket, Erbakan'ın "parti elden gidecek" endişesiyle tüm ağırlığını koymasıyla "yeni oluşum" düşüncesini gündemine aldı. Erbakan'ın 1998 seçimleri öncesi siyasi yasağını kaldırmak amacıyla başlattığı "küskünler hareketi" ve bunun ardından seçimlerde alınan ağır yenilgi ayrışmayı hızlandırdı.

YOLAYRIMININ BAŞLANGICI
Seçimlerin ardından Şevket Kazan, "Milli Görüş'ten sapıldığı için başarısız olundu" derken, yenilikçiler yenilgiyi küskünler hareketine bağladı. Bu aşamadan sonra Erbakan partiyi ve teşkilatları ele geçirmek için harekete geçti. Erbakan'ın müdahalelerine Recai Kutan'ın boyun eğmesi sonucunda, yenilikçi 7 yönetici görevlerinden istifa etti.

Erbakan'a ilk isyan, FP'nin büyük kongresinde gerçekleşti. Kongre öncesi Oğuzhan Asiltürk'ün yenilikçilerin önünü kesmeye yönelik girişimleri tavanda yaşanan kavgayı tabana da taşıdı ve yenilikçilerin karlı çıkmasını sağladı. 14 Mayıs 1999 tarihinde yapılan FP büyük kongresi, ikisi de siyasi yasaklı olan Necmettin Erbakan ile Recep Tayyip Erdoğan arasında bir güç mücadelesine dönüştü. Erbakan'ın adayı Recai Kutan'a karşı, Erdoğan'ın desteklediği Abdullah Gül kılpayı kongreyi kaybetti. Ama, Erbakan'a ilk isyan, kaybetseler de, önemli bir zafer olarak nitelendirildi. Kongre, FP'nin yenilikçileri ile gelenekçileri arasında yol ayrımının da başlangıcı oldu. Gelenekçi kanat, teşkilatlarda yenilikçilere yönelik tasfiye hareketine başladı. TBMM'de görüşülen bütün temel konularda yenilikçi ve gelenekçiler iki ayrı parti gibi hareket etmeye başladı. Yenilikçiler, Gül'ün kurduğu Politika Araştırmaları Merkezi'nde alternatif bir başkanlık divanı oluşturarak yeni politikalar belirlemeye başladı. Gelenekçilerin dışlama girişimleri artınca, Erdoğan'la biraraya gelen yenilikçi hareketin kurmayları Abdullah Gül, Bülent Arınç, Abdüllatif Şener yeni oluşumun başlatılması kararı aldı.

YARIN
Fazilet Partisi'nin kapatılması fırsat yarattı


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır