kapat
13.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

GÖKMEN ÖZDENAK


Tehlikeli viraj

Galatasaray, CSKA Sofya ile çok önemli ve iki ayaklı bir maça çıkıyor. Transfer beklentisi bu maçların ardına kaldı. Daha alışkanlık kazanılmamış yeni bir stadda oynuyorlar. Takımda sistem daha oturmadı. Yenilerle eskilerin kaynaşması sağlanamadı. Bu nedenlerle çok zor maçlar izleyeceğiz. Yine de Fatih Terim ve futbolcuların bütünlüğü, karşılıklı saygı ve inancın yaratacağı ruh CSKA'yı elemeye yetecektir. Çünkü G.Saray, güçlü ve tecrübeli bir takım.

Şartlar ne olursa olsun oyun disiplininden kopmamak çok önemli. Telaş ve savrukluğun alemi yok. Maç 90 dakika. Oyun disiplininden kopup telaş başladı mı, Diyarbakır maçının ilk yarısındaki görüntüleri izleriz. Defansın kenarları ile orta alandaki tüm oyuncuların ne yaptığını bilmez bir şekilde, şuursuzca rakibin üstüne gitmeleri ve kenar yönetimin de buna mani olamaması nedeniyle rakibe en az 4 net gol pozisyonu vermişlerdi. Diyarbakır birini attı, üçünü kaçırdı. CSKA'dan yenebilecek bir gol bile işi zorlaştıracak.

G.Saraylı futbolcular, enerjilerini 90 dakikaya yaymalı. Bunun için de pas isabet yüzdesini maksimuma çıkarmalı. Pas hatalarını asgariye indirmenin yolu topsuz oyuncuların hareketliliğinden geçer. Bu bütünlük sağlandığında rakibi fazlasıyla yoracaklardır. Bu disiplinli yapı istikrarlı bir şekilde 90 dakikaya yayılınca da rakibi çökerteceklerdir.

G.Saray'a ikinci maça rahat çıkmasını sağlayacak bir skor lazım. Seyrettiğim 3-4 hazırlık maçında ve Diyarbakır karşısında gördüm ki, kanat akınları ısrarla bir kanattan yapılıyor. Ya sağ ya da sol. Bunu maç içinde değişik zamanlarda sağlı ve sollu yapmak zorundasınız. Akınlar tek taraflı düşünüldüğünde rakibin tedbir alması kolaylaşır. Kısa mesafede çok sayıda fazla pas yapılması da kalabalık içinde rakibe markaj kolaylığı sağlar. Kısa paslar yapılırken ters taraftaki oyuncular kaçacak, diğerleri de önlerine atılacak toplarla rakibi sersemletip pozisyon hazırlayacak. Kanat akınları iyi yapıldığında başka bir sorun ortaya çıkıyor. Topa olağanüstü kötü vuruluyor. Vuruş tekniğine dikkat edilmeli. Bir de, rahat gol atmak için ceza alanı içinde oyuncular, ön direk, arka direk ve penaltı bölgesine doğru farklı koşular yapmalı.

Liverpool'da gösterdiler
İşte G.Saray'ın genel futbol yapısının içinde göremediklerimiz bunlar. Eldeki kadro yapısında futbolcuların doğru zamanda doğru yerlerde kullanılması çıkışın anahtarıdır. Futbolcular, CSKA Sofya'yı eleyecek güçte olduklarını Liverpool maçındaki mükemmel futbolla kanıtladılar. Tek yapacakları Terim'in çevresinde bir bütün olmak, söylenenleri harfiyen uygulamak, saha içinde yardımlaşmayı maksimuma çıkarmak, birbirlerinin ne yapabileceğini ince ince hesaplamak ve hataların telafisi için birlik olmak. Liverpool maçında bunun olumlu sinyallerini verdiler. Demek ki yapabiliyorlar. Bu mükemmel takımı ve oyunu CSKA karşısında görmek istiyorum.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır