kapat
13.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Microsoft, İnternet Explorer'ı çaldı mı?

ABD'de bir mahkeme, Internet Explorer'ın patentinin başka şirkete ait olduğu gerekçesiyle, Microsoft'a 520 milyon dolar ceza verdi

Microsof, internet uygulamaları tarayıcı programı Internet Explorer'ı üretirken patent haklarını çiğnediği için 520 milyon dolarlık cezaya çarptırıldı. ABD'de bir mahkeme jürisi, Internet Explorer tarayıcısının patentinin başka bir şirkete ait olduğu iddiasını benimsedi ve yazılım devi Microsoft'u söz konusu şirketle California Üniversitesi'ne 520 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum etti.

Microsoft avukatları ise temyize gideceklerini açıkladı. Jüri, kısaca (IE) olarak bilinen internet tarayıcısının aslında merkezi Chicago'da bulunan ''Eolas Technologies Inc'' adlı firmayla California Üniversitesi tarafından ortaklaşa geliştirildiği sonucuna vardı. Firmanın avukatı Martin Lueck, karardan sonra yaptığı açıklamada, ''karardan çok memnun olduklarını'' ifade etti. Lueck, ''Patentler saygı gösterilmek için vardır. Bir firma ne kadar büyük ve güçlü olursa olsun patente saygı duymak zorundadır'' diye konuştu.

İnternet tarayıcısının dayandığı teknolojinin, Eolas'ın Başkanı Michael Doyle tarafından 1994'te California Üniversitesi'nde çalıştığı sırada geliştirildiği bildiriliyor. Eolas ve California Üniversitesi, Microsoft'un daha sonra bu teknolojiyi, patenti olmasına rağmen alarak Windows'a dahil ettiğini öne sürüyor.

PATENT GEÇERSİZ
Microsoft avukatları ise IE'ye ait patentin geçersiz olduğu tezini savunuyor. Jürinin, tazminatı, Microsoft'un Kasım 1998 ile Eylül 2001'de 354 milyon adet Windows programı sattığını varsayarak belirlediği açıklandı. Eolas ve üniversite, bunun iki mislinden fazla tazminat talep etmişti.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır