kapat
15.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Almanya ekonomisi resmen resesyonda

Avrupa'nın "hasta adamı" yılın ikinci çeyreğinde de küçülmeye devam etti. Almanya Hükümeti, ekonomiyi canlandırmak için 15 milyar Euro'luk vergi indirimini onayladı

Avrupa Birliği ekonomisi, bölgenin iki devi İtalya ve Almanya nedeniyle sıkıntılı günler geçiriyor. Yılın ilk çeyreğinde yüzde 0.1 küçülen Almanya, Nisan-Haziran dönemini de eksi 0.2 büyümeyle kapatınca, resesyona girdi.

Avrupa'nın 'hasta adamı' olarak nitelendirilen Almanya'nın sıkıntılı günler geçirmesi, Türkiye'yi de yakından ilgilendiriyor. Çünkü, Almanya, Türkiye'nin ilk 7 ayda ihracat yaptığı ülkeler içinde 4.1 milyar dolarla ilk sırada yer alıyor. Almanya'da 4 milyon 352 bin işsiz bulunuyor. Ülkede ihracat azalırken, ithalatta belirgin bir yükseliş görülüyor. OECD verilerine göre Mayıs'ta geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre ithalat yüzde 8.6, ihracat ise yüzde 7.9 arttı. Dış ticaret açığı Mayıs'ta 10.4 milyar Euro'ya çıktı.

Almanya'nın resesyona girmesi Almanya Hükümeti'nin radikal kararlar almasına neden oldu. Uzun süredir ekonominin durgunluktan çıkması için uğraşan Almanya Hükümeti, Başbakan Gerhard Schröder'in öngördüğü toplam 15.5 milyar Euro'luk vergi indirimlerini onayladı.

KISITLAMALAR GELİYOR
Bakanlar Kurulu ayrıca para sıkıntısındaki yerel yönetimlerin üzerindeki mali baskıların hafifletilmesine yönelik kurumlar vergisi kapsamının genişletilmesini de kabul etti. Yeni kararlar uyarınca, en düşük gelir vergisi oranı Ocak'tan itibaren yüzde 19.9'dan yüzde 15'e inecek. Doktor ve avukat gibi serbest meslek sahipleri ve kendi kendilerini istihdam edenler, kurumlar vergisine tabi tutulacak. Kendi konutlarını inşa edenlere sübvansiyon kaldırılırken, toplu taşım araçlarını kullananlara vergi indirimleri sınırlandırılacak.

Sosyal Demokrat Schröder'in aksine Hristiyan Demokratlar ise bu reform paketi nedeniyle devletin 34 milyar Euro kaybedeceğini savundu.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır