kapat
15.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Eve dönüş'e ek süre

Aksu, halen başvuruların devam ettiği Topluma Kazandırma Yasası'yla ilgili başvurular yoğun olursa 6 aylık sürenin uzayabileceğini söyledi

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, eve dönüş yasasından yararlanmak isteyenlerin sayısı olağanüstü artış gösterirse 6 aylık süreyi uzatabileceklerini söyledi. SABAH'a açıklamalarda bulunan Aksu, yasanın çıkmasından sonra, bin 600 kişinin başvurduğunu ve 57 kişinin de yasadan yararlanarak salıverildiğini belirterek, "Başvurular yoğun olursa 6 aylık sürenin uzatılması gündeme gelebilir" dedi.

Turgut Özal'ın iktidarda olduğu yıllarda da yine İçişleri Bakanı olarak kabinede görev alan Aksu, Özal ile Tayyip Erdoğan arasındaki benzerliklerle ilgili gözlemlerini de aktardı. Erdoğan'ı da Özal gibi 'karizmatik ve vizyonu olan lider' olarak tanımlayan Aksu'nun verdiği mesajlar şöyle oldu

'AİHM'e tazminat vermekten kurtulacağız'
Tartışmalara yol açan Eve Dönüş Yasası'yla ilgili olarak özellikle de başvuru yapılacak merkezler konusunda kamuoyunda bir yanlış anlaşılmanın hakim olduğunu vurgulayan Aksu, şöyle konuştu

"Yasa çerçevesinde, Kırklareli, Şırnak-Silopi ve Van'da yurtdışından başvuracakların kabul edileceği üç merkez kurduk. Bunlar toplu başvurulara yönelik birimler. Yasadan yararlanmak isteyen herkes, güvenlik kuvvetlerine veya cumhuriyet savcılıklarına başvurabilir."

Aksu, başvuracakların örgütler hakkında vereceği bilgilerin çok önemli olduğuna dikkat çekerek, "Faili meçhul ya da firar mağdurlarının yakınları, Türkiye'de etkin yargı yok diye Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuruyor ve tazminat ödemek zorunda kalıyoruz. Hem bundan kurtulacağız, hem de mağdurların yakınları, şehit ailelerinin ıstırabı biraz olsun dinecek" diye konuştu.

Memleketi olan Diyarbakır'da yoğun başvuru olması hakkındaki düşüncelerini sorduğumuzda ise Aksu, "Tabii ki hemşehrilerimin terör örgütüyle bir olup suç işlemesi çok acı. Bu yüzden her fırsatta bu insanlara devlete faydalı bireyler olması için özellikle çağrıda bulunuyorum" yanıtını verdi.

'Yerel yönetimde devrim yapıyoruz'
Yerel yönetimlerdeki reform çalışmasının bitmek üzere olduğunu ancak yerel seçimlere yetişemeyeceğini söyleyen Aksu, şöyle konuştu

"Parlamenter sisteme geçişimizden beri ilk kez böyle bir uygulama yapıldı. Çalışmalar çok geniş çaplı bir katılımla, demokratik bir zeminde gerçekleştiriliyor. Bürokratlar taslak hazırlığı yaptı. Daha sonra valiler, mülki amirler, büyükşehir, il ve ilçe belediye başkanları gibi tatbikatçıların ağırlıkta olduğu bir komiteyle çalışmalar yürütüldü. Komitede her partiden belediye başkanı ve en az bir temsilci bulundu. Türkiye Muhtarlar Federasyonu başkanları bile vardı. Bir de kamu yönetimi konusunda uzman 3 bilim adamı çalışmalara katıldı."

İçişleri Bakanı, reformlar uygulandığında, merkezi hükümetin sadece yönlendiren, planlama ve denetleme yapan asıl fonksiyonunu yerine getireceğini söyledi ve ekledi "Şehiriçi trafik, belediyelerin denetiminde olacak. Köy hizmetleri özel idareye devredilecek. Sağlık, kültür, eğitim, çevre, bunlar ya belediyelere ya da özel idarelere verilecek. Örneğin sağlık bakanı, sağlık politikaların belirleyecek, uygulamalarını denetleyecek, yönlendirecek ama hastaneyi yerel yönetim yapacak, doktoru onlar çalıştıracak."

'Polis AB'ye çok hızlı uyum sağlıyor'
Sahalarda tel örgülerin kaldırılmasıyla ilgili olarak da Aksu, "En büyük arzum, polisi yeşil sahalardan çıkarmak. Pek çok ülkede maç izledim, hepsinin özel güvenlik birimi var. Hiçbirinde sahada polis görmedim. Bizimle birlikte kulüp başkanları, taraftarlar, futbolcular ve hatta hakemler bile işbirliği içinde olmalı. Böyle olursa tel örgüler bütün sahalardan rahat rahat kalkar, polis de sahadan çıkar" dedi. AB'ye uyum sürecinde polis teşkilatının herhangi bir sıkıntı yaşamadığına dikkat çeken Aksu, "Bilakis, polis, bu sürece en hızlı uyum sağlayan teşkilat. Polisimiz özgürlüklerin genişletilmesinden yana. Her uyum yasası, özgürlüklerin önünün bir adım daha açılması demek. Ancak ülkemizdeki polis sayısı yeterli değil" diye konuştu.

Özal'ın dostu Bush'du Erdoğan'ın Berlusconi
Turgut Özal'ın Başbakanlığı döneminde de İçişleri Bakanı olarak siyasetin içinde yer alan Abdülkadir Aksu, Tayyip Erdoğan ve Özal'ın benzer yönlerine dikkat çekti. Özal sonrası 'karizması ve vizyonu olan' bir lider çıkmadığını, Erdoğan'ın bu açığı kapattığını söyleyen Aksu, şöyle dedi "İkisi de demokrat, ikisi de halk arasında çok sevilen ve güven duyulan iki lider. Erdoğan'ın da tıpkı rahmetli Özal gibi yabancı devlet adamlarıyla ilişkileri çok yakın. Özal, baba Bush'la arkadaş gibiydi; Berlusconi de Erdoğan'ın kırk yıllık arkadaşı gibi nikaha geldi. AB konusunda Erdoğan da Özal gibi çok ısrarcı."

Özlem YURTÇU


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır