kapat
16.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Osmanbeyli'den en büyük Türk fuarı...

Bavul ticaretiyle oluşan 'Türkler kalitesiz mal satar' imajını yıkan Osmanbeyli tekstilciler, şimdi de 160 şirketle dünyanın en büyük Türk ürünleri fuarını düzenleyen grup oldu

Osmanbeyli tekstilciler, Çinliler'in 'kriz' lafını neden hem 'fırsat', hem de 'kriz' olarak kullandıklarını çok iyi anlatıyor. Krizlerle çöken iç pazarın yerine çok kısa sürede ihracatı koyma başarısını gösteren bu bölgedeki hazır giyim üreticileri, doymuş Avrupa pazarı yerine Rusya'yı tercih etti. Böylece Avrupa'ya ve ABD'ye fason üretim yapan şirket gibi olmak yerine Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu'nda kendi markasını satan şirketler ortaya çıktı. Osmanbeyli şirketler, bavul ticareti ile oluşan 'Türkler kalitesiz mal satar' imajını da Türkiye lehine değiştirmeyi başardı.

Osmanbeyli şirketler, şimdi bir başarıya daha imza atarak, 'dünya üzerinde en büyük Türk ürünleri fuarını' düzenleyen grup oldu. Türkel Fuarcılık tarafından bu yıl 5'incisi düzenlenen fuar, aynı zamanda katılım rekoru da kırdı. İlk fuarını 20 firma ile bin 275 metrekarelik bir alanda yapan fuar, bugün 160 firma ile 13 bin metrekarelik bir alanda Rus alıcıların karşısına çıktı. Üstelik bu firmaların içinde Tween, Roman, İpekyol gibi Türkiye'nin tanınmış markaları da yer aldı.

42 ülkeye İhracat
Osmanbey, yurtdışında başarının markalaşma ile mümkün olacağını farketmiş. Bu nedenle her firmanın ciddi birer tasarım ekibi mevcut. OTİAD Başkanı Cengiz Say, "Devlet bize zorla yurtdışına açılmayı öğretti. Bir gecede servetlerimizi kaybettik. Ama işçi çıkarmak yerine yol değiştirmeyi tercih ettik" diyor. Rusya'da düzenlenen fuarlara ilginin her geçen gün arttığına işaret eden Say, 4 yılda firma sayısının neredeyse 10 misli arttığını vurguluyor. Say, Osmanbey'in başarısının altında herkesin kendi özgün tasarımlarıyla piyasaya çıkmasının yattığını belirterek ekliyor

"Bu bölge dünyada fazla örneği olmayan bir tarz yarattı. Fason üretim yerine kendi koleksiyonlarını üretmeyi tercih etti. Ve bölgeden 42 ülkeye mal gidiyor. Osmanbey, Türkiye'nin komşu ülkelere açılan en ciddi moda kapısı oldu."

Rusya'ya kolsuz kazak gönderen Türkiye'nin imajını düzeltiyoruz
Osmanbey Tekstilci ve İşadamları Derneği (OTİAD) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Rıza Aytek, "Bir zamanlar Rusya'ya çok 'topuksuz çorap', 'kolsuz kazak' gönderen Türkiye'nin imajını biz düzeltiyoruz. Osmanbey, Rusya'ya marka satıyor. Laleli'den kaçanlar soluğu bizde alıyor" diyor. 6-7 yıl öncesine kadar 8 milyar dolar ihracat yapan Laleli'nin şimdilerde 2 milyar dolara kadar düşmesi de Ruslar'ın Osmanbey'i keşfetmesiyle oldu. Laleli'nin ihracatı 2 milyar dolara kadar düştü. Osmanbeyli üretici ise her yıl ihracatını katlıyor.

Aytek'in verdiği bilgiye göre Osmanbey'de 7 bin 500 civarında firma yılda 1-1.2 milyar dolarlık ihracata imza atıyor. Bu 3-5 yıl için hiç de azımsanacak bir rakam değil. Çünkü Osmanbey çok değil, 4-5 yıl önce daha çok iç piyasaya ürün veriyordu. Ancak krizler yüzünden, Osmanbey esnafı, oturup devletten yardım beklemek yerine, ihracatın tek kurtuluş yolu olduğuna karar verdi. Şimdi bu bölgede yapılan üretimin yüzde 80'i Türkiye'nin komşularına gidiyor. Rusya 200 milyon dolarla ilk sırada yer alıyor.

Leyla ŞEN


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır