kapat
15.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

REFİK DURBAŞ


Vergi afları...

Peş peşe getirilen vergi aflarına rağmen, yaklaşık 1000 vergi mükellefi -ki bunlar milli gelir pastasının kaymağını yiyenlerdir- trilyonları aşan vergi borçlarını ödememek için hala direnmektedir. Hükümetlerin küçük bir yasa değişikliği ile üstesinden gelebileceği bu sorunu, 1990'dan beri hala tatmin edici bir çözüme ulaştıramamaları, "sosyal hukuk devleti" anlayışı ve "sosyal adalet" ilkesi ile bağdaşmamaktadır.

Vergi toplarken, en küçük bir vergi borcu için sade vatandaşa karşı bütün hükümleri ile işleyen yasalar, devlet kasasına girmesi gereken trilyonları kendi kasalarına aktaran bu kişilere karşı nedense zorlayıcı olamamaktadır. Hükümetler, ödenmeyen bu vergilerle meydana gelen bütçe açıklarını, akla gelmedik vergi ve zamlarla dar ve orta gelirli halkın, karnını doyurmakta zorlandığı kazancından kapatmaya çalışmaktadırlar. Yıllardan beri hükümetlerin ağızlarından düşürmediği "Çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınacak" sloganı ise, boş ve dayanaksız bir iddia olarak hala kulakları tırmalamaktadır. Bilinmelidir ki, mevcut vergi yasaları ve bu yasaların işleyiş tarzı, kolay para kazanmayı cazip hale getiriyorsa, daha iyi bir yaşam için yasadışı yollara başvurmada artış olur. Toplumsal ahlak, son yıllarda sık sık konuşulan ve ahlaksızlığa hoşgörü ile bakan "yükselen değerler" altında ezilir kalır. Bu nedenle, meclis ve hükümet, en kısa sürede gerekli yasal düzenlemelerle bu "vergi yüzsüzleri"nin hakkından gelmeli, bunlar kamuoyuna açıklanmalı ve bunların, devletin hukuk düzeni ile alay etmeleri önlenmelidir. Amaç, klasik "zengin-fakir" edebiyatı yapmak değildir. Demek istenen, devletin ve hükümetin, küçük bir grubun mutluluk ve refahı için dürüst vatandaşlarının sömürülmesine olanak vermemesi, "sosyal hukuk devleti" olma niteliğini koruması ve "sosyal adalet" kavramına işlerlik kazandırmasıdır.

Dr.ŞERAFETTİN YAMANER - İSTANBUL

TEDAŞ'ın açıklaması...
22.07.2003 tarihli "SABAH Posta Kutusu"nda yer alan "Kaçak elektrik" başlıklı yazıda 150 kwh'ı aşan (aylık) tüketimlerde yüzde 50 zamlı tarifenin kalkması nedeniyle mekanik sayaçlardaki tarife değişikliğinin elektronik sayaçlara da aynı oranda uygulanıp uygulanmadığı sorulmaktadır. Elektronik sayaçlara, uygulamanın başladığı tarihten itibaren kademeli fiyat uygulanmayıp, tüketimler ne olursa olsun, birim fiyatlara çarpılarak tüketim bedeli hesaplanmaktadır.

TEDAŞ TÜRKİYE ELEKTRİK DAĞITIM A.Ş. BASIN ve PROTOKOL MÜŞAVİRLİĞİ

BİR AÇIKLAMA
2 Ağustos 2003 tarihli gazetenizin 18'inci sayfasında "Fas Kralı AKP'yi kapatıyor" başlıklı bir haber yayımlandı. Haber, Fas Kralı VI Muhammed'in 30 Temmuz'da yaptığı bir konuşmasına ithafen hazırlanmıştı. Ancak konuşmasında 16 Mayıs'ta Kazablanka'da meydana gelen terör saldırısını ele alan Majesteleri, siyasi partilerle ilgili yeni yasadan bahsetmiştir. Bu yasa, din ve etnik konuları asıl tutan siyasi partilerin kapatılmasını içeriyor. Konuşması boyunca Majesteleri hiçbir siyasi parti ya da grubun ismini geçirmemiştir.

Saygılarımla;

Fas Büyükelçisi Abdullah Zegour


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır