kapat
15.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

NECATİ DOĞRU


Nerede milyar dolarlar!..

Soruyu Uzanlar'a soruyor, değilim. Soruyu; onları; "İmar Bankası'nı emme-basma tulumba gibi kullanıp, bir yandan Kepez ile Çukurova'nın içini boşaltmışlar, öbür yandan Koç'un, Sabancı'nın, Şahenk'in bankalarından ve batmış-batmamış, yerli-yabancı tüm bankalardan daha yüksek faiz vererek para toplamışlar, fakat topladıkları paraları banka kayıtlarında göstermeyerek 5 milyar dolar tokatlamışlar" diye suçlayanlara soruyorum.

5 milyar dolar!

Bir ekonomiyi sarsar, sallar, zıvanadan çıkarır, büyük krizlere sokar. Deniyor ki; Uzanlar'ın şaha kalkmış at simgeli bankası, "Türkiye finansçılık-bankerlik-tefecilik-hortumculuk-borsacılık sisteminde bugüne kadar rastlanmayan bir nebatı" yetiştirip büyütmüş.

****

Nedir bu nebatın adı?

Çift kayıt yapma...

İşçi, memur, dul, yetim, hasta, engelli, emekli, küçük para sahibi, büyük para sahibi, kara para sahibi, sıcak para sahibi her kimsen gel Uzanlar'a... Yatır paranı herkesin verdiğinden daha yüksek faizle İmar'a... Al sana mevduat cüzdanı... 100 yatırdın 100 yazılsın cüzdana... Fakat 20 diye geçilsin kayıtlara... İmar Bankası kayıtlarında 800 trilyon lira (500 milyon dolar) yazılan mevduat, mevduat sahiplerinin defterlerinde 8 katrilyon lira (5 milyar dolar) gözüküyor.

Kim söylüyor bunu?

Söyleyen ortada yok.

En yetkili kurum BDDK, onun başkanı, çıkıp "çift kayıtla 5 milyar dolar toplamışlar" diye bir laf etmedi. Bankalar Yeminli Murakıpları Kurulu Başkanı da "Evet inceledik, kayıt dışı 5 milyar dolar toplanmış" demedi. Başbakan, bankalardan sorumlu Bakan, Hazine'nin müsteşarı da böyle bir laf etmedi.

****

Nereden çıkıyor bu laf, belli değil.

Baba Uzan ve oğul Uzanlar da bankayı BDDK'nın kucağına bıraktılar, "istifa edip" gittiler. Şimdi; "kayıt dışı 5 milyar dolar topladığımız yalandır" türü açıklama yapıyorlar. İmar Bankası'nın 29 şube müdürü de "kayıt dışı mevduat toplama olmadı" diye ilan verdiler. Mevduat sahipleri de ellerinde cüzdanlar, gece saat 01.00'de bankanın merkez şubesi önünde yatak-yorgan bekleşmeye başladılar. Kim bunlar? Kaç kişiler?

Toplanan 5 milyar dolar nereye yatırılmış? Bu para toplanırken BDDK, Hazine, Bankalar Yeminli Murakıplar Kurulu niçin gözyummuş? BDDK Başkanı, Murakıplar Kurulu Başkanı, Hazine'nin Müsteşarı, sorumlu bakan şimdi susmaktalar? Niçin?

Oyun içinde oyun!

İdealist mühendisin davası
8 ay kaçtıktan sonra yakalanan azmettirici Zeki Akkoyun da hakim huzuruna çıktı. Savunmasını yaptı, serbet bırakılmasını istedi. Hakim kabul etmedi. Katil tetikçi Yılmaz Çakmak ise; "Mühendis imam nikahlı eşime telefonda sarkıntılık yaptı, bunun için onu vurdum" diye ifade değiştirdi. Ancak avukatlar katil Yılmaz Çakmak'ın eşim dediği Çilem Doğan'ı Niğde'de para karşılığı kamyon şoförlerine sattığını ve "silah çekerek zorla fuhuş yaptırdığı için Adana Asliye Hukuk Mahkemesi'nde hapse mahkum edildiğini" belgeleriyle ortaya koydular.

Adalet çalışıyor.

Tamam da, öldürülen idealist mühendis Hasan Balıkçı'nın hırsızlığı önlemek için büyük mücadele verdiği TEDAŞ Adana Bölgesi Büyük Müşteriler bölümünden sorumlu bazı bürokratların çok yüksek servetler edindikleri, adlarına kayıtlı 30 apartman dairesi ile her biri 100 bin dolar değerinde 6 arsanın sahibi oldukları da biliniyor. Bunlara "nereden buldunuz bu kadar serveti?" diye soracak birileri neden çıkmıyor?

Mesajlarınız için: ndogru@sabah.com.tr


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır