kapat
13.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

ŞELALE KADAK


Berlusconi şahit oldu, iş dünyası yatırıma gelecek

İş dünyası, İtalyan Başbakanı Berlusconi'nin Tayyip Erdoğan'ın oğlunun düğün törenine katılmasını, İtalyan hükümetinin izlediği stratejiyle açıklıyor. AB'de Türkiye'yi en çok destekleyen İtalya, düğünle Avrupa'ya mesaj iletti.

İtalya'nın önümüzdeki 10 yıl içinde stratejik yatırım yapmak için belirlediği üç ülkeden haberiniz var mı? Ya da 'Geleceğin Avrupa'sı' için sürekli tartışan Avrupa Birliği'nde Kuzey ve Güney Avrupa arasındaki çekişmeden... Biraz daha ileri götürürsek, Kuzey Avrupa'nın AB'li olmanın avantajlarından daha çok nasiplendiğinden ve arka planda kalan Güney Avrupa'nın söylemlerinde öne çıkmak istediğinden...

En son yapacağımız özeti ilk baştan yapacak olursak şayet, İtalya Başbakanı Berlusconi'nin Tayyip Erdoğan'a, oğlunun düğününe katılacak kadar yakınlaşmasını ve Berlusconi'nin Türkiye'deki samimi pozlarını, 'iki başbakanın sadece iki görüşmeyle çok yakın arkadaş olmalarına' bağlamamızın mümkün olmadığını göreceksiniz.

'Türkiye'nin AB serüvenini ve Avrupa Birliği'nin işleyişini çok yakından takip eden Türk iş dünyası, fotoğrafa bakınca neler görüyor?' diye bir sondaj yaptım ve çarpıcı sonuçları sizlerle paylaşmak istedim.

Bu sonuçlara geçmeden önce yukarıdaki sorulardan ilkinin cevabını vermek istiyorum. İtalya, 10 yıl içinde ciddi yatırımlar yapmayı planladığı üç ülkeyi, Rusya, Çin ve tahmin edeceğiniz gibi Türkiye olarak belirledi.

Peki Berlusconi'nin Türkiye'ye yönelik samimi yaklaşımlarının altında ne yatıyor? İşte bu soruların cevabını iş dünyasından alıyorum.

Hatırlayanlar vardır. Temmuz başında, İtalya'dan tam 140 önemli isim Türkiye'ye geldi. Aralarında Fiat, Olivetti ve Pirelli gibi büyük şirketlerin ve bankaların yöneticilerinin de bulunduğu İtalyan heyetinin bu ziyaretini İtalya'nın TÜSİAD'ı olan 120 bin üyeli Confindustria organize etmişti. Türkiye'de önemli toplantılar yaptılar. İtalyan bankalarının Türkiye'deki bankalarla ilgilendiğini hepimiz duyuyoruz. Yakında bu konuda çok ciddi adımlar atılırsa sakın şaşırmayın. Hazırlıklar o yöne doğru gidiyor.

Avrupa Birliği'ndeki gelişmelere bakacak olursak, herkes hatırlar ki, Türkiye'yi Kopenhag'da en çok destekleyen ülke İtalya olmuştu. Ardından başbakanları Berlusconi Türkiye'ye geldi. Çok geçmedi, bu kez dört önemli bakanlığı üstlenmiş olan Marzano 18 müşteşarıyla birlikte İstanbul ve Ankara'da önemli görüşmeler yaptı. Sanayi, dış ticaret, enerji ve KOBİ'nin Antonio Marzano'ya bağlı olduğunu söylersem neden bu ziyaretin önemli olduğunu da daha iyi anlayabilirsiniz.

Şimdi de Başbakan Berlusconi, Tayyip Erdoğan'ın oğlunun düğününe gelerek, kamuoyunun dikkatini Türkiye'ye çekti. Berlusconi'nin düğüne gelişi için iş dünyası 'asla rastgele değil' diyor. Bilakis, bu seyahat İtalyan hükümetinin Avrupa Birliği'nde izlemekte olduğu politikanın uzantısı oluyor.

Görüşlerine başvurduğum iş dünyasının önemli bir ismi, yıl sonuna kadar İtalyanlar'ın Türkiye'ye 14 kez daha geleceklerini ve farklı sektörel toplantılar yapacaklarını söylüyor.

İtalya, Türkiye'nin Rusya ve Çin'den farklı olan yönlerinin çok iyi farkında. AB'ye girecek olan ilk İslam ülkesi olacağını biliyor. İşadamımız diyor ki, İtalya, AB'ye mesaj vermek istiyor. Bilmediğimiz yeni bir dünyayla 'kaynaşma' mesajı bu aslında. Öyleyse Avrupa neden yapmasın?

Türkiye korkunç bir fırsatlar ülkesi, İtalya'nın liderliğinde ilerleyen Güney Avrupa bunu çok iyi görüyor ve AB'nin de görmesini istiyor.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır