kapat
13.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Bankacıların yeşil pasaport sevdası

Bir ihbarı değerlendiren Yolsuzluk Komisyonu, Akışık, Ocak ve Erdoğan'ın yasaya aykırı olarak yeşil pasaport aldığını belirledi. Akışık ve Ocak, apar topar pasaportları iade etti

Kamu bankaları ortak yönetimine atananlar 'yeşil pasaport' meraklısı çıktı. Usulsüz olarak yeşil pasaport aldığı tespit edilen Niyazi Erdoğan, Vural Akışık, Safa Ocak ve eşleri, Yolsuzluk ve Araştırma Komisyonu'nun olayın üzerine gitmesi üzerine pasaportlarını iade etmek zorunda kaldı.

Ziraat Bankası Genel Müdürü olarak görev yapan Niyazi Erdoğan ile ilgili soruşturma izni çıkmazken Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu'na başkanlık yapan Vural Akışık ve Safa Ocak'la ilgili "yalan beyan iddiaları" da savcılıktan döndü.

SUÇ DUYURUSU
Yolsuzluk Araştırma Komisyonu'nun ısrarlı takibi ile olayın ortaya çıkması üzerine Ankara İl Emniyet Müdürlüğü, Vural Akışık, Safa Ocak ve Ziraat Bankası Özlük İşleri Daire Başkanı Yaşar Çelebi, Bölüm Müdürü Yurdagül Rüzgar, Genel Müdür Yardımcısı Gülçin Küçükonur hakkında "memurine yalan beyanda bulunmak" suçundan Savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.

5 Mayıs günü yapılan bu suç duyurusunun ardından Cumhuriyet Savcısı Ahmet Bükülmez, "İçişleri Bakanlığı ile Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü arasında hususi pasaport verilmesi hususunda gerekli yazışmalar yapılması sonucu ilgililere pasaport verildiği, daha sonra durumun yasa ve yönetmeliklere uygun olmadığının anlaşılması sonucunda işlemin iptali ile verilen pasaportun iadesinin sağlandığı, olayda memurine yalan beyanda bulunmak suçunun yasal unsurlarının oluşmadığına" karar verdi. Yani Akışık ve Ocak yasa ve yönetmeliklere aykırı olarak aldıkları pasaportları 3 Şubat 2003 tarihinde iade ettikleri için hukuki süreçten kurtulmuş oldular.

İADE ETTİLER
Yolsuzluk Komisyonu, Ankara Valiliği, Emniyet Müdürlüğü ve İçişleri Bakanlığı'nın yazışmaları incelendiğinde aslında Ocak'ın da Akışık'ın da yeşil pasaportlarını gönüllü olarak vermedikleri ortaya çıkıyor. Çünkü Ocak 2003'te Ankara Emniyet Müdürlüğü'nden Ziraat Bankası Hukuk Müşavirliği'ne bir yazı yazılarak pasaportların iade edilmesi isteniyor. Yazıda, "Bahaeddin Safa Ocak ve kendi hakkından dolayı eşi Cansen Ocak ile Ahmet Vural Akışık ile eşi Duygu Akışık'a hususi damgalı pasaport temin edilmiştir. Adı geçenlerin durumlarının incelenerek 5682 sayılı pasayort kanunun 14. maddesine göre hususi damgalı pasaport alma haklarının devam edip etmediğinin tespit edilerek, haklarının devam etmediğinin anlaşılması halinde söz konusu pasaportların kendilerinden alınıp müdürlüğümüze teslim edilmesini arzederim" deniliyor.

Babacan yanlış mı yönlendirildi?
Yeşil pasaport olayından Devlet Bakanı Ali Babacan'ın doğru bilgilendirilmediği de ortaya çıktı. Komisyonun konuyla ilgili sorularına Babacan şu yanıtı verdi "Yeniden yapılandırma aşamasında, kamu bankalarının yönetimine atanan yöneticiler için 1475 sayılı İş Kanunu kapsamında olmakla beraber kadrolu personel kapsamında gösterilmek suretiyle hususi damgalı pasaport talep edilmediği, dolayısı ile bir suç duyursunun da bulunmadığı tespit edilmiştir."

Hacer GEMİCİ


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır