kapat
16.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Mali polis, BDDK ve murakıpları suçladı

Mali polis, İmar'daki mevduatların off-shore'a aktarılması ve grup şirketlerine kredi verilmesi işlemlerine, BDDK yetkilileri ve banka yeminli murakıplarının göz yumduğunu iddia etti

İmar Bankası'na el konulmasının ardından BDDK'ya bir türlü teslim edilmeyen ve şirkette yapılan aramada mali polis tarafından ele geçirilen disketler üzerindeki inceleme devam ediyor. Gözaltına alınan Merkez Yatırım görevlilerinin yardımıyla mali polis yetkilileri el koyduğu şifreli disketlerdeki bilgilerin çoğuna ulaştı. Mali polis yetkilileri, Uzanlar'ın off-shore bankasına aktardıkları mevduatlar ve grup şirketlerine aktarılan kredi işlemlerinde, BBDK yetkilileri ve bankaların yeminli murakıplarının bu işlemlere göz yumduğunu iddia etti.

Mali Polis yetkililerinin şu ana kadar yapılan incelemelerin sonunda vatandaşların İmar Bankası'na açtıkları mevduat hesaplarında biriken paraların, banka yönetimi tarafından Uzanlar'ın yurtdışında bulunan Off Shore bankasına aktarıldığı tesbit edildi. Uzan Ailesi'nin kendi off-shore hesabında bulunan paraları yine kendi adamları adına kayıtlı off-shore hesaplarına, oradan da kendi şirketlerine aktardıkları ortaya çıktı. Uzanlar'ın karapara trafiğini de hayali isimler üzerinde yönlendirdikleri tesbit edildi.

İmar Bankası'na el konulmasının ardından yasadışı yollarla off-shore hesaplarına aktarılan paralar tekrar mevduat hesaplarına döndürüldü. Uzan Ailesi'nin mudilerin parasını devlete ödettirmek için eski tarihli hesaplar üzerinde aktarma işlemleri yaptıkları ortaya çıktı.

İKİ BİN ÇİFTE KAYIT
Mali Şube polisi tarafından gözaltına alınan 6 kişinin ve uzmanların yardımı ile yapılan disket çözümlerinde 2 binin üzerinde çifte hesap varlığı tesbit edildi. Bankaya el konulmadan önceki 30 Haziran tarihli yedek kayıtların bulunmasıyla çifte hesap kayıtlarının artacağı iddia edildi. Bu arada mali polisin ve bilgisayar uzmanlarının çözdüğü disketlerden devletin 7-8 katrilyon lira zarara uğratıldığı belirtildi.

2 GÖZALTI DAHA
Bu arada, İmar Bankası'nın eski yöneticileri hakkında soruşturma yürüten Şişli Cumhuriyet Savcılığı'nın talimatıyla gözaltına alınan yönetici sayısı 6 çıktı. Önceki gün gözaltına alınan ve şirkette operasyon şefi olarak görev yapan Göksel Aydoğdu, Salih Bora, Nurşen Boz ve Nejat Lima'dan sonra dün de bankanın otomasyon sistemini hazırlayan Saniye Işık ve Abdullah Kayam Mali polis tarafından yakalanarak, gözaltına alındı.

Uzanlar 1 milyar doları nereden buldu?
Uzanlar, Rakoff'un verdiği kararı temyiz için başvuru yaptı. Ancak şart koşulan 1 milyar dolarlık teminatın ödenip ödenmediği merak konusu

Uzan Ailesi önceki gün Motorola'ya geri ödenmeyen kredi ve bundan doğan zararları için 4 milyar 260 milyon dolar ödenmesine hükmeden karara temyiz etmek için başvuru yaptığını açıkladı. Daha önce, New York Bölge Mahkemesi Yargıcı Jed Rakoff, 15 Ağustos tarihine kadar Uzanlar'ın 1 milyar dolara yakın teminatı bloke etmeleri kararı almıştı. Aksi halde, 4.2 milyar dolarlık cezanın tahsili için Uzanlar'ın tüm malvarlıklarına el koyma kararının uygulanacağı açıklanmıştı.

Önceki gün Uzan Ailesi'nin avukatı söz konusu kararın iptali için temyize başvurulduğunu açıkladı. Dün bu süre dolarken uzmanlar, Uzanlar'ın 1 milyar dolarlık teminatı ödemesi gerektiğine dikkat çekiyor. Önceki gün, Telsim'de Standart Telekomünikasyon'a devredilen söz konusu hisselerin de bu yolla teminat olarak gösterilmiş olabileceği ifade ediliyor.

YILDIRIM: KANUNA AYKIRI
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Telsim'deki gelişmelerle ilgili olarak ise "Söylentiler üzerine Telekomünikasyon Kurumu ilgili şirketten yazılı olarak bilgi istemiştir'' dedi. Telsim şirketinin bir başka şirkete devredildiği iddialarıyla ilgili bir soru üzerine Yıldırım, "Telekomünikasyon Kurumu gerekli yetkileri dahilinde önlemlerini alır. Önlemlerin ne olacağı şimdiden açıklanamaz'' dedi.

Bakan Yıldırım, devir konusunun yasal olup olmadığı ile ilgili bir soru üzerine de ''Tabii ki uygun değildir. İmtiyaz sözleşmesiyle gelen hakları neyse Telekomünikasyon Kurumu bunu kullanacaktır. Ama konunun resmiyete kavuşması lazım. Bundan sonra kurum değerlendirmesini yapıp bir karar verir'' diye konuştu.

Salih AYDIN


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır