kapat
13.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Hazine önce faiz deyip borçlanmayı azalttı

Yeni borçlanma stratejisi ile birlikte Hazine teklif miktarını bir kenara bırakıp faizi düşürmeyi tercih etti. İki ihalede 3.9 katrilyonluk satış yaptı

Hazine, yeni borçlanma stratejisi gereği dün düzenlediği iki ayrı ihalede de teklif miktarını bir kenara bırakıp faizi düşürmek için satış miktarını düşük tuttu. Hazine bu ayın 5.5 katrilyon liralık en yüklü itfası öncesinde önceki gün gerçekleştirdiği 91 günlük bono ihalesiyle beraber 3 ihale toplam net 3.9 katrilyon lira borçlandı. Hazine'nin 5.5 katrilyonluk itfanın altında satış yapması ve beklentilerin oldukça altında gerçekleşen faiz oranları, itfaların altında ihraçla iç borç yükünün azaltılması yönündeki ilk belirgin adım olarak olumlu karşılandı.

Hazine dün düzenlediği 238 günlük ihalede yüzde 41.6 ile, 406 günlük ihalede ise yüzde 41.8 faizle borçlandı.

Piyasalardaki olumlu hava nedeniyle Hazine'nin itfayı karşılayacak kadar satışı rahatlıkla yapabileceğini, ancak bunu tercih etmediğine dikkat çeken uzmanlar, "Hazine yılın kalan kısmında itfalarının altında borçlanma stratejisini uygulayarak ihalelerde borçlanmayı itfanın yüzde 75'i civarında tutmaya çalışacak. Böylece bu strateji faizleri düşürücü etki yapabilir" görüşünü dile getiriyorlar.

Yılın ilk yedi ayında Hazine, Irak krizi ve savaşı gibi dışsal etkilere de bağlı olarak, nakit durumunu güçlendirmek için, piyasa koşullarının uygun olduğu zamanlarda itfasının üzerinde borçlandı. IMF destekli ekonomik program çerçevesinde ise Hazine'nin daha az borçlanması ve faiz dışı fazlayı yüksek tutması öngörülüyor.

Tezkere ile umutlandı, ihaleyle coştu
Hazine'nİn bu ayın en yüksek itfasına karşılık açtığı ihalelerde beklentilerin altındaki faizlerle düşük miktarda borçlanması, yılın ikinci yarısında borç yükünün azaltılması açısından olumlu bulundu. Buna Türkiye'nin Irak'a asker göndermesi konusundaki belirsizliğin Çankaya Köşkü'ndeki zirve ile azalacağı beklentileri de eklenince piyasalar moral buldu.

İMKB-100 Endeksi yüzde 0.83 artışla bu yılın en yüksek seviyesi olan 11 BİN 860 puana çıktı. Borsanın bundan önceki en yüksek kapanışı, Türkiye'nin ABD'ye Irak savaşı için desteği anlamına gelen ve ABD askerlerinin Türkiye'de konuşlandırılmasına izin verecek yetki tezkeresinin TBMM'de kabul edileceği ve karşılığında Türkiye'nin ABD'den mali destek alacağı beklentileriyle 18 Şubat'ta 11 bin 775 puan olmuştu.

Borsada iyimserlik rüzgarları ile işlem hacminde de önceki güne oranla yüzde 106'lık artış yaşandı. İki seansta toplam 776 trilyonluk işlem oldu.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır