kapat
15.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Zapsu: Kum torbası gibi oldum

Fındık konusunda kendisine haksız şekilde yüklenildiğini söyleyen Cüneyd Zapsu, Erdoğan'ın veri koordinatörü olduğunu açıkladı. Zapsu, görevini ''Bazı verilerin filtre edilerek, mümkün olduğu kadar anlaşılır şekilde sunulması" diye tanımladı

AKP'nin kurucusu Cüneyd Zapsu, görevinin Genel Başkan Özel Asistanı ve Veri Koordinatörü olduğunu açıkladı. Fındık fiyatlarının düşük tutulması için hükümeti yönlendirmekle suçlanan Zapsu, "En iyi bildiğim iş fındık. Bu konuda hükümeti ve sayın Erdoğan'ı bilgilendirmem doğal. Ancak, 'Beni dinlediler mi' diye soruyorsanız, cevabım olumsuz" dedi. Kartvizitinde Genel Başkan Özel Asistanı ve Veri Koordinatörü yazıan Zapsu, görevini şöyle açıkladı ''Bazı verilerin filtre edilerek, mümkün olduğu kadar anlaşılır bir şekilde Başbakan'a sunulması."

Zapsu, hangi konularda bu görevi yaptığı sorusunu ise "Açıklayamam" diyerek yanıtladı. Uluslararası Kabuklu Meyveler Konseyi (INC) Başkanı Zapsu şu konuların altını çizdi

* 20-25 senedir içinde bulunduğum fındık konusunda herhalde bilgimi aktaracağım. Domatesin faydaları yerine fındığın faydalarını anlatacağım. Milletvekili olmadan, AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a daha rahat yardımcı olabileceğini düşünüyordum. Hiç olmazsa biraz mutfakta çalışabilirim, rahat kalırım diyordum. Ama düşündüğüm gibi olmadı, tam tersi oldu galiba. Seçimlerin ardından tüm işlerimi ağabeyime bıraktım. Ahlaki olarak yaptığı bu uygulamayla fındık konusundaki tecrübelerimi rahatça anlatma fırsatı buldum.

KUM TORBASINA DÖNDÜK
* Maalesef hem AKP içinden hem de dışından pek kişi beni dinlemeden eleştiriyor. sanki. Sizin anlayacağınız kum torbasına döndük.

* Fındıkta arz ve talep arasındaki bağlantıyı kimse düşünmüyor. Hâlâ işlenmemiş fındık ihracatı yapıyoruz. Bunu aklım almıyor.

* Her parti döneminde halkın oyunu alabilmek için Karadeniz bölgesi milletvekillerinin akıllarına gelen tek şey fındık fiyatı. Her sene, tekrar tekrar 'Fındık fiyatını yükseltelim'... diyorlar. Bu şekilde oy olacaklarını zannetmişler. Halen de ne yazık ki zannediyorlar.

* Halbuki ben milletvekili arkadaşlarıma şunu anlatmaya çalışıyorum 'Balık tutmayı öğretin, balık vermeyin'. Siz piyasaları manipüle ederek ne yaptınız? Bir kısırdöngüye soktunuz Türkiye'yi.

* Gittikçe üretim ve fiyat artıyor. Ne oluyor? Çarşamba Ovası'na bakın. Çarşamba'da pirinç vardı. Şimdi pirinci ithal ediyoruz. Fındığı yüzde 70 zararla yağ yapıyoruz.''

Zapsu, yıllık 900 milyon dolarlık fındık ihracatı yapılan dönemi de hatırlatarak, ''Acaba devlet ne kadar yüksek fiyattan mal alıp zarar etti? Yani netine kimse bakmıyor. Dış Ticaret Müsteşarlığı bunu çıkarmış. 900 milyon dolar denilen sene aslında net Türkiye'ye girdisi 300 milyon dolar'' diye konuştu.

Fındıkta istediği tek şeyin ''arz ve talebin dengelenmesi'' olduğunu vurgulayan Zapsu, popülist politika uygulanmadığı takdirde arzı azaltmadan, talebin yurtiçi ve yurtdışında yapılacak çalışmalarla artırılabileceğini bildirdi.

2 MİLYON TEKLİF ETMEDİM
Zapsu, ''5 bakanın katıldığı toplantıda fındığa 2 milyon lira fiyat verilmesini teklif ettiği'' yönündeki haberleri de yalanlayarak,bu toplantıda yer almadığını, bürokratların katıldığı 25 kişilik toplantıda bulunduğunu söyledi.

Zapsu, ''AK Parti'nin fındık politikasını kendisinin mi yönlendirdiğinin'' sorulması üzerine ''Hayır'' diyerek, ''Etkilemeye çalışırım'' yanıtını verdi.

''Şu ana kadar sizi dinlediler mi?'' sorusu üzerine Zapsu, ''Dinlemiş olsalardı bu seneki sıkıntıya düşmezlerdi'' dedi. Zapsu, ''Bana göre devletin bu işle hiç alakası yoktur, olmamalıdır. Devlet fiyatla oynayacağına, üreticiye destek vermelidir. Zaten AK Parti programını partililerimiz de dahil biraz daha okurlarsa orada tarım politikalarında çok açık bir şey yazıyor 'Ürün desteklenmeyecek, üretici desteklenecek', doğrusu da budur'' diye konuştu.

Zapsu, ''Bu işin ne kadar çetrefilli olduğunu görmek için çok fazla bakmaya gerek yok. 5 bakan muhatap, bu adamlar milyar dolarlar konuşacağına, bilmem kaç yüz milyon doların işine bakar mı? Her zaman çokbaşlılıktan şikayet etmişimdir'' dedi. Bu arada, bir gazetecinin ''5 bakan fazla'' sözü üzerine Zapsu, ''Olacak iş değil. O yüzden nerede çokluk hadisesi'' diye konuştu.

FİSKOBİRLİK KARARLI

2 milyon lira taban fiyatı kabul etmeyiz
Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Erdem, 2003 ürünü fındık için önerilen brüt 2 milyon lira taban fiyatı kabul etmelerinin mümkün olmadığını söyledi. Erdem, FİSKOBİRLİK heyeti olarak ilgili bakanlarla Ankara'da yaptıkları toplantıda, 2003 ürünü fındık için kendilerine brüt 2 milyon lira taban fiyat önerildiğini belirtti. 2003 ürünü fındığın kilogram maliyetinin 2 milyon 700 bin lira olduğunu dile getiren Erdem, şöyle devam etti

''Bize teklif edilen brüt 2 milyon liranın neti 1 milyon 788 bin liradır. Eğer bu fiyat geçerli olursa, Giresun kalite fındık bu taban fiyat üzerinden alınacak, levant kalite fındık ise randımana göre bu fiyattan 150-200 bin lira arası düşük bir fiyattan alınacak. Hal böyle olunca da taban fiyat geçtiğimiz yılın seviyesinin de altında olacak. 2002 ürünü fındığın 2 milyon 250 bin liradan satıldığı bir dönemde, 2003 ürününe brüt 2 milyon lira taban fiyat verilmek istenmesi, Türk fındığına ve Türk fındık üreticisine ağır bir darbe olacak.''

Erdem, son yıllarda uygulanan düşük taban fiyat politikası nedeniyle, Türkiye'nin fındık ihracatından gelirinin her yıl 50-60 milyon dolar düştüğünü savunarak, "Önerilen taban fiyattan işlem yapılırsa, bu yılki kayıp 300-400 milyon dolar olur" dedi.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır