kapat
16.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Sokakta fiş sorgusu

İstanbul Defterdarlığı, 10 bin fabrika ve 15 caddede denetim başlattı. Fabrikada mal giriş-çıkış takibinin yanı sıra, alışveriş yapan vatandaşlara da fiş sorulacak

Kayıtdışı ekonomiyi kontrol altına almayı hedefleyen İstanbul Defterdarlığı, kentteki 10 bin fabrika ile alışverişin en yoğun olduğu 15 caddede mali denetim başlattı. Uygulama çerçevesinde mağaza ve alışveriş merkezlerinden çıkan vatandaşlara rastgele fiş soracak olan ekipler, fiş kesmeyen işyeri sahiplerine anında ceza uygulayacak. Defterdarlık, İstiklal ve Bağdat Caddesi'nin de aralarında bulunduğu İstanbul'un en işlek caddelerinde nöbetçi eleman bulundurmaya başladı.

ÖNCE BÜYÜKLER
İstanbul genelindeki 10 bin fabrikayı işçi sayısına göre 5 bölüme ayırarak kontrol altına alan Defterdarlık, önce 300 ve üzeri işçi çalıştıran fabrikaları ziyaret edecek. Ardından da 200 ile 300 arasında eleman istihdam eden işyerlerini kontrol edecek. Denetimler tamamlandıkça daha küçük işletmeler de listeye alınacak.

Denetimler sırasında özellikle mal giriş-çıkışını kontrol edeceklerini kaydeden İstanbul Defterdarı Kadir Boy, "Tüm işletmelerde kayıtdışılık bulmamız sözkonusu değil. Büyük ve önemli işletmelerimiz var. Bunları da kontrol edeceğiz. Eğer bir şey bulamazsak teşekkür edeceğiz" diye konuştu.

FİŞ ALDIN MI?' SORGUSU
Başlatılan seferberliğin İstanbul Defterdarlığı'nın kayıtdışılığa karşı 3 yıldır yürüttüğü mücadelenin bir parçası olduğunu söyleyen Boy, "Belge düzenine tam riayet var mı yok mu, bunu kontrol edeceğiz. Kayıtdışılık bulunduğunda gereği yapılacak" diye konuştu. Denetimlerin yapılacağı caddelerde de kuş uçurtmayacaklarını ifade eden Boy, "Artık hiçbir mükellef belge düzeni bakımından bize sıkıntı yaratmayacak. Şimdiden uyarıyorum. Vatandaşlar fiş alsın, satıcılar da fiş versin. Gerekirse denetim elemanları caddede yürüyenleri durdurup aldıkları ürünün fişi olup olmadığını soracak" dedi. 3 gün önce başlayan denetimler 3 ay içinde bitecek.

100 kişilik özel ekip kurulacak
İstanbul Defterdarlığı, tüm bu denetimleri, "özel vergi arama tahsilat" yani kısaca VAT adı verilen timlerle yapmayı planlıyor. Vergi arama tahsilat timi, İstanbul Defterdarlığı kadrolarında faaliyet gösteren toplam 12 bin memur arasından seçilmiş özel 100 kişilik bir ekipten oluşacak. Özel vergi arama tahsilat timleri, gözlem usulüne dayalı olarak yaptığı incelemeler sonucunda tahmini ciro rakamlarını vergi dairelerine bildirecekler. Eğer, denetlenen mükellefin yıl sonunda beyan ettiği vergi tutarı ile vergi memurunun öngörüsü arasında belirgin bir fark oluşursa mükellef hakkında soruşturma başlatılacak.

İstanbul Defterdarı Boy, bu yolla İstanbul'da halen yüzde 55'ler seviyesinde bulunan kayıtdışılık oranını 1 yıl içerisinde yüzde 30'lara kadar indirmek istediklerini söyledi.

Rahim AK


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır