kapat
16.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

TL değerlenince borsa şirketleri ayağa kalktı

TL'deki değerlenme ilk altı ayda borsa şirketlerinin borcunu azaltıp, kârını arttırdı. Faiz düşüşünden yararlanan bankalar rekor kârlarla yine zirvede yerlerini aldı

Yılın ilk yarısında bilançosunu açıklayan şirketlerin borçlarının azaldığı dikkat çekerken, kârlarda ciddi oranlarda artış yaşandı. Türk Lirası'nın değer kazanması döviz cinsinden borcu olan şirketlere yararken, faizlerde yaşanan düşüş de bankaların kârlarını arttırdı. Şirketler ilk yarıda sürpriz performanslar yakalayınca hedeflerini revize etmeye başladı.

Mali tablolarını açıklayan 288 borsa şirketi arasında en yüksek kârı 488 trilyon lira ile Akbank elde etti. Akbank'ı ise 335 trilyonluk kârı ile Turkcell izledi.

Kâr zirvesinde üçüncü sıra ise Tüpraş'ın oldu. Tüpraş yılın ilk yarısında Irak Savaşı'nın etkisiyle yükselen Akdeniz havzası rafineri kâr marjlarındaki artışa paralel olarak, kârını 242 trilyon liraya çıkardı.

AKTİFLER DARALDI
Borsa şirketleri arasında en kârlı sektörler arasında başı yine bankacılık sektörü çekti. Akbank kâr şampiyonu olurken, ikinci sırada 235 trilyonluk kâr ile İş Bankası geldi. Garanti Bankası'nın kârı ise 114 trilyon lira oldu. Finansbank yılın ilk yarısında 57 trilyon lira kâr ederken, geçen yıl aynı dönemde 88 trilyon lira zararda olan Yapı Kredi ilk yarıyı 32.7 trilyonluk kârla tamamladı.

Bankaların kârlarındaki artış da bono piyasasında faizlerin yüzde 60'lardan yüzde 40'lara kadar gerilemesi çok etkili oldu. Bankalar faizlerdeki düşüşle beraber kârlarını arttırırken, kurlarda yaşanan düşüş de bankaları olumlu etkiledi.

Bilançosunu kamuoyuyla paylaşan 288 şirketin toplam satışlarına bakıldığında net satışlarda geçen yılın ilk yarısına oranla sadece yüzde 2.1 oranında artış yaşandığı gözlendi. Aynı şirketlerin borçlarında ise yüzde 11.2'lik azalma yaşandı. Borsa şirketlerinin geçen yılın ilk altı ayına oranla aktif büyüklüğünün yüzde 24 oranında azaldığı görülürken, şirketler özsermayelerini yüzde 12 oranında arttırdı. 288 şirket toplam kârını ise yüzde 156 oranında arttırdı. Özellikle sanayi şirketlerinin borçlarının krizin yaralarının sarıldığı 2002 yılının ilk altı ayına oranla azaldığı görüldü.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır