kapat
13.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Sezer direnmedi karar Meclis'in

Çankaya'daki zirveden, Sezer'in ısrar ettiği "uluslararası oydaşma" değil, "ulusal çıkar" çıktı. MGK'da şekillenecek karar Meclis'e kaldı

Çankaya'da dün yapılan Zirve'de Irak'a asker gönderme konusunda olumlu görüş çıktı. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, "BM şemsiyesi altında, uluslar arası meşruiyet aranmalı" görüşünde, gelişen şartlar ışığında fazla ısrar etmeyince, Zirve'den Irak'a asker gönderilmesiyle ilgili ABD ile yapılan müzakerelerin devam ettirilmesi görüşünde birleşildi. ABD ile yapılacak müzakerelerin olumlu sonuçlanması durumunda asker gönderme ile ilgili tezkere hazırlanarak Meclis'e getirilecek.

Çankaya Köşkü'nde dün saat 15.00'te başlayan toplantı 2 saat 10 dakika sürdü. Zirvede, Hükümet, Genelkurmay, Dışişleri ve MİT asker göndermenin riskleri üzerindeki görüşlerini aktardı. Hükümet ve TSK temsilcileri, bu ülkede "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin unsurlarının mutlaka bulunması" gerektiği mesajını verdi. Zirvede, bir yandan Türkiye'nin üstleneceği riskin analizi yapılırken, diğer yandan da ABD'nin Irak'ta izlediği strateji de değerlendirildi.

Zirvenin bir bölümüne katılan Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Osman Paksüt, "Irak" başlıklı raporunu üyelere sunarken, bir de brifing verdi. Paksüt zirveye yaptığı sunumda, ABD askerlerinin özellikle kendileri ile işbirliği yapan Iraklıları muhatap aldıklarına dikkat çekti. Zirvede ABD'ye iletilen Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Irak'ın hangi bölgesinde ve hangi şartlarda görev yapacağına ilişkin sualnamenin yanıtının beklenmesi ve kurumlar arasındaki eşgüdümün de bu çerçevede sağlanması kararına varıldı.

Zirvede askeri detaylar değerlendirilirken Genelkurmay tarafından yapılan risk analizleri de anlatıldı. Zirve sonrası yayınlanan bildiride de bu görüş şöyle dile getirildi "Türkiye'nin bu alandaki uluslararası çabalara olası katkısının kapsam, nitelik ve çerçevesi ilgili makamlarımız arasındaki bu eş güdüm çalışmalarının ardından ulusal çıkarlarımızın gerektirdiği biçim ve ölçüde ülkemizin demokratik karar alma süreci içinde belirlenecektir."

ERDOĞAN BANDIRMA'YA DÖNDÜ
Zirve nedeniyle Bandırma'dan dün sabah Ankara'ya dönen Erdoğan toplantıdan sonra yine Ekinlik adasına gitti. Erdoğan gazetecilerin sorusu üzerine Türkiye'nin ve Irak halkının menfaatleri neyi gerektiriyorsa o adımı atacaklarını belirtti. Erdoğan özetle şunları söyledi "Çankaya'dan konuyla ilgili basın bildirisi zaten açıklandı. Orada da gördüğünüz gibi görüş birliği aynen ortadadır ve bu süreç o şekilde devam edecektir. Bu zirvede Cumhurbaşkanı ikna edilebildi mi?" sorusunu ise Erdoğan, Gerek Cumhurbaşkanımızın, gerek hükümetimizin, gerekse Genelkurmayımızın kanaatleri, düşünceleri o basın bildirisinin içinde mevcuttur" dedi.

BAKANLAR KURULU İPTAL
Zirve başlamadan önce Bakanlar Kurulu'nun saat 17.00'de Irak konusunu görüşmek üzere toplanacağı duyuruldu. Ancak Başbakanlık Basın Bürosu saat 14.40 sularında Bakanlar Kurulu toplantısının ertelendiğini ve 18 Ağustos'a Sakarya'da toplanacağını duyurdu. Ertelemeye gerekçe olarak da Çankaya Köşk'ünde düzenlen zirvenin uzayabileceği gösterildi.

Erhan SEVEN - Işıl ABIŞGİL


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır