kapat
13.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Hayalleri maden ocağına gömüldü

Yılmaz kardeşler 28 günlük maden işçisiydi. İlk kez sigortalı işçi olarak maaş alacaklardı. Olmadı, grizu izin vermedi

İşçilere mezar olan Aşkale'deki maden ocağından iki kardeşin yürek parçalayıcı hikayesi çıktı. Erzurum'un Aşkale ilçesindeki Kükürtlü Maden Ocağı'nda yaşanan grizu faciasında göçük altında kalarak hayatlarını kaybeden Mikail (34) ve Ersin Yılmaz (29) kardeşler, hayalleriyle toprağa gömüldüler. Yıllardır tarla ve inşaatlarda günübirlik işçi olarak çalışan Yılmaz kardeşler, hayatlarında ilk kez sigortalı bir işte, Kükürtlü Maden Ocağı'nda çalışmaya başlamıştı. Heyacanla ilk maaşlarını almayı bekliyorlardı ama ölüm izin vermedi. Gruzu, 28 günlük madenci Yılmaz kardeşleri, yolunu gözleyenlere geri vermedi.

Etle tırnak gibi birbirine bağlı iki kardeş, ilkokulu bitirdikten sonra çalışmaya başladı. Bir türlü düzenli iş bulamadıkları için tarlalarda çapa yapıp, hasat kaldırarak yaşamlarını kazandılar. Ya da inşaatlarda işçilik yaptılar. Ama hep sosyal güvenceye kavuşmayı arzuluyorlardı. Bir arkadaşlarından, kömür ocağına işçi arandığını duyduklarında sevinçten birbirlerine sarıldılar.

28 GÜN ÖNCE MADENE GİRDİLER
Emek Mahallesi'nde oturan Mikail ve Ersin Yılmaz kardeşler, hemen Ercimsan'a ait kömür ocaklarına giderek iş başvurusunda bulundu. Sınav engelini aşmak için gecelerini gündüze katıp ders çalıştılar. Yılmaz kardeşler, yaklaşık 200 kişinin katıldığı sınavda başarı gösterdi ve 250 milyon lira maaş ile yerin yedi kat altında çalışmaya hak kazandılar. İlk kez sigortalı bir işe girdikleri için büyük bir sevinç yaşayan Yılmaz kardeşler, kömür ocağında günde sekiz saat çalışıyor ve günde birer ton kömür çıkarıyordu.

Mikail ve Ersin Yılmaz kardeşler 28 gün çalıştıkları kömür ocağında gözlerini dört gün sonra alacakları ilk maaşa dikmiş heyecanla bekliyorlardı. Ama olmadı, grizu izin vermedi. Şimdi iki çocuk babası Mikail ve yine iki çocuğu bulunan kardeşi Ersin Yılmaz'ın evinde bir matem yaşanıyor. Acılı anne Zahide Yılmaz, "İlk kez hayatlarında yüzleri gülmüştü, çok yorgun gelmelerine rağmen hayatlarından son derece memnundular. Ocağım söndü" diyerek ağlıyor.

'Ocakları sönenler' yakınları için yürüdü
Grizu patlamasında hayatını kaybeden yedi işçinin yakınları dün Aşkale İlçesi'nde bir protesto yürüyüşü gerçekleştirdi. Maden ocağını işleten ERÇİMSAN aleyhine slogan atan grup, kısa bir süre sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

Bu arada, iki işçinin cesedinin de çıkarılmasıyla göçük altında kalan madenci kalmadı. Önce ocağın 550 metre derinliğinde meydana gelen göçüğün altında kalan iki işçiden Çetin Aktaş'ın (29) cesedi çıkarıldı. Ardından da Şinasi Güzel'in (31) cesedi bulunarak çıkarıldı. Maden ocağının bulunduğu alanda yakınlarının cesetlerini almak için bekleyen vatandaşlar, güvenlik gerekçesiyle içeri alınmadı. Cesedi çıkarılan iki işçi, Aşkale Sağlık Ocağı'na getirildi.

Şinasi Güzel'in arkadaşı Cemil Kurt, "Güvenlik yoktu, ben ayrıldım, o çok sıkıntılı olduğu için işe devam etti. Tedbirsizlik öldürdü" dedi.

Kenan TAŞKIN


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır