kapat
15.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Çivici katil çok kızgın, çünkü medya müebbeti

Bütün hastalıklar kötü amenna... Lâkin ille de akıldan etme Allah'ım... Çünkü; hele ki ağır vakalar, ne yaşadığının farkında, ne de ne yiyip içtiğinin...

Bodrum'a karayolundan giderken ille de Manisa'dan geçip gireceksin İzmir'e. Manisa'ya gelmişken kentte tur atmamak, ne olup bittiğini gözucuyla da olsa görmemek olur mu? Pazarı, çarşıyı, caddeyi, sokağı hızlı okuma yapar gibi tarassut ediyoruz. Lakin saat henüz 06.30. Yani sabahın esselatı. Kargalar kahvaltılarını bilem etmemiş daha. Çevrede in ve cin taifesi tek kale maç ederken neyi resmedeceğimizi ben de merak ediyorum. Kameramanım yetişiyor imdade. Diyor ki "Kaptan Akıl Hastanesine gitsek ya. Bakalım Çivici ne yapıyor?" Afferim sana akıllı kameraman. Oraya girer bir şeyler çekersek bu muhabbetin tadından yenmez sahiden de. Hem hazırda; daha evvelden alınmış ve kullanılmamış bakanlık iznimiz de var.

GURURLU GENÇLERDİK
Lakin bu seher vakitlerinde hastanede kimi buluruz ki. Herkesler uyuyor, yetkililer evlerinde mışıldıyordur. Böyle böyle düşünerek bulduk hastane kapısını. Yanılmışım ki öyle böyle değil. O erken saate karşın tekmil hasta ahalisi bahçeyi doldurup sabah voltasına başlamış bile. Kapıda bir nöbetçi var ki görmelere değer.

Koy Kuzey Irak sınırına bak bakalım kırlangaç kuşu bile izin kağıdı göstermeden uçabiliyor mu? "Başhekim gelmeden yassah hemşerim" talimatını alıyor ve kıyıcıklara sotalanıp bekleşmeye koyuluyoruz. Derken bir müjde geliyor. Nöbetçi şef bizi almaya geliyormuş meğerse. Zaten Başhekim İzzet Bey'de içeride bir yerdeymiş. Kapı nöbetçisine "Bir zamanlar izinsiz ama gururlu gençler vardı ya..." türünden bakıp aslanlar gibi giriyoruz içeri kısımlara.

ÇİVİLER BATIRMIŞTI
Aklımız Çivici'de ya, ille de ve ilk evvela onu göreceğiz. "Peki" diyor sokuyorlar bizi o koğuşa. Çivici; yani Süleyman Aktaş, yani epey sayıda bir yurttaşımızı başlarına çiviler batırarak öldürmekten hükümlü, eski elektrik teknisyeni artık şifa bulamaz raporuyla raporlu. Türkçesi müebbeden bu dört duvar arasında kalacak. Beni görür görmez sıçrıyor yerinden. Medyada hakkında çıkanlar yüzünden müebbete mahkum olduğunu düşünüp tersliyor, sert sözler ediyor bana. Aslında buna gerek yok çünkü bakışlarıyla bile ürkütmesi mümkün. Kendisine inanılmaz efkar-ı umumiyeye saçma gelir ama nedenini bilmediğim bir şekilde yakınlık duyuyorum ona karşı. Aklımda geçen görüşmemizden kalan sözler geziniyor. Fenerbahçe'nin durumundan, AB'ye girmemize kadar her konuda parlak fikirleri vardı. Üstelemiyorum. Diğer hastalarla sohbete giriyorum. Çoğu kanlı cinayetlerin, can yitirten olayların kahramanları. Lakin inanılmaz yumuşak, sıcak dahası masum görüntüleri var.

Az sonra diğer koğuşlara da uğruyoruz. Bir yandan da bilgi alıyorum. 18 yaşında gençlerden dede, nine diyeceğimiz çağlarda mebzul hasta varmış. İşte onlardan en ilginç yaşantısı olanları yarın birbir anlatacağım sizlere. Güzel İzmir kızı Yıldız'dan İngiliz turist kadının alkolle başlayıp, akıl hastanesinde biten öykülerine kadar hepsini anlatacağım kısmetse...

Hastane ailesi...
Doktor İzzet Hamkaya diyor ki "Ben psikiyatri uzmanıyım. İşimi de hastanemi de çok seviyorum. Burada tam bir ekip ruhu var. Kocaman bir aile gibiyiz hepimiz." Sonra da hastanenin fizik ve insan taraflarına döküyor lafı

EV SERVİSİ
"Yatak kapasitesimiz 400. Ama bazen ek yataklarla beraber 450 oluyoruz. Genel de yüzde yüz kapasiteyle çalışıyoruz. Mesela bugünkü mevcudumuz 459. Bunların 135'i bayan, 324'ü erkek. O kimsenin giremeyeceği ağır adli koğuşta bugün itibariyle 4 hasta var. Bir de ev servisi var.

4 erkek servisimiz var. Birisi kapalı servis. Yani tedavi süresince bahçeye çıkartılmayan, çıktıklarında da gözetim altında tutulan servis. Orada da 56 erkek, 79 bayan hastamız var. Dışarıda dolaşırken rehabilitasyon gören hastalarımızın sayısı 302 hasta.. Şu anda adli koğuş ve ev servisinde yatan bayan hastamız yok."

Peki personel durumu nedir diye soruyorum. "13 uzman doktor 10 pratisyen hekim, 1 diş doktoru, 1 psikolog, 1 biyokimya uzmanı, 55 ebe hemşire, 59 genel idare hizmetlerinde çalışan personelimiz var."

YARIN
Hastaneden insan manzaraları

Savaş AY


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır