kapat
13.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

İlaç kuyruğu eziyetine son

Avrupa Birliği'ne uyum nedeniyle sağlık alanında reformlar birbirini izliyor. Devlet hastanelerinin SSK hastalarını kabul etmesinden sonra şimdi de kurum hastaneleri tek çatı altında toplanacak.

SSK hastanelerindeki ilaç kuyruğu eziyeti de sona eriyor. Artık onlar da Emekli Sandığı hastaları gibi ilaçları eczanelerden alacak. SSK bu uygulama için yurt çapında tüm eczanelerle hemen anlaşma yapacak


AB'ye uyum yasaları doğrultusunda sağlık alanında atılan adımlar, yıllardır hastane ve ilaç kuyruklarında bekleyenleri rahatlatacak nitelikte. AB Komisyonu'na gönderilecek Ekonomik Program'da yer alan sağlık taahütlerine göre, daha önce devlet hastanelerinin SSK hastalarını kabul etmesiyle atılan ilk adımın ardından, kurum hastaneleri olan PTT, Polis ve TCDD hastanelerinin de bu çatı altına alınması öngörülüyor. Böylece SSK hastanelerinde meydana gelen uzun hasta kuyrukları kısa süre sonra son bulacak.

İLAÇTA BÜYÜK KOLAYLIK
Bir diğer gelişme de SSK hastalarının SSK hastanelerinde bulunan eczanelerin dışında anlaşma sağlanan eczanelerden ilaçlarını alabilmeleri.

SSK, hastalarının ilacı daha kolay alabilmesi için Türkiye genelindeki tüm eczanelerle anlaşma yapacak. SSK'lı hastaların ilacı daha kolay alabilmeleri için devlet hastanelerine SSK eczaneleri açan SSK, kendi sigortalıları için de Türkiye genelinde eczanelerle anlaşma yapacak.

İlacı ucuza mal eden SSK, eczacılarla ve ilaç endüstrisi üreticileriyle anlaşma yaptı. Yapılan görüşmeler sonrasında, ilaçların SSK'ya indirimli verilmesi konusunuda anlaşıldı. Buna göre, SSK'ya, depocu, eczane ve ilaç sektörü olarak ithal ilaçta toplam yüzde 10, yerli ilaçta toplam yüzde 21 indirim yapacak. İndirimli ilaç alacak olan SSK, Türk Eczacıları Birliği ile tüm eczaneleri kapsayacak şekilde anlaşma yapacak. SSK hastaları böylece ilaçlarını dilediği anlaşmalı eczaneden satın alabilecek. SSK hastaneleri içindeki eczane kuyrukları ortadan kalkacak.

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Mehmet Domaç

Protokol, bu ay tamam
Anlaşma metni, Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu'nun masasında. Bizim şu anda protokol konusunda kafamızda hiç bir soru işaretimiz kalmadı. Bu protokol sayesinde tüm SSK'lılar, anlaşmalı eczanelerden ucuz ilaç alabilecekler. Bu SSK'lıların son derece yararına bir uygulama olacak. Protokolün imzalanmasından sonra, ilk etapta İstanbul, Ankara, İzmir, Yalova, Rize ve Sivas'da başlayacak uygulama, sonra tüm ülkeye yayılacak. SSK şemsiyesi altındaki 32 milyon kişi için son derece olumlu bir gelişme olacak.

İlaç Endüstrisi Sendikası Gen. Sekreteri Dr. Tandoğan Tokgöz

Fedakârlıktan kaçmadık
Her SSK'lı elini kolunu sallayarak önce bir devlet hastanesine gidip, muayenesini olduktan sonra hastanenin karşısındaki eczaneden verilen reçetedeki ilaçlarını alabilecek. Bu son derece önemli bir sıkıntıyı ortadan kaldıracak. Biz ilaç sektörü olarak üzerimize düşeni yaptık. SSK'ya, ithal ilaçta yüzde 10, yerli ilaçta ise yüzde 21 indirim uygulayacağız. Bu zincirde, hem ilaç sektörü, hem TEB hem de dağıtım kanalları yani depocular da fedakarlıktan kaçınmadı.

Erhan DOĞAN - Didem ÜNSAL


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır