kapat
15.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

ŞELALE KADAK


İtalyanlar'ın güvendiği dağ: SACAE

Sorununuz olursa arayın, atlar uçağa gelirim! demişti İtalyan Başbakanı Berlusconi. Bir önceki ziyaretinde, saatler gece yarısını gösterirken, 15'e yakın Türk ve İtalyan işadamıyla buluşmuş, sorunlarını dinlemiş, AB konusunda da coşkulu mesajlar iletmişti.

Öyle görünüyor ki Berlusconi söylemlerini yerine getirmeye and içmiş. İtalyan şirketlerinin Türkiye'de hangi sektörlere gözünü diktiğini aşağı yukarı biliyoruz . Bir önceki gelişinde Aria ve Astaldi'nin sorunlarını birinci ağızdan Başbakan Erdoğan'a ilettiğini de bir sağır sultan duymadı.

Bir önceki yazımda Berlusconi'nin Bilal Erdoğan'ın düğünü için Türkiye'ye gelişinin altında İtalyan Hükümeti'nin aldığı stratejik kararların rolü olduğunu yazmış ve 2003 yılında gerçekleşen ve gerçekleşecek olan İtalyan heyetlerinin programlarından bahsetmiştim. Ne de olsa İtalya önümüzdeki 10 yıl içinde büyümeyi, yatırım yapmayı hedeflediği üç ülkeyi Rusya, Çin ve Türkiye olarak belirlemişti.

1 milyar dolar kredi
Peki Türkiye'nin potansiyeli İtalyanlar'ın iştahını kabarttıysa ve bizzat Başbakanlarını devreye sokacak kadar bu pazarda söz sahibi olmak istiyorlarsa, acaba bu rakamlara nasıl yansıyor ya da yansıyacak? İşte bu sorunun cevabını almak için İtalya'nın Eximbank'ı olan SACE'nin rakamlarına başvurdum. Sonuçlar çarpıcı. Paylaşmakta fayda var.

2003 yılında diğer ülkelerin Eximbanklar'ı Türkiye'de 4.5 milyar dolarlık yeni teklif (offer) vermişler. Yani kendi ülkelerinin şirketlerinin yapacağı yatırım ve ticarete kredi vereceklerini beyan etmişler. Elimdeki rakamlara göre, bu yıl 55 Eximbank arasında Alman Eximbank'ı Hermes, 1.5 milyar dolarla Türkiye'ye en çok kredi teklifi yapan eximbank olarak birinci sırada yer alıyor. Peki ikinci sırada hangi ülke var dersiniz? Onu da söyleyelim. 1 milyar dolar ile İtalya'nın SACE'si. İtalya'nın TÜSİAD'ı olan Confindustria'nın başkanı Türk işadamlarıyla yaptığı son görüşmede, SACE'nin Türkiye'ye açılacak kredilerde bir üst limit belirlemediğini belirtmiş. Yani yatırım olursa, kredi kapısını açık tutacak. Bu arada eximbanklar arasında üçüncü sırada da 400 milyon dolarla Avusturya'nın OEKB'sinin olduğunu da belirtelim. Berlusconi'nin bir önceki ziyaretine katılan işadamları arasında, Türkiye'de temsilcilikleri ya da şirketleri bulunan Unicredito'dan Valerio Bert, Banca Monte dei Paschi'den Pasqualino, Bell Holding'ten Guido Manzini, Fiat'tan Maurizio Magnabosco ve IntesaBci'den Mehmet Buçukoğlu da vardı. İtalyanlar dört bir koldan akın ediyor. Bakalım yakın bir zamanda nelere tanıklık edeceğiz

Bahar Korçan'ın 'sır'rı inşallah anlaşılmaz!
Önceki akşam, Hilton'un Günbahçesi'nde tasarımcı Bahar Korçan'la 'Sır'rını öğrenmek için buluştuk. Bahar Korçan, 'Sır' konseptini verdiği 2004 yaz koleksiyonunu New York Moda Haftası'nda sergileyecek. Türk tasarımcılarını yanlız bırakmayan İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği de (İTKİB) Korçan'ın New York performansının en büyük destekçisi olacak. Bahar Korçan, o akşam defileden kesit sunarken, benim aklıma dünyanın 'marka sihirbazı' olarak bilinen Didier Grumbach'la yaptığım sohbet geldi. Grumbach Paris'in ünlü moda haftalarının takvimini belirliyor, onay verdiği bir koleksiyon başarıdan başarıya koşuyor. Grumbach demişti ki, 'Eğer koleksiyonunuz hemen anlaşılıyorsa, kimseyi şok etmiyorsa, asla Paris'e gelmeyin." Şimdi ben gerçekten özenli bir çalışma yapan ve ilk kez isminin sonuna İstanbul'u da ekleyerek markalaşma konusunda ciddi bir adım atan Korçan'ın temasının New York'ta anlaşılmaması için dua edeceğim. Ne de olsa, söylenen o ki, bir marka yaratmak en az 20 yıl alıyor. Yani öyle kolay bir iş değil. Ama bir tutarsa, işte o zaman hem o tasarımcı hem de temsil ettiği ülke yaşadı!


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır