kapat
15.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Siyasetçiler Hacıbektaş'ta buluşuyor

Bu yıl 40'ıncı kez yapılacak Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri'ne siyasetçi akını var. Sezer'in de katılacağı şenlikte çadırlar kuruldu, aşevleri oluşturuldu, özel otobüs turları başlatıldı

Hacı Bektaş Veli 40'ıncı Ulusal, 14'üncü Uluslararası Anma ve Kültür, Sanat Etkinlikleri'ne her yıl olduğu gibi bu yıl da Türkiye'nin ve dünyanın her yerinden katılım var. 16-18 Ağustos tarihleri arasında yapılacak etkinliklere Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer başta olmak üzere çok sayıda siyasi katılacak. Yurtiçi ve yurtdışından gelenlerin büyük ilgi gösterdiği etkinlikler nedeniyle, başta İstanbul olmak üzere birçok ilde bulunan cemevlerinden Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesine özel otobüs seferleri başladı.

Hacı Beştaş Veli'yi Anma Törenleri her yıl 16-18 Ağustos tarihleri arasında yapılıyor. Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde yapılan törenlerin ilki, tekkenin 1964'te müze olarak açılması ile başladı. Törenler, 1990 yılından itibaren de uluslararası olarak gerçekleştirilmeye başlandı. 40 yıldan beri gerçekleştirilen ulusal etkinlikler, Alevi-Bektaşi kültürünün gelişmesinde ve yaşatılmasında büyük rol oynadı. Anma törenlerinin uluslararası boyut kazanması, özellikle Avrupa ülkelerinden gelen gurbetçiler için büyük önem kazandı.

İLK KATILAN ECEVİT'Tİ
Bülent Ecevit; Hacı Bektaş Veli'yi Anma Törenleri'ne 1977 yılında başbakan sıfatıyla katılan ilk siyasi lider. Ecevit'ten önce katılımlar daha çok kültür bakanlığı nezdinde kalıyordu. Ecevit'in başbakan olarak katılmasından sonra dönemin siyasi çalkantıları nedeniyle uzun bir süre devletin üst düzeyinden katılım olmadı. Bu uzun duraklama dönemi, Turgut Özal ile son buldu. Siyasilerin Hacı Bektaş kültürünü bir hayli ihmal ettiğini fark eden Özal, 1983'te ANAP Genel Başkanı olarak ve daha sonra da cumhurbaşkanı sıfatıyla Hacıbektaş'ı iki kez ziyaret etti ama anma etkinliklerine katılmadı.

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, anma törenlerine ilk kez 1994 yılında devletin en tepesindeki kişi olarak katıldı. Demirel'in törenlere katılması ülke çapında büyük etki yarattı. Küskünlükler, kırgınlıklar büyük ölçüde unutuldu; kültürlerin buluşması sağlandı. Sezer de 2001'deki törenlere katılarak bu geleneği sürdürdü. CHP ise anma törenlerine her yıl katılmaya özen gösteriyor.

KİRAZ FESTİVALİ SANILMASIN
Hacıbektaş ilçesi Belediye Başkanı Mustafa Özcivan, katılımın gönül işi olduğunu, kapılarının herkese açık olduğunu vurgulayarak, "Biz bütün bakanlıklara ve valiliklere davetiye gönderiyoruz. Bu bir gönül işidir, isteyen katılır" dedi. İlçenin 8 bin nüfusuna rağmen yılda 1.5 milyon turist ağırladığına dikkat çeken Özcivan, "Hacıbektaş ilçesi Topkapı Sarayı'ndan sonra en çok ziyaret edilen yerler arasında ikinci sırada. Ama buna rağmen, ne yazık ki hak ettiği ilgiyi göremiyor. 40 yıldır meydanlarda Alevi ve Bektaşi'lerin sorunlarını dile getiriyoruz. Kimse bu kültürü yok sayamaz. Ne yazık ki ülkemizde sinagoga ve kiliseye gösterilen saygı, cemevlerine gösterilmiyor" dedi.

Her yıl törenlerde ortalama 300 bin kişi ağırladıklarını anımsatan Özcivan, buna karşılık devletten sadece 150 milyar lira yardım aldıklarını dile getiriyor "Kendi özverileriyle hareket etmelerine rağmen bizim giderimiz en az 500 milyar lira. Sayın Beşir Atalay, bu paranın yeterli olduğunu söylüyor. Sayın Bakan, şenliğimizi kiraz festivali ile karıştırıyor" dedi.

CHP'de Hacıbektaş alarmı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da Hacıbektaş şenliklerine katılacağı haberi, CHP'yi alarma geçirdi. CHP; teşkilatlarına şenliklere en üst düzeyde katılımın sağlanması ve Baykal'a tezahürat yapılması talimatı gönderdi ancak Erdoğan şenliklere katılmaktan son anda vazgeçti.

CHP Genel Sekreteri Önder Sav imzasıyla Nevşehir, Ankara, Kırşehir, Kırıkkale, Kayseri, Niğde, Yozgat, Çorum, Amasya, Tokat, Aksaray ve Sivas teşkilatlarına gönderilen genelgede, "Program gönderilen iller ve ilçeler olabilecek en yüksek düzeyde katılımı sağlamaya özen göstereceklerdir" denildi.

Şenliklere katılan partililerin arabalarında parti bayrakları ve posterler bulundurabilecekleri ancak konvoy yapılmayacağı vurgulandı.

Hacı Bektaş Veli kimdir?
Hacı Bektaş Veli, 13. yüzyılda yaşamış bir mutasavvıf ve düşünür. Anadolu'yu Türkleştiren, Türkmen gücünün hayatına şekil veren bir halk lideri. Veli'ye bağlı Türkmenler'e, Bektaşi deniliyor. Bugün Hacı Bektaş Veli, Anadolu gibi Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya, Bosna, Arnavutluk, Macaristan, Romanya gibi ülkelerde bile Türkler arasında bilinen, saygıyla anılan bir önder olarak tarihteki yerini aldı.

Hacı Bektaş Veli, sonradan ismi Hacıbektaş olarak değiştirilen Karacahöyük'te hayata gözlerini yumdu ve burada toprağa verildi. Onun mezarı çevresinde derhal bir türbe oluşturularak, bu türbe kısa sürede dergaha çevrildi. Karacahöyük'te, Hacı Bektaş Veli'nin makamına onun soyundan gelen ve Çelebiler denilen çocukları oturdu. Karacahöyük adı, daha sonra Hacı Bektaş Veli'ye saygı ile Hacıbektaş'a çevrildi. Osmanlı Devleti, devşirme denilen Hıristiyan çocuklarından oluşturduğu orduyu Hacı Bektaş Veli'nin düşüncelerinden yararlanarak eğitti. Yaşamı hakkında yeterli bilgi olmamasına rağmen, Hacı Bektaş Veli etkileri ve yaptıklarından dolayı tarihi ve ebedi eserlere konu olan bir kişiliğe sahip.

Hüseyin ÖZALP


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır