kapat
13.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

KADEK şartlarını açıkladı

Hükümetin, Topluma Kazandırma Yasası ile teslim olmaya çağırdığı PKK/KADEK, teslim olmak için 3 aşamalı çözüm paketi açıkladı.

"Çözüm İçin Yol Haritası" başlıklı planın, 1 Eylül 2003'te başlatılıp 1 Eylül 2004'e kadar tamamlanması öngörülüyor ve 3 aşamada "devletin ve KADEK'in yapacakları" sıralanıyor.

İlk aşama, "ateşkesi çift taraflı hale getirecek adımlar süreci" olarak adlandırılıyor. 1 Eylül'de başlayıp 1 Aralık'ta tamamlanacağı öngörülen bu süreçte, taraflar arasında diyalog geliştirecek ve yol haritasının uygulamalarını gözetecek bir Barış ve Diyalog Komitesi kurulması isteniyor. Komitenin, "sivil toplum örgütleri ve siyasal parti temsilcileri yanında, aydın ve demokrat şahsiyetlerden oluşması, hükümet tarafından da desteklenmesi" isteniyor. Bu aşamada, operasyonların durdurulması, koruculuğun kaldırılması, köye dönüşlerin sağlanması, operasyon güçlerinin çekilmesi, yasal eylemlere engel olunmaması isteniyor. KADEK'in de askeri faaliyetleri durdurup savaşı tahrik etmeyeceği kaydediliyor.

SUÇLULARI BULALIM
2. aşama, "güven artırıcı tedbirler" içeriyor. Düşünce ve örgütlenme özgürlüğü, serbest siyaset koşulları getirilmesi, Toplumsal Barış ve Demokratik Katılım Yasası çıkarılarak "gerillanın, hiçbir kayıt konmadan demokratik siyasal yaşama katılmalarının sağlanması" isteniyor. Yasa ile Abdullah Öcalan'ın da dışarıyla ilişkisi, yaşam ve sağlık koşullarının düzeltilmesi isteniyor. Güneydoğu'da kalkınma seferberliği başlatılması, "her savaşta görülen askeri, siyasi, idari ve ekonomik hedeflere yönelme dışındaki suçların araştırılıp suçluların cezalandırılması", bu amaçla "Hakikatleri Araştırma, Adalet ve Af Komitesi" kurulması isteniyor. Komitenin KADEK cephesinde işlenen suçları da araştırması isteniyor. Bu aşamada, devletin geçmiş uygulamalarından özür dilemesinin önemi de vurgulanıyor. KADEK'in de "gerilladan ve yurtdışından beş yüzer kişilik gruplar halinde, silahları ve techizatlarıyla Türkiye'ye döneceği" belirtiliyor. 3. aşama, barış aşamasında, kaydediliyor. Bu aşamada, dil ve kültürel hakların yasal güvenceye kavuşturulması, KADEK'in de tüm yönetici ve gerillalarının, Türkiye'ye dönmesi, yurt dışındaki tüm dernek ve kurumların, oradaki Türkiyeli dernek ve kurumlarla birleşmesi, Türkiye aleyhine faaliyet yapmaması öngörülüyor.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır