kapat
15.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Deştikçe 'füze' çıkıyor

Amerika'ya füze sokmaya çalışırken, üç ülkenin gizli servis ajanlarının operasyonuyla yakalanan Lakhani'nin korkunç niyeti de ortaya çıktı 200 adet SA-18'i ABD'ye sokacaktı

ABD'lı, İngiliz ve Rus ajanların ortak operasyonuyla, Amerika'ya kaçak yollardan füze sokmaya çalışırken yakalanan Hemant Lakhani'nin amacı aslında daha fazla füze getirmekmiş! Federal Soruşturma Bürosu (FBI) geçtiğimiz gün, 5 ay süren yakın takibin ardından ele geçirilen Lakhani'nin, ülkeye 85 bin dolar fiyat biçtiği, omuzdan atılan Rus yapımı SA 18 tipi ilk füzenin ardından 50 adet olmak üzere toplam 200 füze daha getirmeyi planladığını açıkladı. Bunun yanı sıra, 68 yaşındaki kaçakçının "Usame bin Ladin çok iyi bir şey yaptı" dediği de belirtildi. Lakhani, 5 aydır Rus, Amerikalı ve İngiliz yetkililer tarafından yakın takibe alınmıştı.

25 YIL İSTENECEK
Kendilerini Müslüman teröristler olarak tanıtan FBI yetkilileri, Lakhani'ye füze sipariş etti. Rusya'dan gemiye yerleştirilen füze, ajanların kontrolü altında Amerika'ya getirildi. Lakhani, terörist sandığı ajanlarla parasını almak için buluştuğunda tutuklandı. Lakhani dışında, onun adına çalışan ve mali işlere bakan iki kişi daha para tahsilatı yaparken ele geçirildi. FBI yetkilileri, New York eyaletine bağlı Newark kentinde salı günkü tutuklamanın ardından yaptıkları açıklamada, yaklaşık 18 aydır şebekenin peşinde olduklarını belirtti. Kefaletsiz yargılanan Hint asıllı İngiltere vatandaşı kaçakçının, 25 yıla kadar hapsinin isteneceği ifade edildi. Yakalanan diğer iki kaçakçıdan Moinuddin Ahmed Hamid için ise 5 yıl hapis istenmesi söz konusu. Mahkemenin 20 Ağustos'ta başlama ihtimalinin yüksek olduğu açıklandı.

Lakhani'nin, terörist kimliğindeki ajanların talep ettikleri 50 füzenin bedeli olan 500 bin doları aklaması için Hamid'i Malezya'dan getirdiği belirtildi. Tutuklanan 76 yaşındaki üçüncü kişinin adının Yehuda Baraham olduğu ve şebekede sadece para işleriyle ilgilendiği ortaya çıktı. Lakhani'yi sorgulayan yetkililer, kaçakçının Usame bin Ladin liderliğindeki uluslararası terör örgütü El Kaide'yle direkt bir bağlantısı olmadığını, sadece sipariş üzerine füze soktuğunu saptadı. Kaçakçının yakalandığı ilk gün, bu füzelerle ABD Başkanı George W. Bush'un uçağı Air Force One'ın düşürülmesinin planlandığı söylendi. Ancak FBI yetkilileri bunu doğrulamayarak, uçak düşürülmesi yolunda herhangi bir tehdit bulunmadığını ifade ettiler. Olayın, FBI adına çalışan bir aracı sayesinde ortaya çıktığı, aracının kendini Lakhani'ye Somalili bir grubun temsilcisi olarak tanıttığı belirtildi. Ayrıca, FBI aracı kişinin kaçakçıya önce bir, ardından da çok sayıda roket almak istediğini söylediği, buna karşılık Lakhani'nin teröristlere 200 füze satabileceğini belirttiğini açıkladı.

Füzeye karşı lazerli sistem
Kalkış anı, bir uçağın teröristler tarafından atılan bir füzeye hedef olabilmesi için en tehlikeli dakikalar. Omuzdan atılan SA 18 tipi füzenin menzili yaklaşık 5 kilometre. 3 bin 500 metre yükseklikteki uçakları dahi vurabiliyor. Yeni geliştirilen lazerli sistemlerle, uçakların bu füzelerden korunması hedefleniyor. Bu sistemlerden biri LAIRCM. Askeri uçaklarda kullanılan bu sistem, füze fırlatıldığı an lazer ile karşılık veriyor ve füzeyi uçağa çarpmadan yok ediyor. LAIRCM'nin fiyatı uçak başına 2 milyon dolar. Yaklaşık 3 bin uçağa yerleştirilmesi planlanıyor.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır